Ruby blev fastansat, for de kunne slet ikke undvære hende


Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Da Ruby Llanos startede i løntilskud hos Tune Tandklinik var det med det formål at blive bedre til dansk og lære den danske arbejdsplads-kultur at kende. Men hun passede så godt ind på klinikken, at hun nu er blevet fastansat

Pr. 1. maj kan Ruby Llanos glæde sig over at være blevet fastansat i Greve Kommunes Tandpleje. Hun startede i august 2014 i løntilskud, men det blev hurtigt klart for klinikkens personale, at Ruby faktisk var uundværlig. Derfor har de i forbindelse med sammenlægningen af de tre tandklinikker nu har valgt at oprette en helt ny stilling til hende.
"Vi er simpelthen så glade for Ruby. Der var bare god kemi mellem Ruby og alle her på klinikken fra dag et. Vi kunne grine sammen, hun var utrolig imødekommende og virkelig flittig, og blev på ingen tid en del af personalet og den daglige rytme her. Og nu er det svært at forestille sig, hvordan vi nogensinde har kunnet undværer hende," siger Ida Lichtenberg, der er leder af Tandplejen.
Ruby 1

 

Jeg er så glad! Nu er jeg en del af arbejdsmarkedet

Ruby selv er meget glad for sin fastansættelse.
"Jeg er så glad. Det betyder rigtig meget for mig, at de også synes, at det fungerer godt, for jeg er så glad for at være her og for mine kollegaer. Det giver mig rigtig meget energi og indhold i hverdagen at være her. Jeg ville jo rigtig gerne ud og lære dansk og være en del af samfundet og lære den danske kultur. Min mand siger også, at jeg er blevet et meget gladere menneske, og det er også rigtigt," fortæller Ruby med et stort smil.
Ruby fik hjælp til at finde løntilskudsstillingen af henholdsvis Greve Kommunes Jobcenter og Job og Sundhedsbutikkens vejledere, der er en del af Greve Nord Projektet.
Læs mere om Rubys vej til tandklinikken her
Inden hun startede i løntilskud brugte Ruby en del af sin tid i hjemmet i Karlslunde, hvor hun bor sammen med sin mand og sin datter eller på sprogskolen, hvor hun lærer dansk.
Men hun kedede sig, og ville gerne ud og arbejde.
"Jeg er ikke vant til at have så meget fritid, og jeg ville gerne ud og være en del af en dansk arbejdsplads. Jeg kan godt lide at arbejde, men det var svært at få, fordi mit danske ikke var så godt, og fordi jeg ikke havde nogen erfaring. Men nu glæder jeg mig over at gå på arbejde hver morgen," siger Ruby.
De ni måneder, som hun nu har været på klinikken, har også sat tydelige spor på Rubys danskkundskaber.
Hun er blevet meget bedre til at tale dansk, og hun forstår stort set alt, der bliver sagt på dansk. Hun har en aftale med en af klinikassistenterne, der hver dag lærer hende et nyt dansk ord.
"Jeg har lært meget mere dansk ved at være her ude i virkeligheden, end hvis jeg kun gik på sprogskole. Når man hører dansk hver dag, og man selv "tvinges" til at tale det, så lærer man det bare bedre. Det betyder meget for mig at blive god til dansk, og jeg vil gerne blive endnu bedre," fortæller Ruby, der stadig går i sprogskole ved siden af deltidsarbejdet på klinikken.

Patientjournaler og favorit te

Rubys arbejdsopgaver på tandklinikken er meget alsidige. Hun vasker og stryger alt personalets tøj, holder styr på køkken og står for nogle af de administrative opgaver. Heriblandt at sætte patientjournaler i orden, folde informationsmateriale, at lave og opdaterer den store flytte-mappe med fotos fra hele byggeriet. På den nye klinik kan der også blive mulighed for at sende post ud til klienterne, gøre klar til møder osv. rengøring er der ansat andet personale til, så den del slipper Ruby heldigvis for.
"Man kan sige, at Ruby står for alt det praktiske, der ikke kræver en uddannelse som tandplejepersonale. Hun må ikke have med patienter at gøre, steriliserer redskaber osv., for det kræver en faglig uddannelse. Men hun ordner alt det andet, og det er en kæmpe hjælp for os i hverdagen," forklarer Ida Lichtenberg.
"Vi føler os så forkælet. Ruby er virkelig dygtig, og man ved bare, at hun har styr på tingene. Hun har fx helt styr på, når der er møder, og så stiller hun kaffebakken klar, så jeg ikke behøver at skulle huske det. Hun ved også, hvem af os, der har hvilken favorit te, og så sørger hun for, at den bliver købt ind og står klar. Hun er guld værd," fortsætter Tandplejens leder.

Ruby 3

Alle har hver deres ansvar

Før i tiden havde tandlæger og klinikassistenter selv ansvaret for, at deres arbejdstøj blev vasket og strøget, de mindre oprydningsopgaver osv. Det tog mange personaletimer, hvilket var spild af uddannede ressourcer, for det betød mindre tid til egentlig tandlæge arbejde.
"Derfor faldt det hele bare i hak, da Ruby startede her. Hun ville så gerne hjælpe med det hele, og vi fik mere tid til patienterne," forklarer Ida Lichtenberg.
"Ruby er rigtig god til selv at tage initiativ og tænke selvstændigt ift. arbejdsopgaver. Fra første dag har hun været god til at have et overblik over klinikken, hvad der skulle gøres, og hvordan det hele fungerer. Hendes store selvstændighed har også været afgørende for, at vi gerne ville fastansætte hende, for hun er virkelig god til at holde sammen på trådene og have mange bolde i luften. Det betyder jo også, at hun har fået flere opgaver løbende, så det nu er blevet en reel stilling," fortsætter hun.

Det føles godt at bidrage

Ruby har indtil starten af sit løntilskud være ægtefælleforsørget, hvilket vil sige, at hun ikke har modtaget nogen form for offentlig ydelse, men at det er hendes mand, der har forsørget dem.
Allerede da hun skulle starte i løntilskud og særligt nu, hvor der hver måned går en fast løn ind på hendes konto, glæder Ruby sig over, at hun kan være med til at bidrage til det samfund, som hun lever i.
"Jeg har det rigtig godt i Danmark, og nu kan jeg være med til at give noget igen og bidrage. Jeg betaler skat af min løn, og jeg arbejder ligesom alle andre. Det føles rigtig godt at være en del af danskerne og den danske kultur for at arbejde," siger hun.

Meget dygtige medarbejdere
Ruby startede i løntilskud på tandklinikken i Tune samtidig med sin veninde Mathilde, der startede på Hundige Tandklinik. Ida Lichtenberg roser begge kvinder til skyerne for deres store indsats, engagement og gåpåmod.
"Men nu da klinikkerne bliver lagt sammen, er der desværre kun behov for én stilling. Vi var derfor nødt til at vælge, og vi valgte så, at vi gerne ville beholde Ruby hos os og tilbyde hende en fastansættelse. Vi kunne også rigtig godt lide Mathilde," fortæller Ida Lichtenberg.

Læs mere om Rubys vej til tandklinikken her

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere