Kom og hør foredrag på REMEMBRANCE SUNDAY – om det blodige søslag ved Jylland


Remembrance Sunday på Mosede Fort har noget for hele familien

Af Greve Museum Mosede Fort

På museet på Mosede Fort markeres dette års Remembrance Sunday på to måder, dels kan man købe små valmuer af papir – et britisk symbol på krigens faldne, og dels inviterer vi til et foredrag søndag d. 13. november, hvor museumsinspektør Hans Henrik Appel fortæller om efterdønningerne af verdenskrigens største søslag – slaget ved Jylland i 1916. I de efterfølgende uger flød tusindvis af lig rundt i Vesterhavet. Havde det neutrale Danmark et ansvar?
Museet har valgt at sætte fokus på Remembrance Sunday, da det britiske imperium brugte denne årsdag for våbenhvilen under 1. Verdenskrig til at mindes deres faldne.
Den 11.11 kl. 11 i 1918 indtrådte våbenhvilen. Dagen blev døbt Armistice Day, men efter 2. Verdenskrig omdøbte briterne den til Remembrance Sunday, fordi den nu skulle højtideligholdes på den søndag, der ligger tættest på årsdagen for våbenhvilen. Samtidig gjorde man også dagen til mindedag for faldne fra begge krige. Siden hen er dagen blevet mindedag for alle kriges ofre.
Tower med poppies

Poppies

Symbolet for krigens ofre er røde valmuer i stof - såkaldt poppies. Briterne har en stærk tradition for at bære disse valmuer op til Remembrance Day.
The Royal British Legion sælger dem og de bæres traditionelt fra den 1. november til og med Remembrance Day. I museumsbutikken på Mosede Fort står der nu en såkaldt Collection pot, hvorfra man kan tage en rød poppy, hvis man lægger minimum 10 kroner. De indsamlede midler bruges til velgørenhed blandt veteraner og mindehøjtideligheder.
Lige siden 1921 har den røde valmue været erindringssymbol for dagen. I det ødelagte og krigshærgede landskab i Flandern og Nordfrankrig var valmuen hvert forår sprunget ud og havde lyst op som et tegn på liv. I 1920 valgte det amerikanske KFUM at gøre valmuen til symbol på krigen og blev fulgt af franskmændene og briterne.

Tid og sted

Foredraget varer 45 minutter og finder sted den 13. november kl. 11 i Infirmeribygningen ved Mosede Fort. Årskortholdere til museet, medlemmer Greve Museums venner og Tunestillingens venner har gratis adgang til foredraget.
Der er et begrænset antal pladser. Billetter reserveres på mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 20311914.
Dato: søndag d. 13. november kl. 11 Sted: Mosede Fort, Danmark 1918-14, Karlslunde Strandvej 87A

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere

Bankospil i hele 2018

banko - web

Kom og vær med - skriv dem i kalenderen med det samme

Læs mere her