Miljøpatruljen: Ambassadørerne der samler affald


De unge skal samle skrald og vise alle os andre, hvorfor det er vigtigt at sortere affaldet

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Miljøpatruljen er en gruppe unge, der er ansat i lommepengejob til at rydde skrald op i Gersagerparken, Askerød og Gudekvartererne. Udstyret med en ”snapper”, plastiksække og handsker skal de bl.a. samle affald og skrald op, der ikke er smidt i skraldespanden.

Udover det praktiske oprydningsarbejde, skal de unge også lære om affaldssortering, miljø og klima, så de kan gå forrest og være miljøambassadører i deres boligområde.
miljopatrulje1”Arbejdet i Miljøpatruljen er en del af et læringsforløb, hvor de unge får en masse viden om miljøet og genbrug, som de kan tage med hjem og fortælle videre til familie, venner og andre beboere, de møder. Vi tager bl.a. udgangspunkt FN’s verdensmål, som de unge også kender fra skolen, så Miljøpatruljen bliver forgangspersoner i deres omgangskreds,” siger Josephine Jensen fra Jobplaneten, der er initiativtagere til Miljøpatruljen.

Se Miljøpatruljens video her:
miljoepatruljevideo”Det virker meget bedre, hvis det er en af ens venner, der siger: ”Hey, smid lige den pose i skraldespanden, det er ikke godt for miljøet, at du smider den på græsset. Og ellers er det mig, der skal rydde den op”, end hvis det er en voksen, der står med løftet pegefinger”, fortsætter hun.
Jobplaneten er fritids- og lommepengejob indsatsen i Greve Nord Projektet, og det er dem, der står for ansættelse og oplæring af de unge.
miljopatrulje5Ikke forurene jorden
Indtil videre er der fire unge ansat i Miljøpatruljen, og en af dem, der gerne vil gøre noget godt for miljøet, er 13-årige Rukaja Faur fra Gersagerparken.
”Jeg synes, at det er et godt arbejde, for så kan man være med til at gøre området et bedre sted at bo og hjælpe med at sørge for, at her er pænt. Vi skal alle sammen være med til at rydde op efter os selv, så vi ikke forurener jorden,” sige hun og fortsætter:
”Når vi besøger vores familie i Libanon, kan vi se, hvor beskidt der er på gaderne, og hvor forurenet der er. Det lugter, og luften er forurenet. Det skal vi ikke have her i Danmark. Så det er vigtigt, at vi er gode ved miljøet.”

Ikke et halvsurt opslag
Miljøpatruljens oprydning er et supplement til ejendomsfunktionærernes daglige arbejde med at holde boligområderne pæne. De unge skal gå sammen i par og samle affald i to timer om ugen, og på ejendomskontorerne er man glade for initiativet.
”Det er dejligt at se, at de unge her også har en interesse i at passe på miljøet og gerne vil være med til at holde området pænt. Ved at blive ambassadører, giver det en større følelse af ansvar for sit boligområde, fordi man gør noget, man er stolt af. De unge har måske nogle gode ideer til, hvordan vi kan få endnu flere af beboerne til at blive bedre til at bruge affaldssystemerne.
miljopatrulje6 Fx hvordan man kan gøre det mere tydeligt, at skraldeposen ikke bare kan sættets ved siden af, men skal helt ned i molokken. De ideer vil vi meget gerne høre,” siger Susanne Palstrøm, der er ejendomsleder på ejendomskontoret i Askerød, hvor man samarbejder med Jobplaneten om arbejdsopgaver og læring til Miljøpatruljen.

”Det gør helt sikket en forskel, hvis det er unge, der fortæller deres venner, naboer og netværk, hvorfor det er vigtigt, at man sorterer affaldet eller afleverer sit storskrald det rette sted. Det sender et helt andet signal, end hvis det er et halvsurt opslag i opgangen eller en ejendomsfunktionær, der siger det,” fortsætter Susanne Palstrøm.

Video skal gøre forskel
De fire unge ambassadører får som en del af arbejdet også mulighed for at være med til at udvikle oplysningskampagner, der skal bruges i boligområderne for at sætte fokus på oprydning, miljø og god adfærd.
Rukaja Faur har allerede gode ideer til, hvordan man kan få folk til at blive endnu bedre til at passe på miljøet. Hun foreslår bl.a., at man kan lave små videoer og lægge på internettet og de sociale medier.
”Så kan folk se, hvad der sker, hvis man ikke samler sit skrald op. Fx hvor lang tid det tager, før plastik bliver opløst i naturen. Eller at det faktisk kan tage mere end 100 år, før tyggegummi forsvinder. Jeg tror, at det er sådan nogle eksempler, man skal vise folk før, at det gør en forskel og at folk begynder at tage det alvorligt,” fortæller hun.

Hjemme hos Rukaja Faur og hendes familie gør de allerede en del for at passe på miljøet.miljopatrulje3
”Vi sorterer vores skrald. Særligt plastik, glas og aviser skal hver for sig, så det kan genbruges. Vi tænker også over, at man skal spare på vandet. Jeg glæder mig til at lære endnu flere ting og prøve det derhjemme,” fortæller hun.

Sikkerheden først
Jobplaneten og Greve Nord Projektet tager naturligvis alle forholdsregler når Miljøpatruljen sendes afsted med ”snapperne” og sækkene – både ift. coronavirus og arbejdsvilkår.
De unge er udstyret med handsker og må kun samle skrald op med ”snapperne”. De skal altid gå med mindst to meters afstand til hinanden og andre, og ellers overholde alle andre regler, som sundhedsmyndighederne har udstedt ift. coronavirus.

”Inden de kommer ud og gå, oplærer vi de unge i, hvad de må, og ikke må, når de går deres tur. Fx at de ikke må løfte noget tungt, ikke må komme i nærheden af noget kemisk eller skarpt. Så hvis de fx ser et smadret spejl, skal de ikke forsøge at putte det i skraldeskaktene. Og hvis de er i tvivl om det mindste, skal de lade det ligge”, understreger Josephine Jensen.

Vil du også være ambassadør?
Jobplaneten stadig på udkig efter flere 13-15-årige, der gerne vil have lommepengejob i Miljøpatruljen. Du skal gå to timer om ugen i enten Askerød eller Gersagerparken.

Læs mere her om jobbet og hvem, du skal kontakte her