Vejledning eller spørgsmål om:

familie

- Forældrekurser
- Familieaktiviteter
- Netværk for børnefamilier

Kontakt Dorthe Korshøj på
60 35 46 61 eller dko@bo-vest.dk

Fastelavn for hele familien

Af Greve Museum

På med udklædningstøjet og kom og hold fastelavn på Greve Museum søndag den 7. februar fra kl. 11.30 - 15

Museet inviterer til en festlig dag for både børn og voksne, hvor man kan slå katten af tønden, lave flotte fastelavnsris og masker samt lege sjove, gamle fastelavnslege.

Når gårdspladsen på Grevegård myldrer med små og store udklædte gæster, der kæmper for at slå tønden ned - ganske vist med slik i, og ikke en levende kat som i gamle dage – og når kæphestene næsten bliver levende i hænderne på de modige børn, der kaster sig ud i ringridningens kunst, ja så er det fastelavn på Greve Museum. Boller, der skal bides til, og potter, der skal slås itu, mens man intet kan se, fordi man har bind for øjnene, er også en del af festlighederne, og så kan børnene oven i købet lave et fint fastelavnsris eller en sjov maske i værkstedet, som de kan tage med hjem!
fastelavn

Fastelavnsboller og kakao i caféen

Hvis du er den heldige, der vinder i én af fastelavnskonkurrencerne kan du vinde en fastelavnsbolle og lidt godt at drikke til, og ellers kan du i dagens anledning købe fastelavnsboller med et glas saftevand eller lækker varm kakao til i museets hyggelige og lune café for kun 20 kroner.

Historien om fastelavn - festen før fasten

Før i tiden spiste og drak folk den bedste mad ved denne lejlighed, for de måtte afholde sig fra alt det lækre i fasteperioden de næste 40 dage frem til påske. Derfor blev der spist masser af kød, æg og hvidt brød til fastelavn. Fastelavn var også tiden, hvor man markerede, at man med længsel ventede på forårets komme, hvor alting spirede og groede frem på ny. Det gjorde man f.eks. ved at pynte fastelavnsrisene med frugtbarhedssymboler som blomster og frugter, halve æggeskaller og storke med svøbelsesbørn i næbbet.
Og så legede de voksne! De slog den sorte kat af tønden, mens de red på hest, og de konkurrerede i ringridning og rev hovedet af en levende hane eller en gås. Man troede at visse dyr havde onde kræfter og var forbundet med hekse, så det gjaldt om at komme de onde kræfter og dyrene til livs under disse lege, så ingen familier eller afgrøder blev forbandet af det onde. Mange af traditionerne og legene er ført op til vore dage, dog piner vi ikke længere levende dyr til døde eller får et års skattefrihed, hvis vi bliver katte- eller ringkonge. Men vores nutidige måder at fejre fastelavn på har rod i de gamle traditioner.

Program for dagen:

Kl. 11.30 - 12.00: Vi slår katten af tønden
Kl. 12.00 - 13.00: Gamle fastelavnslege og -konkurrencer
Kl. 13.00 - 15.00: Værkstedet er åbent. Lav fastelavnsris med gammeldags pynt og masker af pap. Materialepris kr. 30,- pr. person.

Praktiske oplysninger

Arrangementet foregår på Greve Museum søndag d. 7. februar kl. 11.30 – 15.00, Bækgårdsvej 9, 2670 Greve. Tlf. 43 40 40 36. Der er fri entré til museet. Museets åbningstider: Tirsdag – fredag 11-15, bortset fra 2. onsdag i måneden, hvor åbningstiden er 13.30-21, søndag 11-17. Mandag og lørdag lukket. Læs mere om museet på grevemuseum.dk.

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere