Portræt: Vejleder med øje for integration og udvikling


khadijaAf: Marie Skjelbo Justesen, Greve Nord Projektet

Integration og fokus på hvordan menneskers ressourcer kan udvikles bedst muligt, har altid været centralt i Khadija Al Mohammadis arbejde.

Hendes store erfaring inden for vejledning om job og uddannelse, koordinering af sundhedsrelaterede aktiviteter og etablering af beboernetværk sørgede for, at hun lynhurtigt fik nok at se til som vejleder og koordinator i Greve Nord Projektets Job og Sundhedsbutik.

"Jeg startede selv som frivillig i en lille iværksættergruppe i det boligområde, hvor jeg bor, fordi vi så, at der var en del problemer. Der boede 21 forskellige nationaliteter, og det gav nogle gnidninger beboerne imellem, og der var også andre problemer som hærværk og utryghed, som vi gerne ville gøre noget ved. Det blev starten på næsten 15 års arbejde blandt andet med værestedet Pailletten i Sydhavnen med fokus på at skabe sammenhold og vækst ved at trække på beboernes mange ressourcer og gode engagement", siger Khadija Al Mohammadi.

Khadija Al Mohammadi har været ansat i Greve Nord Projektet siden efteråret 2010 på deltid, og hun fortsætter i den nye projektperiode på fuld tid. Efter en årrække som frivillig i Pailletten, overtog hun stillingen som projektleder for værestedet, der var en del af en boligsocial indsats i området.

Med den nye kasket på hovedet gik Khadija Al Mohammadi målrettet efter at få værestedet til at blive lokalt forankret i områdets kulturhus, så rigtig mange beboere kunne få glæde af tilbuddene.

"Jeg var jo nærmest gift med projektet, og jeg knoklede for at få gjort Pailletten til et sted, der kunne rumme alle slags beboere og med et bredt udvalg af aktiviteter. Men det var vigtigt, at folk selv tog ansvar for området. Jeg tror på, at for at skabe vækst i boligområder, skal man skabe den rette grobund, og et fælles, neutralt mødested er det første skridt, hvor udviklingen kan finde sted. Der begynder altid at spire nye idéer, når mennesker samles på kryds og tværs – uanset etnicitet", siger Khadija Al Mohammadi.

Engagement og motivation

Netop idéen med at skabe et aktivitetshus i et boligområde, hvor beboerne bare kan kigge forbi, hvis de har spørgsmål, eller hvis de skal have hjælp til ansøgninger, information om aktiviteter eller noget helt fjerde, er Khadija Al Mohammadi stor fortaler for. Selv om nogle mener, at det kan skabe isolation inden for boligområdets grænser.

"Der er et behov for at skabe et sted, hvor der foregår forskellige aktiviteter, for når det gælder mange beboere med anden etnisk baggrund end dansk, så kan de ofte ikke bare springe ud i samfundet og tage del. Mange skal starte op i trygge rammer, hvor de kan mødes med andre, deltage i forskellige aktiviteter og på den måde finde ud af, hvordan de kan bidrage til deres eget, lille samfund i boligområdet. De bliver fortrolige med mange af de muligheder, der er, og dermed også klar til at tage deres erfaringer med ud i det store samfund", forklarer Khadija Al Mohammadi og fortsætter:

"Faktisk bryder rigtig mange beboere med isolation i deres lejligheder, når der findes gode muligheder lige rundt om hjørnet for at få støtte og blive motiveret til at deltage i forskellige ting. Det kan dermed også have en positiv indflydelse på deres dansk, fordi de kommer ud blandt andre i forskellige sociale sammenhænge. I Job og Sundhedsbutikken sørger vi altid for at møde beboerne med muligheder og idéer i stedet for begrænsninger, for de skal selv mærke, hvor mange ressourcer de rent faktisk har".

Med øje for udvikling lægger Khadija Al Mohammadi vægt på, at den første integration sker der, hvor folk bor, og det er denne integration, der som regel bliver de første skridt til at skabe positive mennesker med masser af ressourcer og et område, der blomstrer.


Om Khadija:

• Khadija ville egentlig være sygeplejerske, og hun var også blevet optaget på sygeplejeskolen. Men på grund af sygdom måtte hun lægge studiet på hylden i et stykke tid, og da hun først var kommet i gang med det frivillige arbejde, fandt hun ud af, at det var integrationsarbejdet, der trak.

• Hun er uddannet sundhedsformidler i 2005 og efter en del løbende opgaver i Københavns Kommune, blev hun fast tilknyttet Sundhedshuset på Amager. Hun er også uddannet sundhedsvejleder 2007, der gennem coaching-forløb for max 6 personer ad gangen sætter fokus på at fastholde unge på deres ungdomsuddannelser og tager fat på ting, som de har det svært med.

• Khadija sidder i mange forskellige udvalg. Hun er blandt andet suppleant i Lokalrådet i Sydhavn, udvalgsmedlem på Center for familiepleje, en del af projektet Mødre & Døtre, der handler om kvinder i to kulturer, og så har hun været foredragsholder i mange år.

• Khadija er gift og har tre børn på 5, 15 og 19 år.


 

 

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere