“With Bettina I just talk. With her I am not afraid to make mistakes”


Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Når Dima og hendes mentor Bettina mødes taler de rigtig meget. Om alt muligt. Det at tale sammen er netop et af formålene med deres møder

Dima Hourieh vil gerne lære at tale flydende dansk, så hun kan begå sig i Danmark og få et arbejde. Men det er svært, når man kommer fra Syrien og ikke har særlig mange at øve samtaler på dansk med.
Derfor er hun meget glad for, at hun har fået Bettina Nielsen som mentor, for hende kan hun tale med. Også uden at være bange for at lave fejl og blive rettet for meget.
”Jeg forstår og skriver dansk ret godt, men det er sværere at tale det. Dansk er et svært sprog at lære at tale, så jeg gør det ikke så meget, for jeg er bange for, at det er forkert, og at folk ikke forstår, hvad jeg siger. Men sådan er det ikke med Bettina. Når vi er sammen, taler jeg næsten kun dansk. Det er ikke altid rigtigt, men så finder vi sammen ud af, hvordan jeg så kan sige tingene på en anden måde. Jeg er ikke bange for at lave fejl med Bettina, for jeg ved, at hun ikke griner af mig eller retter mig hele tiden. Så tør jeg godt prøve,” forklarer 40-årige Dima.

DimaogBettina

Grammatikken kommer senere

Dima flyttede fra Syrien til Danmark for to og et halvt år siden for at leve sammen med sin mand i Hundige. Hun har taget de første fem moduler på sprogskolen og mangler derfor kun det sidste. Og selvom hun har lært meget dansk på sprogskolen, halter det stadig med udtalen.
”Vi taler selvfølgelig dansk i skolen og øver det. Men lige så snart folk er færdige med undervisningen, begynder de at tale deres modersmål igen,” siger Dima.
”Jeg bryder mig ikke rigtigt om at tale dansk derhjemme, for min mand har boet her i mange flere år end mig, så han taler rigtig godt dansk. Og fordi han bliver så ivrig for også at lære mig det og hjælpe mig, kommer han hurtigt til at rette for meget på mig. Han gør det kun, fordi han vil være sød, men det betyder, at jeg ikke bryder mig om det, for det er ikke sjovt hele tiden at blive rettet,” fortsætter hun.
Netop det med bare at tale og øve det, uden at grammatikken behøver at være helt perfekt, er noget af det, som Bettina vægter højest, når de to kvinder mødes.
”Det handler ikke om, hvorvidt Dima siger ”den eller det tog” eller husker at bøje ordet i datid. Det vigtigste er, at hun tør åbne op og bare tale. Når hun føler sig mere sikker, skal vi nok få styr på det andet, men først og fremmest handler det om at give hende selvtillid og masser af praktisk erfaring. Og det får hun i den grad. Vi snakker og snakker!”, fortæller Bettina og smiler over til Dima, der grinende giver Bettina ret.
”Jeg er ikke Dimas lærer. Det kan godt være, at jeg lærer hende nogle ting, men så er det som mentor/ven og ikke som lærer, ” understreger Bettina.

En stor udvikling

De to kvinder mødes en gang om måneden og har gjort det siden juli sidste år. Og den meget snakken om alt fra Christiansborg, kulturelle skikke i Danmark og Syrien, deres familier, fritidsinteresser, mad og til farverne i landskabet har da også gjort en væsentlig forskel for Dima.
”Jeg er blevet meget bedre til bare at prøve, også selvom jeg ikke er helt sikker. Nu taler jeg fx dansk til ekspedienterne i butikkerne og med andre folk, jeg møder. Det turde jeg ikke før. Så Bettina har virkelig hjulpet mig meget,” forklarer Dima.

tabouliRigtig tabouli

Bettina og Dima er blevet parret som mentor og mentee gennem et samarbejde, der er mellem Greve Nord Projektets Projekt for Ægtefælleforsørgede kvinder og KVINFO’s mentorkorps, hvor Bettina er frivillig mentor.
Hvad de skal lave, når de mødes er op til Dima og Bettina selv. Det skal bare være noget, som Dima kan få gavn af ift. fx at lære det danske sprog, kulturen og traditionerne og i det hele taget få et bedre kendskab til Danmark og samfundet her.
De to kvinder har derfor været langt omkring med deres møder. De har bl.a. været på sightseeing i København, hvor de har gået rundt og talt om Kgs. Nytorv, Christiansborg, Det kongelige teater, Langelinje m.m.
”Det giver en helt anden forståelse for den danske historie og kultur, når man ser tingene i virkeligheden og kan tale om det i stedet for det, man kun kan læse i en bog,” forklarer Dima.
På en af deres ture i København var de inde og spise på en restaurant, hvor Bettina ville bestille tabouli, der er en traditionel ret fra Mellemøsten.
”Men det fik jeg ikke lov til. I stedet inviterede Dima mig hjem til sig selv i Hundige, så jeg kunne smage rigtig tabouli, som Dima lavede. ”Jeg laver rigtig tabouli til dig”, sagde du”, fortæller Bettina.
”Når det er første gang, man smager det, skal det også være helt rigtigt,” siger Dima stolt.

Alle har behov for venner

Derfor har Bettina også været hjemme hos Dima, og de to kvinder er efterhånden begyndt at kende hinanden ret godt. Specielt Dima sætter stor pris på deres venskab.
”Jeg kender næsten ikke nogen i Danmark, og det er hårdt. Alle har behov for venner, og derfor er jeg virkelig glad for vores møder. Jeg kan tale med Bettina om alt også de mere personlige ting, som jeg ikke kan tale med andre om. Ikke fordi hun skal løse mine problemer, men bare fordi hun lytter, og jeg har en at tale med,” forklarer hun.
Dima fortæller også, at det er vigtigt for hende at vise det danske folk, hvordan man lever som muslim. Hun vil gerne ”afmystificere” alle de fordomme, der er om, hvordan man lever og tænker, når man er troende muslim.
”Danskerne har desværre et helt forkert billede af, hvordan vi muslimer er, og hvad vores religion går ind for. De har kun det billede, som der bliver tegnet i medierne, hvor muslimer er meget radikale, ja nærmest farlige og ikke vil integrere sig i samfundet eller med andre end muslimer. Men sådan er det slet, slet ikke. Islam er faktisk en meget fredelig religion, hvor folk skal passe godt på hinanden og sine medmennesker. Man skal være gæstfri og hjælpe andre, så godt man kan. Det vil jeg gerne vise danskerne. Derfor vil jeg meget gerne lære flere folk at kende i Danmark, så jeg kan vise dem, den ”rigtige” version af islam og den måde, vi lever på,” forklarer Dima.

Bettina lærer også

Det er ikke kun Dima, der nyder deres møder. Bettinas rolle som mentor er frivillig, og når de to mødes, er det i Bettinas fritid. Den lørdag en gang om måneden bruger Bettina dog meget gerne på at mødes med Dima.
”Det lyder måske kliche-agtigt, men jeg vil gerne være med til at gøre en forskel for de mennesker, der kommer til Danmark og står ret alene. Man hører så meget negativt i medierne osv. om indvandrere, der kommer hertil og ikke vil integreres og bare giver problemer. Det billede vil jeg gerne være med til at ændre. Og det kan jeg gøre ved at gøre en personlig forskel for nogle af dem, der har behov for en håndsrækning og hjælp til de helt basale ting som at lære sproget og at indgå i samfundet omkring dem,” forklarer Bettina.
”Jeg nyder, at jeg kan se en forskel hos kvinderne. Jeg kan se, at de bliver bedre til dansk og efterhånden bliver mere selvhjulpne i Danmark. Det betyder jo, at det, jeg kan byde ind med, er en hjælp for dem, og så vil jeg meget gerne hjælpe,” uddyber hun. DimaogBettina 2

Bettina har været mentor for flere forskellige kvinder i de seneste tre år og fortæller, at hun også lærer meget nyt af de kvinder, hun er mentor for.
”Det har været kvinder fra forskellige lande, og det har været meget spændende at høre dem fortælle deres historier og fortælle om kulturen og traditionerne i deres hjemland. Når man får personlige fortællinger om andre lande, er det altid meget mere spændende og indlevende end det, man kan se i tv eller læse om. Så på den måde lærer jeg også noget nyt hver gang… og nu altså også, hvordan rigtig tabouli skal smage og laves,” siger hun med et stort smil.

Dansk er vejen frem

Dima er uddannet kosmetolog og har en drøm om at åbne sin egen salon i Greve eller få job hos M.A.C Cosmetics, som hun tidligere har arbejdet for. Men for at nå dertil kræver det, at hun kan tale dansk. Derfor er det så vigtigt for hende at lære at mestre det danske sprog - og gerne meget hurtigt. Hun vil nemlig gerne snart ud på arbejdsmarkedet og bidrage.
”Jeg er ikke vant til bare at sidde derhjemme hele dagen. Inden jeg kom til Danmark arbejdede jeg jo, havde min lejlighed osv., og det savner jeg virkelig. Jeg vil gerne ud og arbejde igen og føle, at jeg ikke bare er afhængig af andre. Men det er altafgørende, at jeg kan tale dansk. Så det er mit mål, at jeg skal kunne tale flydende uden at skulle bruge engelsk nogle gange,” siger hun.

 

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere