Beboerportræt

Zainab vil hjælpe fremtidens kvindelige ledere på vej: ”Lad være med at lade tørklædet eller jeres køn stoppe jer”


Zainab vil hjælpe de unge minoritetspiger, der er villige til at knokle for at opnå deres mål. ”De skal have muligheden for at gå efter deres mål og fremtidens lederstillinger. Og det vil jeg gerne hjælpe dem med.”

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Hun er ikke mere end 156 cm høj. Men alligevel er der så meget power, glæde og energi samlet i den lille pige, at det smitter ud i hele rummet, når hun kommer ind ad døren.
Zainab Alatraktchi vil frem i verden. Hun vil have noget ud af sit liv, have en god uddannelse og et godt job, og hun er allerede rigtig godt på vej. Men hun vil også gerne give andre piger samme mulighed for at forfølge deres drømme, selvom deres vej derhen er mere bakket end andres. Hun vil derfor lave et netværk og talentforløb for piger, der har gejsten og viljen.
Zainab1
”Jeg vil gerne være med til at give dem muligheden for at lykkedes med deres drømme og ambitioner. Jeg ved godt, hvordan det er at have oddsene imod sig, men det kan lade sig gøre. Det handler om at vende situationen, og ja det kræver, at man knokler det hårdere, og man skal ville det. Netværket skal være en hjælp på vejen, hvor pigerne kan få støtte til at fortsætte deres stræben,” fortæller hun.

Tak mor og far

Zainab bor på Sløjen i Greve Nord sammen med sin søster. Zainab er født og opvokset i Danmark, og hendes forældre kom til landet som flygtninge, fordi de gerne ville give deres børn bedre muligheder for et godt liv og uddannelse.
Zainab er sine forældre meget taknemmelig for den beslutning, for hun ved godt, at selvom hun har måttet knokle ekstra for at nå dertil, hvor hun er i dag, så var det slet ikke lykkedes, hvis ikke hun var opvokset i et land, hvor kvinder har mulighed for uddannelse og karriere.
Og det er netop de muligheder, som Zainab gerne vil hjælpe andre piger med at få. Målgruppen for netværket skal være piger, der kommer fra mindre ressourcestærke hjem eller som fx har en anden etnisk oprindelse end dansk, og som derfor oplever, at det kan være sværere at følge karrieredrømmen.
”De piger, der gerne vil, og som er villige til at yde en ekstra indsats. Det er dem, vi gerne vil hjælpe med at komme endnu længere. Det kan fx være piger, der går i gymnasiet eller en anden uddannelse og som har vist, at de er arbejdsomme og tager deres uddannelse og fremtid seriøst”, forklarer den 23-årige iværksætter, der håber på, at netværket kan startes op omkring sommeren 2017.

Det hele værd

At stable talentforløbet på benene, udvikle konceptet, søge fondsmidler til finansiering, skabe kontakt til virksomhederne, mentorer m.m. er et særdeles tidskrævende projekt, som hun arbejder på sideløbende med, at hun læser en kandidatuddannelse i Security Risk Management på Københavns Universitet, arbejder i Udenrigsministeriet og i en startup.
Zainab5”Det har taget rigtig meget tid, og det kommer det også til de næste par år. Men det bliver forhåbentligt det hele værd. Jeg glæder mig helt vildt til, at det kommer rigtig i gang,” smiler hun.
Netværket skal dels bestå af at pigerne får tildelt en individuel mentor og samtidig vil der være fælles aktiviteter, hvor de kan møde op og få vejledning til at blive klogere på deres drømme, udvikle deres talenter, lære at præsentere sig selv og sine ambitioner overfor potentielle arbejdsgivere, komme på virksomhedsbesøg, høre foredrag fra karrierekvinder m.m..
”Forløbet skal være gratis. Det skal være en mulighed for de piger, der ikke selv har penge til at få den ekstra hjælpelærer eller det ansøgningskursus, men som kan have stor gavn af en håndsrækning og et netværk til at få dem skridtet videre,” siger Zainab.
Hvor ofte netværket skal mødes, hvor mange piger der skal være med osv., er endnu ikke fastlagt. De praktiske detaljer er nemlig også afhængige af, hvor mange fondsmidler Zainab kan nå at få til projektet.
”Det er vigtigt, at det bliver et kvalitetsforløb. Jeg vil hellere starte småt, så forløbet kan vokse med tiden. Når pigerne afslutter deres forløb, skal de lave et miniprojekt, hvor de bruger de kompetencer, de har fået. Et projekt, hvor de selv går ud og inspirerer andre unge piger til at holde fast og tage deres uddannelse seriøst og give dem mod på at forfølge drømmen. På den måde bliver ambitionerne og motivationen spredt til endnu flere,” forklarer Zainab, der også håber, at hendes koncept er stærkt nok til, at andre vil tage ideen op og oprette lignende netværk andre steder.

Et meget nødvendigt netværk

Zainab har arbejdet på ideen i halvandet år, og selvom det har krævet mange måneder med alt for få timers søvn, alt for få timers hygge med familien og vennerne og stort set ingen fritid, har det været givet godt ud. For hun mener, at der er et kæmpe stort behov for et netværk, der kan støtte op om de engagerede piger og samtidig vise verden, at pigerne har mange talenter og kompetencer.
”Det er jo desværre ikke en nyhed, at man sjældent hører de gode historier, når det går rigtig godt. Medierne og politikerne har desværre en tendens til at tale både boligområder og beboerne fra de områder ned. Særlig de borgere, der har anden etnisk herkomst end dansk og som ikke fremstår særligt ressourcestærke og særligt kvinder,” siger Zainab, der selv er vokset op i et belastet boligområde i Valby.
”Jeg håber, at netværket kan være med til at skabe nogle stærke piger, der kan være med til at udfordre det billede og de fordomme, som desværre stadig er meget udbredte,” fortsætter hun.

Pigerne skal tro på sig selv

Men det er ikke kun omverden, der skal se, hvor mange kvaliteter og talenter, der findes blandt pigerne. Også blandt pigerne selv er der behov for at selvtillidsboost. Som research til projektet udførte Zainab en spørgeskemaundersøgelse blandt en række unge piger, og der viste sig et ret kedeligt billede.
Zainab3
”Desværre var der rigtig mange af de unge piger, der ikke selv følte, at de havde chancer for at blive til noget. Mange af dem påpegede, at de var nervøse for de forhindringer, deres baggrund kunne give dem. det gjorde, at de ikke selv troede på, at de ville kunne komme op af karrierestien. Det kunne enten være pga. deres etniske oprindelse, fordi de havde tørklæde på, fordi de ikke havde gået på en fin privatskole eller bare fordi, at de var hunkøn. Det var skræmmende at læse, for det er jo en negativ spiral. Hvis man ikke selv tror på, at det kan lade sig gøre, så er det også lettere at lade sig nøjes. Eller endnu være bare at give op og risikere at blive en del af den negative karakteristik, som andre sætter en ind i,” påpeger hun.

Jeg vil ikke lade andre definere mig

Det er ikke svært at se, hvor Zainabs passion for at hjælpe de unge minoritetspiger kommer fra. Hun er selv vokset op i et belastet boligområde og har selv følt sig som en del af en minoritet med sine forældres flygtningebaggrund. Men hun besluttede, at det ikke skulle danne rammen for hendes liv eller være en begrænsning.
Zainab2For en del år siden besluttede hun derfor, at hun ikke vil lade sit tørklæde, sin religion, etnicitet eller køn sætte hende i en kasse og udelukkende definere, hvem hun er. Ligeledes skal det heller ikke være en hæmsko for hendes karriere og fremtidsdrømme.
”Det er på ingen måde fordi, at jeg skammer mig over mit tørklæde eller min baggrund, eller mit køn for den sags skyld. Men jeg vil heller ikke lade det være en afgørende faktor for, at der skulle være ting, jeg ikke kan, fordi jeg er en kvinde med mørke øjne og tørklæde. Jeg vil gerne selv være med til at vælge og definere de ting, der repræsenterer mig ligesom andre har behov for,” siger hun.
Hun ved godt, at der alligevel vil være situationer, hvor hendes tørklæde og navn vil være og har været udslagsgivende for udfaldet. Men hun har besluttet, at det ikke skal være en ”lovlig undskyldning”.
”I stedet for at lade det slå mig ud og sidde og klage, har jeg vendt den om. Den energi jeg kunne bruge på at blive ked af det over situationen, har jeg valgt i stedte at bruge på at kæmpe for det, jeg vil. Det er jo ikke sikkert, at et negativt udfald skyldes mit tørklæde. Hvorfor ærgre sig over noget, man ikke engang ved? Så hellere kanalisere den energi over i at arbejde endnu hårdere for det, man vil opnå. Det har været en kæmpe lettelse for mig at tage den beslutning og se sådan på det. For så kan jeg aktivt gøre noget ved det. Bitterhed må aldrig blive ens primære drivkræft,” forklarer hun.
Zainab opfordrer derfor alle andre i hendes situation til at gøre det samme.
”Det er svært, og man skal arbejde på at holde fast i fighter-indstillingen og ikke falde tilbage i at have ondt af sig selv, men det vender, og til sidst virker det. Brug energien positivt i stedet, det er meget mere konstruktivt,” understreger hun.

Elitestuderende og legatvinder

Man må sige, at Zainab i allerhøjeste grad har brugt sin energi, utallige timer og hårdt arbejde på at uddanne sig og gå mod den karriere, hun gerne vil have. På trods af sin unge alder har hun et imponerende CV, der helt tilbage fra en gymnasietid med virkelig flotte karakterer vidner om en ambitiøs pige, der knokler for at nå sine mål.zonta
Hun har en bachelor i International Business and Politics fra Copenhagen Business School, er netop påbegyndt en kandidat på Københavns Universitet, har været på udvekslingsophold på Cambridge University, haft studiejob i Udenrigsministeriet og Finansministeriet, ledet et tech start up, været mentor på CBS, været i praktik hos FN i Tokyo m.m. Og nå ja, så taler hun da lige seks sprog: dansk, engelsk, arabisk, tysk, fransk og japansk.
”Men altså kun de tre først flydende... de tre sidste er jeg ikke flydende i,” påpeger hun oprigtigt ydmygt.
Og snart kan Zainab altså også skrive administrator og leder af et netværk for unge piger på det i forvejen lange CV.
En del af finansieringen til netværksprojektet kommer fra et legat, Zonta legatet, som hun netop har fået. Legaterne indenfor Zonta er bygget op således, at man først kan vinde et lokalt legat. Hvis man vinder det, deltager man i konkurrencen om et nationalt legat, og skulle man være så dygtig også at vinde det, har man mulighed for også at vinde det nordiske legat. Og så dygtig er Zainab, for hun har netop vundet det nordiske Zonta legat.
Hun er naturligvis meget glad for de økonomiske muligheder, som legatet bærer med sig, men også den anerkendelse det er, at modtage et så prestigefyldt legat.
”Det er da et stort skulderklap, som jeg er meget stolt af. Det er dejligt at blive anerkendt for sin indsats og for sine ideer, så det er jeg meget taknemmelig for. Og så gør det mig endnu mere glad, at det er en pige med brune øjne og tørklæde, derhar fået bået det danske og det nordiske legat. Det er også med til at vise verden, at piger med efternavne, der er svære at udtale også kan være kloge og have ambitioner for at ændre på tingene,” forklarer hun.

Jeg har et ansvar

Netop fordi Zainab selv har oplevet, hvordan det er at være en minoritetspige, der arbejder sig op af karrierestigen, føler hun også, at hun har et særligt ansvar for at gøre noget for andre piger i en lignende situation.
”Jeg er enormt privilegeret, og jeg har haft nogle forældre, der har støttet mig hele vejen, selvom de har haft deres eget at slås med. Jeg har oplevet, at lærere og andre har troet på mig, og det vil jeg gerne give videre til andre, der ikke har haft samme opbakning som mig,” forklarer hun.
”Da jeg startede på universitet, var der rigtig mange af de andre, der allerede havde ret veludviklede netværk til branchen via deres forældres netværk. Det havde jeg ikke, så jeg begyndte at opbygge et. Og det vil jeg gerne dele med andre piger, så derfor er mentordelen så vigtig,” siger hun.
Hun glæder sig også ekstra meget til at følge pigernes udvikling i forløbet, men også bagefter. Formålet er, at netværket af piger skal vokse løbende med at flere piger får en håndsrækning gennem talentforløbet. De piger, der har fået hjælp kan hjælpe andre, og de kan bruge hinanden fremadrettet.
”Jeg glæder mig til at se, hvordan de forhåbentlig bliver mere selvsikre og får påbegyndt deres egen karriere. Det bliver spændende at se, hvor de så er om fem år. Så kan det være, at det er dem, der står og holder foredrag for en række nye unge piger,” siger Zainab. zainab4.png

Ingen politiker i maven

Hvad hendes eget drømmejob er, har hun stadig lidt svært ved at sætte en finger på. Engang var hun overbevist om, at hun skulle være politiker på Christiansborg, men det har ændret sig.
”Jeg har enormt stor respekt for politikerne og deres arbejde, men det er ikke der, jeg ser mig selv længere. For mig er drømmejobbet der, hvor jeg kan gøre en forskel, hvor jeg kan arbejde med noget, jeg synes er spændende, og hvor der er handlefrihed til at arbejde for det, jeg tror på er rigtigt. Jeg vil gerne være med til at ændre på de ting, jeg synes, er forkerte eller urimelige. Og forhåbentlig kommer der en masse seje og kloge piger ud af talentforløbet, der har samme indstilling,” slutter hun.

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere