Legepatruljen kommer til Greve Nord


Kan du lege i dag? Hver onsdag er der gratis Legepatrulje for alle børn

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Det er bare meget sjovere at lege med andre børn end at sidde og kukkelure på værelset selv.
Greve Nord Projektet starter derfor en Legepatrulje, hvor alle børn mellem 6 og 13 år hver onsdag eftermiddag fra kl. 16 kan komme og lege med.
legepatrulje plakat
Legepatruljen består af fem unge legeguider samt Lone og Burcu fra Greve Nord Projektet, som er klar til boldspil, udendørs lege, sjov og skæg ved bakken i Askerød. Legepatruljen har en vogn fyldt med legeredskaber, så man kan bare møde op og være med, og det er naturligvis helt gratis.

"Vi glæder os rigtig meget til at komme igang med at lege. Det er en god måde for børnene i området at komme ud og møde hinanden og få en masse nye venner i boligområdet," fortæller Burcu Ebru Habibi, der er børne- og ungemedarbejder i Greve Nord Projektet.

For mere information kontakt Lone Holm Clausen fra Greve Nord Projektet: 60 35 26 41
school


Freja og Karina hjælper de unge


De to frivillige lektiehjælpere sidder klar til at hjælpe de unge med lektierne, en snak eller et spil Uno

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Hver torsdag eftermiddag kan unge komme forbi i Greve Nord Projektets lokaler i Gersagerparken 71 og få hjælp til lektierne af to frivillige.
Freja Høj Nielsen og Karina Lykke Jensen er frivillige i lektiecafeen, og de er glade for at kunne hjælpe med fx en dansk stil, en engelsk opgave eller til bedre at forstå forskellen på nutid, datid, førnutid, førdatid m.m. lektiecafe 1”Det er virkelig en fed følelse at kunne hjælpe andre. Det gør mig glad at vide, at jeg har været med til at hjælpe. Det er ikke kun de unge, der får noget ud af det, det gør vi også. Jeg får også energi af at komme herned. Man går glad hjem hver gang,” siger Freja, der bor i Askerød og til dagligt arbejder i en brillebutik.

”Jeg er glad for, hvis jeg kan lære dem noget, som de kan bruge i deres skoleliv. Det betyder meget, at man kan være med til at gøre en forskel. Jeg har tidligere arbejdet i både børnehave og klub, og jeg kan godt lide kontakten med børn og unge. Det har nok bare altid faldet mig naturligt, at jeg gerne vil hjælpe,” fortsætter Karina, der pt har pause fra sit audiologi studie.

De skal lave det selv

Det skifter lidt hvad de unge har behov for hjælp til. Freja og Karina vil meget gerne hjælpe med det hele så godt, som de kan, og det gør de også.
”I dansk og engelsk kan vi hjælpe med det meste. Men når det kommer til tysk og matematik bliver det straks lidt svære. Vi kan godt være med, når det er de mindste klasser, men når det er afgangsklasse matematik, så må vi vist give op,” siger Karina.
fritidsjob cafe pigeI lektiecafeen er der også tilknyttet to unge drenge fra Greve Gymnasium, der også kan hjælpe med matematik, så det kan de unge også få hjælp til.

Når de unge kommer til Karina og Freja i lektiecafeen, er det vigtigt, at det er dem selv, der laver lektierne og kommer frem til løsningerne.
”Det er jo ikke os, der skal lave deres lektier. Men vi kan hjælpe med at forklare tingene på en anden måde, så de bedre kan forstå opgaven. Eller stille spørgsmål, der sætter gang i nogle andre tanker, så de kan se, hvordan de kan løse det,” fortæller Freja.

Der er lektiecafe hver torsdag fra kl. 14.30-16 i Gersagerparken 71. Alle er velkommen.

Ingen grund til at være pinlig her
Fordi der er færre elever pr lektiehjælper i lektiecafeen, er der også mulighed for, at de unge kan få mere en-til-en hjælp med opgaverne. lektiecafe 3”Vi har mere tid til at forklare tingene, og det kan være rigtig godt, hvis man er i tvivl om, hvordan en opgave fx skal løses. Det er ikke en kritik af skolelærerne, slet ikke, for de knokler og gør det rigtig godt. Men der er mange elever i klasserne, så derfor er tiden pr. elev jo også mindre,” siger Freja.

De to lektiehjælpere forklarer, at det også giver en mere åben stemning i lektiecafeen, at de ikke er rigtige lærere, men er der frivilligt.
”Det kan betyde, at de unge er mere åbne for at spørge om hjælp, fordi de ikke er pinlige over, at der er noget, de ikke forstår. Hvis ens lærer har forklaret en ting flere gange, kan man måske godt føle sig pinlig og være bange for, at man er den eneste, der ikke har forstået. Så har man ikke lige lyst til at spørge igen,” påpeger Karina og fortsætter:
”Både fordi man ikke har lyst til at være pinlig overfor sine klassekammerater, men også fordi ens lærer jo skal give en karakter. Så vil man ikke virke dum, så man får lav karakter.”
”Og den udfordring har vi ikke her. Her kan man spørge om de samme ting igen og igen, for her skal man ikke være smart og klog overfor hverken vennerne eller læren,” smiler Freja.lektiehjælp clipart

Vi ville gerne selv have haft hjælp
Både Karina og Freja har klaret sig fint igennem skolen, fået uddannelser og job m.m., men de siger begge, at de gerne ville havde haft samme mulighed for lidt ekstra hjælp.

”Jeg kunne godt have tænkt mig, at jeg havde haft muligheden for samme hjælp, da jeg gik i skole. Bl.a. til matematikken, som jo stadig er det, jeg har sværest ved. Det ville da have været dejligt, hvis der havde været et sted, hvor der sad nogle voksne eller ældre elever, som kunne hjælpe, så jeg bedre kunne forstå det og blive bedre til at bruge det i hverdagen senere også,” forklarer Freja, og Karina er enig.

”Det havde gjort en forskel for mig, at der var et sted, hvor man kunne komme og få lidt ekstra hjælp. Det havde jo også betydet, at man havde haft mere tid til andre ting end skolearbejde, hvis man først forstod fidusen, for så ville det ikke tage så lang tid at lave. Og at der havde været nogle voksne, som tog sig tiden til at forklare det, indtil man forstod det. Det er jo heller ikke alle, der har forældre, der kan hjælpe med lektierne, selvom de gerne vil,” siger hun.lektiecafe 2

Vi er her for deres skyld
Derfor er det for de to lektiehjælpere også meget afgørende, at der er afslappet stemning i lektiecafeen.
”Børnene og de unge skal have lyst til at komme herned og spørge om hjælp til lektierne. Eller noget andet. Det kan også være, hvis de har noget andet, de gerne vil sludre om. Så gør vi bare det og spiller et spil Uno. Vi er her for deres skyld, så hvis det en dag ikke er en stil, men en konflikt med en veninde, der er problemet, så skal de vide, at de også kan komme til os med det,” påpeger Freja.

Der er lektiecafe hver torsdag fra kl. 14.30-16 i Gersagerparken 71. Alle er velkommen.

Du kan også læse mere om Greve Nord Projektet tilbud til børn og unge her


Fastelavn for store og små


Fastelavn er mit navn, kagemand vil jeg have

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Beboerhuset i Thors Kvarter var fyldt med udklædte børn, der slog katten af tønden og hyggede sig. Den yngste deltager på 9 måneder fik dog ikke slået på tønden, men det gjorde de andre med stor begejstring.

De yngste børn havde fået en fin pap-tønde, mens de ældre børn skulle bruge lidt flere kræfter på trætønden.
aDa kattekongerne og kattedronningerne var blevet fundet af begge tønder, var der hygge og dejlig kagemand og slikposer til alle.

Det var en rigtig hyggelig eftermiddag med fint besøg af både prinsesser og drager.

Previous ◁ | ▷ Next


Ferhad og Christian er en mentor-succes


Når Ferhad har opgaver, han ikke kan løse, eller hvis han står overfor andre udfordringer, ringer han til Christian

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Der kan være mange årsager til, at 16-årige Ferhad Mohammad skriver en sms til Christian Lysel og spørger, om han har tid til at mødes. Det kan fx være fordi, Ferhad har fået en stor skoleopgave for, fordi han har nogle forståelsesudfordringer, som han har behov for Christians hjælp til, eller fordi han gerne vil mødes og spille skak og bare sludre.

”Så finder vi en tid, hvor det passer. For mig handler det ikke om et timeregnskab, jeg hygger mig også med det. Jeg vil gerne se Ferhad og hjælpe ham, så vi mødes løbende, som det nu passer ind i begge vores skemaer,” fortæller Christian.
Christian er nemlig Ferhads mentor, og de har det rigtig godt sammen de to.
Ferhad 4”Jeg kan rigtig godt lide Christian, han er god at være sammen med. Han hjælper mig, når der er ting, jeg ikke forstår, eller noget jeg ikke kan finde ud af med skolen eller arbejdet. Så skriver jeg til Christian, for ham stoler jeg på,” fortæller Ferhad.
Normalt hjælper de frivillige mentorer ikke nødvendigvis med lektiehjælp, men taler mere overordnet om skolelivet med de unge og støtter dem i spørgsmål, der kan handle om valg og oplevelser herfra. Ferhad er dog heldig, da Christian også ved en del om de fag, som kan drille indimellem, så de har både fokus på de faglige, sociale, personlige emner, men også skoleopgaverne indimellem.

Bliver en del af familien
Ferhad og Christian har været et mentorpar siden november sidste år, og i den tid er de kommet godt ind på livet af hinanden. De blev matchet gennem Greve Kommunes frivillige mentorordning, og de første par gange mødtes de på neutral grund på biblioteket, men nu mødes de i stedet hjemme hos hinanden.

”Jeg kan godt lide at komme hjem til Christian og hans kone. De er søde, og de har en dejlig familie, hvor jeg føler mig velkommen,” siger Ferhad og smiler hen over bordet til Christian.
”Du ved, at du altid er velkommen. Vi synes begge to, at det er hyggeligt, når du er der. Man bliver jo en del af hinandens hverdag og familier, når man mødes på den måde,” smiler Christian igen.
For nyligt har Christian været hjemme og spise middag hos Ferhad og hans familie i Valhals Kvarter, og Ferhad og hans familie har været til middag hos Christian og hans kone. ”Det er måske ikke alle mentorpar, der får opbygget den relation, som vi har fået. Det er jo meget op til de enkelte. Men jeg synes, at det er vigtigt, at vi har fået en god, tillidsfuld relation, så Ferhad føler sig tryg ved mig og den hjælp, jeg kan give ham,” forklarer Christian, der bruger sin fritid på at være frivillig mentor for Ferhad.

Ferhad 2

Christian hjælper med skolen
Ferhad går i 9. klasse på Hedelyskolen, og han har, som han selv forklarer det, nogle problemer med at klare skolearbejdet og lektierne. Særligt dansk og matematik har han ret svært ved, men han vil meget gerne blive bedre og knokler på at lære de ting, som han skal kunne i afgangsklassen.
”Jeg skal snart gå ud af skolen, og jeg vil gerne gøre det godt. Derfor er det rigtig godt for mig, at jeg har fået Christian som mentor, for han er god til at hjælpe mig. Han kan forklare mig ting, så jeg forstår det. Og så kan han hjælpe med at forklare andre, hvad jeg mener, hvis jeg ikke selv kan finde ordene eller stammer for meget, fordi jeg bliver nervøs,” forklarer Ferhad.

Det er ikke kun skolearbejdet, som Christian hjælper Ferhad med. Han har også hjulpet ham i forbindelse med nogle udfordringer på Ferhads fritidsarbejde. Herefter havde de to gutter nogle gode snakke om, hvad der forventes af en arbejdsgiver, og hvorfor det er vigtigt, at man som medarbejder lever op til de forventninger.

Da Ferhad fik en praktikplads på et autoværksted i Greve, var Christian også med ude og møde værkstedsejeren og tale om, de forventninger og muligheder, som de kunne tilbyde Ferhad og omvendt. Christian har flere gange været forbi værkstedet for at følge med i, hvordan det går, og både værkstedet og Ferhad er meget glade for samarbejdet.
”Han vil virkelig gerne lære, og han er dygtig. Man skal bare sætte ham i gang, så kører det,” fortæller værkstedets ejer, Lasse.

Mekaniker-planer
Ferhad og Christian skal også sammen til åbent hus på mekanikeruddannelsen. Ferhad vil nemlig gerne være mekaniker.
”Jeg kan godt lide at arbejde med biler og deres motor og al elektronikken, der er I en bil. Det er spændende, og jeg kan godt lide at bruge mine hænder,” fortæller Ferhad.
Derfor skal de to til åbent hus, så de sammen kan lægge en plan for, hvordan Ferhad skal blive uddannet mekanikker.

De skal også snart ud og se på en knallert, som Ferhad gerne vil købe. Ferhad vil gerne have Christian med, fordi han både kan hjælpe ham med at tale med sælger og få styr på detaljerne, men også fordi Christian selv ved en del om motorer. De har allerede aftalt, at Ferhad kan komme forbi Christians værksted i hans garage og arbejde på småprojekter sammen.Ferhad 1

Et godt match
Det er koordinatoren for den frivillige mentor ordning i Greve Kommune, der har matchet Christian og Ferhad som mentorpar. Sammensætningen af den frivillige mentor og den unge, der gerne vil have en mentor er baseret på, hvad den unge gerne vil have hjælp og støtte til, om der er fælles interesser og fagområder, hvor mentoren kan bruge sin egen viden og netværk til at hjælpe den unge videre.
I Christian og Ferhads tilfælde er det et rigtig godt match, som de begge får meget ud af.

”At Ferhad og jeg er blevet sat sammen giver rigtig god mening på mange punkter. Dels har vi det rigtig godt sammen og nyder begge, når vi har vores aftaler. Jeg er uddannet datalog, og Ferhad har udfordringer med matematik, så der kan jeg hjælpe også,” siger Christian og fortsætter:
”Samtidig er der nogle mere personlige ting, som gør os et godt match. Ferhad familie er fra Syrien, og min familie kom hertil fra Tyrkiet, så jeg kender til en del af de udfordringer, man har, når man kommer til landet. En anden ting er, at Ferhad har problemer med, at han stammer nogle gange, og det havde jeg faktisk også som barn. Så jeg ved også, hvordan man kan tackle det, og hvad man kan gøre for at komme over det.”

Vil gerne hjælpe Ferhad på vej
Det er ganske frivilligt, at Christian er mentor for Ferhad. Christian havde i et stykke tid været på udkig efter en måde, hvorpå han kunne hjælpe andre, så da han blev bekendt med mentorordningen tænkte han: Det lyder da som en rigtig god ide.
”For mig er det meget naturligt at hjælpe andre med de ting, som jeg kan. Det vil jeg gerne bruge noget af min fritid på. Med Ferhad føler jeg virkelig, at jeg gør en forskel, og det er en fornøjelse at være med til at hjælpe et ungt menneske på vej,” forklarer han.

De fleste mentorpar mødes 1-2 gange om måneden. Det er dog op til det enkelte par, hvor meget de mødes og hvad de laver, for det skal være med udgangspunkt i den enkelte unges behov.
Hjælpen kan være mange ting og behøver ikke være skolerelateret. Det kan også være at tage del i de glæder, sociale eller personlige udfordringer, som den unge har og bakke op om den unges fritidsinteresser. For Christian falder det derfor naturligt, at han og Ferhad også godt kan mødes i weekenden. Ferhad 3
”Måske vi kan mødes på søndag? Jeg skal spille kamp. Måske du kan komme?” spørger Ferhad, og skynder sig at fortsætte:
”Altså kun hvis du har tid, og I ikke skal noget andet.”
Straks finder Christian sin kalender frem på mobilen.
”Næ, det skal vi ikke. Jeg kan godt på søndag,” siger han til Ferhad, der smiler stolt tilbage.

Stor udvikling
Nu har de to været mentorpar i snart tre måneder, og Christian fortæller, at han kan se og mærke en tydelig forskel på Ferhad.
”Han er meget mere åben nu. Han taler mere frit, også selvom det er svært for ham nogle gange at forklare, hvad han mener. Når vi sidder med skoleopgaverne, kan jeg også mærke, at han er blevet bedre til både at læse og til matematik. Også her på værkstedet. Han har fået meget mere selvtillid og fortæller meget om, hvad de har lavet. Der er virkelig sket noget. Jeg er stolt af dig,” siger Christian til Ferhad.
”Mange tak. Jeg prøver at gøre mit bedste,” svarer han og smiler stolt, men også forlegent.
Ferhad fortæller, at han også er glad for, at han har fået Christian som mentor.
”Han hjælper mig med så mange ting. Og han er god at snakke med,” forklarer han.

Et typisk mentorforløb strækker sig over 1 år, men både Ferhad og Christian har planer om, at de skal blive ved med at holde kontakten derefter.
”Det skal vi da helt sikkert. Vi har det jo sjovt, når vi er sammen, og det giver os begge to glæde i hverdagen. Så vi fortsætter da bare ikke Ferhad?” spørger Christian.
”Jo, det vil jeg gerne,” svarer Ferhad.

Vil du også være/ have en mentor?
Greve Kommunes Frivillige mentorkorps er altid på udkig efter flere voksne, der har lyst til at gøre en forskel for en ung.
Du kan læse mere om mentorordningen her
Vil du gerne have en mentor?
Er du mellem 15-29 år er du velkommen til uforpligtende at skrive eller ringe til mentorkoordinator Mia Rosenørn (24 84 39 17, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.) og høre om muligheden for at møde lige netop den mentorprofil, som du ønsker dig.


Børn og forældre julede i Thors Kvarter


Småkager, æbleskiver og rød saftevand. Skal der være børne-julefest, så lad der være børne-julefest

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Derfor var julefesten i Beboerhuset i Thors Kvarter i mandags også helt i børnehøjde. De 11 festdeltagere var mellem 6 måneder og 16 år, så der var godt gang både legetøjet og småkagebageriet på en gang.

Sammen med deres forældre lavede børnene julepynt og juledekorationer med masser af lys, gran og pynt, som de stolt tog med sig hjem.

Previous ◁ | ▷ Next

”Den skal stå på spisebordet, så alle kan se den. Men vi må ikke tænde den før, det bliver rigtig jul,” sagde en af de store drenge, mens han forsigtigt pakkede en pose omkring sit kunstværk, så det ikke skulle gå i stykker på vej hjem.

Da ler og gran var ryddet lidt af vejen, og næsten alle stearinlysene var blevet brugt, var det blevet tid til æbleskiver. Børnene havde fint tøj på, og de klarede faktisk både syltetøj og saft rigtig flot uden at få for mange pletter på tøjet. IMG 0587Da maverne var mætte, passede det med, æbleskivefadet var tomt, og klokken var gå-hjem-tid. Alle børn og forældre sagde mange tak for en hyggelig eftermiddag, inden de gik hver til sit med juledekorationer og kager.

Eftermiddagen var vist lidt af et hit, for en af pigerne sagde:
”Skal vi ikke gøre det her igen snart? Jeg vil gerne være med igen!”


Ibrahim blev skudt i fodbold


Samarbejdet om ’Familie Fodbold Leg’ har været en stor succes for børnene

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

For 5-årige Ibrahim Akkaya var mandag eftermiddag et af ugens højdepunkter. For så skulle han og fire andre legekammerater med børnehaven til fodbold i Hundige Boldklub.
Men nu er det ikke længere kun mandag, der er højdepunktet. For Ibrahim Akkaya er nemlig begyndt til fodbold to gange om ugen på Hundige Boldklubs yngste hold.

”Jeg kan rigtig godt lide at gå til fodbold. Det er sjovt, fordi man spiller bold med sine venner. Vi laver nogle sjove lege, og man får også lov til at sparke, ligeså langt man kan,” siger han med et stort smil.
ibrahim og soester 3 webProjektet ’Familie Fodbold Leg’ er et samarbejde mellem Hundige Boldklub, daginstitutionen Nova og Greve Nord Projektet.

Siden august har en pædagog og fem børn fra Nova sammen med aktivitetskoordinator Suzanne Magelund fra Greve Nord Projektet været på besøg i Hundige Boldklub, hvor der er blevet spillet fodbold og leget forskellige boldlege, hvor også børnenes forældre har været inviteret til at deltage.
”Børnene har elsket det. Det har været så skønt at se. Der er sket en stor udvikling med dem undervejs. De har fået mere ro og en større koncentration, og de hører efter, hvad træneren siger,” forklarer Suzanne Magelund.

Startet i boldklubben
Introduktionen til fodboldspillet og klubben har været en succes for alle fem børn. Ud af de fem er to blevet meldt ind i klubben, og én vil gerne starte, når han bliver gammel nok.
En af dem, der er startet er netop Ibrahim Akkaya, men også hans storesøster Meryem er blevet meldt ind i boldklubben. Efter at have været med ovre og hente lillebror fik hun nemlig lov at spille med, og det betød, at også hun blev interesseret og gerne ville gå til fodbold.

”Jeg synes, at det så rigtig skægt ud, så træneren Annahelena sagde, at jeg gerne måtte spille med også. Og så fandt jeg ud af, at jeg også gerne vil gå til fodbold. Så nu har jeg fået en masse nye veninder på det pigehold, jeg spiller på,” siger 9-årige Meryem Akkaya.IMG 0085Børnenes mor, Gulsum Akkaya, mener, at projektet har været en god mulighed for, at børnene kunne prøve fodboldspillet af, og hun er glad for, at hendes børn har fundet en sport, de kan lide.

”De er så glade, når de skal til fodbold, og de glæder sig allerede fra om morgenen. Det er dejligt for mig som mor at se, hvor meget de nyder det, og hvor glade de er for at gå til fodbold. Fodbold er jo rigtig sundt for dem, fordi de kommer ud og bevæge sig og får brugt både hovedet og kroppen på en anden måde, end når vi fx bare går en tur,” forklarer hun.
Gulsum Akkaya har været med ude og se børnene spille bold hver mandag, og flere gange har børnenes far også været med.
ibrahim og soester 2 web”Vi kommer meget gerne ud og hepper, for det er vigtigt, at man støtter sine børn i deres interesser og viser dem, at man er stolt af dem. Vi er blevet taget rigtig god imod af de andre forældre og trænerne i klubben, og det er blevet en vigtig del af vores hverdag ret hurtigt,” siger Gulsum Akkaya.

Glæden ved fodbold
Det er Hundige Boldklubs træner Annahelena Skov Iversen, der har spillet bold med børnene, og hun er meget glad for, at projektet er lykkedes så godt.

”Det har været en stor fornøjelse. Vi har leget, spillet og hygget os. I Hundige Boldklub er vi en del af Get2Sport, og vi arbejder for at give børn og unge fra lokalområdet glæden i at spille fodbold og muligheden for at opleve det sammenhold og venskab, der er i klubben”, forklarer hun og fortsætter:
”Der ikke sidste gang, at vi laver sådan et forløb. Det har været et meget givende samarbejde med både Nova og Greve Nord Projektet, hvor vi har fået skabt nogle gode oplevelser for børnene og deres familier”.
IMG 0087

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere

Bankospil i hele 2018

banko - web

Kom og vær med - skriv dem i kalenderen med det samme

Læs mere her