Havecenteret og kvinderne: Vi har et rigtig godt samarbejde


Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Fire ægtefælleforsørgede kvinder er begyndt i praktik i Anchers Havecenter. Her får de erhvervserfaring og lære en dansk arbejdsplads at kende, så de er bedre rustet til et job

Et nyt samarbejde mellem Projektet for ægtefælleforsørgede kvinder, Jobcenteret i Greve Kommune og Anchers Havecenter giver kvinder, der ellers ville have meget svært ved at komme i job, mulighed for at få erhvervserfaring. Havecenteret har forpligtet sig til fast at have fire af kvinderne fra projektet ansat i virksomhedspraktik, så de kan oparbejde erfaring med at arbejde, kulturen på en arbejdsplads, forventninger m.m.
"Det er en rigtig god og effektiv aftale. Kvinderne vil faktisk rigtig gerne i job, men de har svært ved at finde fodfæste på jobmarkedet, da de stadig arbejder på at blive bedre til dansk og stort set ikke har erhvervserfaring," fortæller Hanne Sanderhoff Degn, der er projektleder for Projektet for ægtefælleforsørgede kvinder og souschef i Greve Nord Projektet.
Rukhsana og Sevim 2 - webRukhsana Begum (tv) og Sevim Sahin (th) er ved at pakke alle juletingene ud, så de er klar til juledekorationer og pyntning i butikken. Imens står de og sludre med deres nye kollegaer, der også deltager i arbejdet med at pakke ud og gøre klar.

Projektlederen understreger, at det ikke kun er kvinderne, der får gavn af den nye aftale, der blev sat i gang 1. september
"Virksomheden har behov for den arbejdskraft, som kvinderne kan tilbyde, dvs. praktisk og manuelt arbejde. I stedet for at virksomheden selv skal bruge tid og ressourcer på at finde medarbejdere, kommer den nu løbende fra kvinderne i projektet. På den måde er det et helt perfekt match, som begge parter får udbytte af," fortsætter hun.

Udvalgsformanden bakker op

Morten Dahlin er formand for Vækst- og Beskæftigelsesudvalget i Greve Kommune, og han mener, at samarbejdet er meget positivt, da man i kommunen er meget opmærksom på udfordringen med at få kvinder med anden etnisk baggrund end dansk i beskæftigelse.
"Jeg synes, at det er et virkelig godt tiltag, som kan sætte gang i processen om at få endnu flere kvinder med anden etnisk baggrund i beskæftigelse. Det er både rigtig godt for kvinderne selv, men også for samfundet generelt," siger han.
Han er derfor også positivt stemt overfor flere lignende samarbejdsmuligheder.
"Vi er altid på udkig efter projekter, der kan hjælpe borgerne i beskæftigelse. Så hvis det viser sig at være udbytterigt, vil jeg bestemt ikke afvise, at der kan etableres flere aftaler af samme art," understreger han.
Samarbejdet er foreløbigt faslagt til at fortsætte indtil foråret 2016, hvilket giver en stor del af projektets kvinder mulighed for at komme ud og samle erfaring, da praktikperioderne ligger i direkte forlængelse af hinanden.
Projektet for ægtefælleforsørgede kvinder er en særskilt indsats finansieret af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, og det daglige arbejde har base i Askerød i Greve Nord Projektet. Her tilbydes kvinderne bl.a. vejledning indenfor familie, økonomi, sundhed og beskæftigelse.

Meget glad for at være her

Rukhsana Begum er en af de kvinder, der er startet i praktik i havecenteret. Hun er glad for at have fået chancen for at komme ud og få erhvervserfaring.
"Jeg er meget glad for at være her, og de har taget rigtig godt imod os. Jeg kan godt lide arbejdet med at pakke ud og sætte på plads, det er sjovere end at sidde derhjemme, og det giver mig mere indhold i hverdagen. Jeg vil gerne gøre det rigtig godt og vise, hvor glad jeg er for at være her," siger hun.
Sammen med de andre kvinder arbejder hun på havecenteret tirsdag til fredag klokken 9-15. Mandag har de travlt med at gå til dansk- og cykelundervisning.
Rukhsana i blomsterland - web
"Det har selvfølgelig været lidt hårdt i starten, fordi jeg ikke har været vant til at stå op så lang tid ad gangen. Men det går fint nu, og jeg er glad for at komme på arbejde hver dag. Der er en rigtig god stemning, og alle smiler og er glade. Så får man endnu mere lyst til at komme på arbejde," smiler Rukhsana Begum.

Seje kvinder

I Anchers Havecenter glæder man sig også over samarbejdet.
"Vi vil gerne være med til at give kvinderne en chance for at komme i gang og vise dem, hvordan det er at være en del af en arbejdsplads. Vi ser det som et socialt ansvar, som vi gerne vil være med til at løfte. Som praktikant bliver man betragtet som en ansat. Dvs. at det forventes, at man laver noget - ligeså vel som at man bliver en del af personaleflokken og sammenholdet. Jeg synes, at de klarer det rigtig flot, og vi er meget glade for dem," siger Marianne Ancher, der er administrator i Havecenteret.
"Jeg er meget imponeret over kvinderne og deres engagement. De vil rigtig gerne, og de går til arbejdet med stort smil. Det er sejt gået af dem," understreger hun.

Julen pakkes ud

I øjeblikket består Rukhsana Begum og de andre kvinders arbejde primært i at pakke alle juletingene ud. Kvindernes arbejdsopgaver i havecenteret er de manuelle arbejdsopgaver såsom udpakning, oprydning, potning, m.m.
Opgaver som ifølge Marianne Ancher er meget vigtige for havecenterets flow, og som kvinderne selv kan udføre og tage ansvar for, så de på den måde får ejerskab for opgaverne og lærer at arbejde selvstændigt.
Som en del af samarbejdet er Anchers Havecenter blevet etableret som virksomhedscenter. Dvs. at de forpligter sig til fast at stille de fire praktikpladser til rådighed for kvinderne i Projektet. Til gengæld får de tilknyttet en fast jobcentermedarbejder, de skal ikke selv finde kandidater til praktikpladserne, og virksomheden får økonomisk støtte til en mentor, der kan styrke kontakten mellem arbejdspladsen og kvinderne.

Potentielle projektansættelser

Når de otte ugers virksomhedspraktik er gået, står det havecenteret frit for, om de har lyst til at tilbyde et par af kvinderne et videre forløb med fx løntilskud eller ordinær beskæftigelse. Det er intet krav, og det er alle parter indforstået med.
Marianne Ancher garanterer derfor ingenting, men hun forklarer, at der potentielt kunne blive tale om en projektansættelse for et par af kvinderne, hvis der på et tidspunkt opstår en stor arbejdsopgave, der kan løses af tidligere praktikanter. Det kan fx være i forbindelse med prikling og fyldning af potter.
"Det er klart, at vi så vil kigge på de praktikanter, som vi har været meget begejstrede for og se, om et par af dem vil kunne ansættes. I så fald vil de naturligvis blive ansat og aflønnet som almindelige medarbejdere i en projektperiode," forklarer hun.

Damer der cykler webVil lære at cykle

Anchers Havecenter ligger et stykke væk fra Rukhsana Begums hjem i Askerød, og der går kun bus halvdelen af vejen. Resten af vejen går hun derfor i kanten af de store veje. Men hun har sat sig et mål: Hun vil lære at cykle og købe en cykel.
"Jeg er i gang med at lære at cykle. Så tager det kun 10 minutter at komme derop, og jeg vil kunne være mere fleksibel ift. kommende arbejdsmuligheder," fortæller hun.
For at støtte kvinderne i deres ønske om at lære at cykle har Projektet for ægtefælleforsørgede kvinder lånt et par cykler, så kvinderne kan blive undervist i, hvordan man cykler og færdes i trafikken. Derfor har kvinderne cykeltræning hver mandag.

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere