Stærke afrikanske kvinder i dialog


Af: Marie Skjelbo Justesen, Greve Nord Projektet

Igennem det sidste år har Greve Nord Projektet været med til at skabe grundlaget for flere forskellige kvindegrupper i området, og det nyeste skud på stammen er et dialogforum for afrikanske kvinder.

I denne gruppe kommer kvinderne fra forskellige afrikanske lande, men deres ønske om at udvikle sig og lære mere om at leve i Danmark og være en del af det danske samfund er helt det samme. Det første møde blev afholdt tirsdag aften den 30. oktober i Børnehuset Nova, og det var en meget positiv oplevelse.

afrikansk kvinde - web

"Der er ingen tvivl om, at der er mange afrikanske kvinder her i området, der søger viden om at være kvinde og mor i Danmark. Mange af de afrikanske kvinder mangler et netværk, hvor de kan diskutere og udvikle sig sammen med andre, der står i samme situation. Så vi har et håb om, at vi med denne gruppe kan skabe et rum for dialog om netop disse emner. Der var syv kvinder og ni børn med til det første møde, og de kommer fra både Tanzania, Sierra Leone, DR Congo, Ghana, Elfenbenskysten og Uganda", forklarer projektleder i Job og Sundhedsbutikken Kira Gilling Hansen og fortsætter:

"Fælles for denne gruppe kvinder er, at de er enormt stærke og villige til at lære og forstå. De taler alle sammen nogenlunde dansk, og hovedparten er i job eller i gang med kuser, der skal bane vejen til en dansk uddannelse. Det var en spændende proces at være en del af det første møde, hvor der var en virkelig god stemning. Alle deltog i diskussionerne, og alle havde en mening om og idéer til, hvad dette forum skal bruges til".

Børneopdragelse på dansk

På trods af at kvinderne kommer fra forskellige afrikanske lande, findes der nogle kulturelle ligheder, der går på tværs af landegrænserne. Det var derfor muligt at finde mange fælles interesser og afsæt for temaer, der kan tages op på de kommende netværksmøder i kvindegruppen.

"Noget af det, som mange af kvinderne gerne ville vide mere om, var børneopdragelse. Vi kunne hurtigt se, at mange af disse kvinder selv er blevet opdraget med vold og magt, hvor opdragelse er lig med straf. Alle gav dog udtryk for, at de godt vidste, at man ikke måtte slå sine børn i Danmark, men selvom de ikke slår deres børn, fortalte de samsstemmende, at det var meget svært at vænne sig til at børnene svarede igen og gerne vil diskutere. Vores børn har lært at diskutere, og det ikke er det samme som at være respektløs og næsvis, men et sundhedstegn i en dansk kontekst", siger Kira Gilling Hansen.

Derfor kommer de første netværksmøder også til at handle om børn og teenagere, og hvordan man siger nej uden at straffe, og hvordan man bedst støtter sine børn i en dansk kontekst og agerer positiv rollemodel for sine børn. Netop denne usikkerhed omkring børneopdragelse i Danmark og de mange spørgsmål fra kvinderne var en af grundene til, at leder af Børnehuset Nova, Aase Mathiesen, tog det første skridt til sammen med Greve Nord Projektet til at forme en netværksgruppe.

Medbestemmelse og dialog

De kommende netværksmøder i den afrikanske kvindegruppe kommer dog ikke udelukkende til at bestå af oplæg fra fagpersoner, da det er tydeligt at mærke, at kvinderne hver især har mange ressourcer og meget at byde ind med.

"Det blev hurtigt klart for os, at alle disse kvinder hver især har en unik viden og en forståelse på tværs af alder og kultur, som de kan bruge indbyrdes i gruppen. Der var en skøn dynamik under hele mødet, og der var plads til både at give og tage imod gode råd fra hinanden. De kvindegrupper, som vi er med til at skabe, handler jo i virkeligheden om empowerment, hvor kvinderne via støtte og vejledning skal bruge hinanden aktivt", siger Kira Gilling Hansen og fortsætter:

"Det skal være hyggeligt at mødes, og kvinderne skal sætte deres eget præg på gruppen hele vejen igennem. Alle oplæg fra fagpersoner kommer til at være dialogbaserede, og det skal være med udgangspunkt i et emne, som alle kan relatere sig til. Vi er kommet rigtig godt fra start med denne gruppe, og det bliver spændende at se den vokse over de næste måneder både i omgang og i indhold".

Udover børneopdragelse ønsker kvinderne også at tage fat på emner som sundhed, familierådgivning, lære at manøvrere i det kommunale system, de gode madpakker, motion, job og uddannelse og lovgivning.

Vil du vide mere om den afrikanske kvindegruppe, så kontakt gerne Kira Gilling Hansen på tlf. 60 35 46 63 / Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..
 
Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere