”Jeg troede aldrig, at jeg skulle lære at cykle! Nu kan jeg!”


Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Det er aldrig for sent at lære at cykle. Det har otte kvinder fra Greve Nord netop bevist

For langt de fleste børn, der vokser op i Danmark, er det at lære at cykle en helt naturlig del af opvæksten, og der kan godt komme rigtig mange hundrede af kilometer i benene i løbet af vores liv. Men det er ikke alle, der lærer at cykle, og der bor mange voksne mennesker her i landet, der aldrig har lært at køre på de to hjul. Men i et land som Danmark, hvor alle cykler rundt, kan det godt være en begrænsning ikke at kunne cykle med. Derfor har otte kvinder med tyrkisk og irakisk baggrund besluttet, at de gerne i deres voksenliv vil lære at cykle, og som sagt så gjort.
cykeltraening 3 web

Jeg vil gerne kunne komme rundt

Kvinderne har mødtes 1-2 gange om ugen de sidste to måneder til cykeltræning med en lærer fra Clavis. Sammen har kvinderne lært alle færdselsreglerne, lært om trafiksikkerhed med cykelhjelm og reflekser og ikke mindst har de lært at cykle.
En af de glade cyklister er 29-årige Birgül Özdemir fra Askerød. Hun flyttede til Danmark for fem år siden, men har ikke kunnet cykle før for kort tid siden.
”Jeg er så glad for, at jeg nu kan cykle! Det betyder, at jeg kan komme rundt uden at gå eller skulle tage bussen. Jeg kan også bruge cyklen, når jeg fået et arbejde, så jeg kan komme hurtigere derhen. Eller hvis jeg skal op og handle eller bare gerne vil ud og køre en tur. Det er en dejlig måde at få frisk luft og motion på,” siger Birgül Özdemir.Damer der cykler web
Hun havde cyklet lidt i hjemlandet Tyrkiet, da hun var en lille pige, men det er mange år siden, og derfor indrømmer hun også, at det var lidt svært at lære det igen.
”Det var lidt svært at holde balancen og sidde på cyklen. Men det har været et rigtig godt kursus, og vi har haft en rigtig god lærer, der har hjulpet os meget,” fortæller Birgül Özdemir, der ikke kun har øvet sig i at cykle i Askerød sammen med de andre kvinder, men også har cyklet en tur til Greve og hjem igen helt på egen hånd. Hun har endnu ikke fået købt sin egen cykel, men hun glæder sig til at kunne komme ud og køre nogle lange ture, når hun snart få sin egen.

Mere bevægelsesfrihed

Cykelkurset er en del af Projektet for Ægtefælleforsørgede Kvinder, som er et samarbejdsprojekt mellem Greve Kommune og Greve Nord Projektet og finansieret af midler fra STAR. Lærer Birthe Forst Jensen er fra Clavis, der også har hjulpet med at udlåne cyklerne til projektet. For Birthe Forst Jensen har det været en fornøjelse at lære de otte kvinder at cykle. Hun fortæller, at kvinderne er meget glade fordi, de har fået flere muligheder og nu kan komme rundt uden at skulle gå, tage offentlig transport eller være afhængige af, at nogen kan køre dem.
"Der er mange fordele ved, at kvinderne har lært at cykle. Det gør dem meget mere mobile ift. kommende jobmuligheder, giver dem bevægelsesfrihed til at komme rundt og dermed også længere ud end lige det helt lokale nærmiljø, og de får motion og frisk luft, når de kan cykle. Og så er det jo også en stor ting, at de kan selv, så de får flere muligheder og bliver mere selvstændige," fortæller Birthe Forst Jensen.
Selvom det har krævet sin kvinde at lære at holde balancen og kontrollere sine bevægelser på cyklen, giver alle kvinderne udtryk for, at de har haft det sjovt samtidig.
"Motion giver glæde, og vi har grinet rigtig meget. Ikke af hinanden, men med hinanden. Der er et legeelement i det at lære at cykle, og kvinderne har været så gode og bare kastet sig ud i alle de udfordringer, der måtte komme. Så der har været smil, glæde og opbakning hele vejen igennem," forklarer Birthe Forst Jensen.

cykeltraening 9 web

Karlslunde tur/retur

Mange af kvinderne har netop savnet de muligheder, det giver at kunne cykle. En af de ældre deltagere, der har boet i Danmark i 20 år har også først for nyligt lært at cykle. Men hun fortæller, at hun ærgrer sig over, at hun ikke har lært det for mange år siden, da det havde betydet, at det ville have gjort det lettere for hende at komme mere ud af boligområdet.
Nu cykler hun frejdigt rundt og har for nyligt været en tur i Karlslunde for at besøge sin datter og barnebarn. Faktisk er hun blevet så god til at cykle, at hun har fungeret som hjælpelærer de sidste gange på cykelkurset, hvor hun både har støtte de andre kvinder rent fysisk, når de skulle op og finde balancen på cyklen, men også kunne hjælpe med at oversætte og forklare færdselsreglerne.

Tak for hjælpen Birthe

Onsdag d. 27. februar var det sidste gang på cykelkursus for kvinderne, så derfor holdt de afskedsreception efter dagens cykel-strabadser. Alle kvinderne havde taget lidt lækkert med, som de kunne hygge sig med, og de fik også sagt pænt farvel til deres lærer Birthe Forst Jensen.
De var alle sammen meget taknemmelige for, at hun har lært dem at køre på to hjul, så der var masser af kram og ros begge veje. Det bliver dog ikke helt sidste gang, at de mødes. Birthe Forst Jensen og kvinderne har nemlig aftalt, at de til foråret vil cykle en lang tur til stranden med kaffe og madpakker.cykeltraening 8 web

 

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere