Portræt: "Vi skal tage ansvar og hjælpe, der hvor vi kan"


Af: Marie Skjelbo Justesen, Greve Nord Projektet

Det handler mest om at glæde andre ved at hjælpe, der hvor der virkelig er behov for det, når Lillian Petersen møder op i Klub 49 i Gersagerparken hver tirsdag som frivillig danskunderviser.

Selv om hun ikke har nogen professionel erfaring som underviser, kan hun bidrage med rigtig meget ved at bruge tid og energi på frivilligt at støtte op om undervisningen.

Sammen med de andre frivillige undervisere hjælper hun eleverne på Greve Nord Projektets danskhold, hvor alle har anden etnisk baggrund end dansk og er nybegyndere ud i det danske sprog.

lillian petersen - web

"Jeg synes, at det er spændende at være en del af danskholdet, både fordi jeg gerne vil være med til at hjælpe, der hvor jeg kan, men også fordi jeg får et unikt indblik i elevernes kultur og den baggrund, de har. Rigtig mange har en masse fordomme om nydanskere, men de færreste får et reelt indblik i, hvem disse mennesker er. I virkeligheden er det jo vores alles ansvar at støtte op omkring, at nydanskere kan komme i gang med at lære dansk. Det er så nemt bare at sidde og kritisere og sige, at de ikke gør det godt nok. Derfor er det vigtigt, at vi træder til og hjælper, der hvor vi kan", forklarer Lillian Petersen.

Bidrag med det, du kan

Lillian Petersen er uddannet inden for regnskab og økonomi og har derfor ikke nogen professionel erfaring med danskundervisning. Dog har hun altid været med på sidelinjen, når det gælder dansklektier for både sine tre børn og seks børnebørn. Så skridtet ud i undervisningen, var ikke så stort.

"Jeg så Greve Nord Projektets opslag i lokalavisen for to et halvt år siden, om at de søgte undervisere, og det ville jeg gerne forsøge mig med. Jeg arbejdede stadig på det tidspunkt, men nu er jeg pensioneret. Undervisningen foregår som regel ved, at en af de frivillige - Carin – underviser ved tavlen, og vi andre sidder og hjælper eleverne. Det er på basisniveau, så vi øver bogstaver, tal og sætninger, og vi tager ofte fat på dagligdagssituationer, som eleverne selv oplever, som at handle ind, at gå til lægen og så videre", siger Lillian Petersen og fortsætter:

"Selv om det primære i undervisningen er sprog, så handler vores timer jo også meget om at forstå det danske samfund. Vi er på mange måder med til at klæde eleverne bedre på til at kunne deltage aktivt, hvad enten det drejer sig om uddannelse, at kunne varetage flere dagligdags opgaver selv eller noget helt tredje. Mange er meget usikre på sig selv, og det ville jeg da også være, hvis jeg skulle i gang med at lære arabisk. Vi går til undervisningen med masser af godt humør, tegner og fortæller og forsøger at tage udgangspunkt i de emner, som eleverne er interesserede i".

Den engagerede indsats giver resultater

Danskholdet er et gratis basistilbud, hvor beboere i Greve Nord kan komme i gang med dansk i et trygt miljø, og det fungerer som et supplement til Greve Kommunes etablerede tilbud. De frivillige sender løbende eleverne videre til disse tilbud, når der er blevet skabt et fundament og en tro på, at de kan klare det. Der er omkring 10 elever tilknyttet tilbuddet nu, og de har alle forskellige nationaliteter.

"Vi vil gerne skabe gode succesoplevelser og give eleverne en tro på, at de sagtens kan komme videre. Jeg kan godt lide kontakten med mennesker, og det er også en succesoplevelse for os frivillige, når vi kan mærke, at eleverne rykker sig. Hvis jeg skulle vælge at lave mere frivilligt arbejde, så kunne jeg godt finde på at blive besøgsven. Men det er også vigtigt, at man har tid nok, når man engagerer sig frivilligt for at hjælpe andre mennesker. Det skal gøres ordenligt", afslutter Lillian Petersen.

Danskundervisningen foregår hver tirsdag i Klub 49, Gersagerparken 49, mellem kl. 10 – 12. Der er altid behov for flere frivillige danskundervisere, så hvis du har lyst til at være med, så kontakt gerne Suzanne Magelund på tlf.: 60 35 46 67 / Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


Om Lillian:

• Lillian bruger en del af sin fritid på at strikke og sy, selv om arbejdet i haven ofte tager over i sommerhalvåret.

• Hun kan godt lide at tage på ture rundt i Danmark, og da hun har bil kører hun ofte selv – og tager gerne en veninde eller to med på tur.

• Udover at være frivillig danskunderviser er Lillian også medlem af Greve Lokalhistoriske Forening, og derudover bruger hun gerne tid på sine børn og børnebørn.


 

 

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere