Beboerportræt

John: Det er jo egentlig helt enkelt. Der skal bare køres mindre ind


Om 60 dage skal John Paulsen fra Gersagerparken sandsynligvis ud og købe nye bukser. Han skal nemlig gerne smide mindst 10 kg.

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Tallene matcher ikke. Ifølge John Paulsens fødselsattest skulle han være 65 år gammel, men tallene på den måling, han netop har fået lavet, fortæller, at hans krop er 70,5 år.
”Og det nytter jo ikke noget. Det har jeg da ikke lyst til at være. Jeg vil gerne have en krops-alder, der svarer til min rigtige alder. Så nu gør jeg noget ved det, der skal simpelthen ske noget” siger John målrettet.
Derfor har han tilmeldt sig den store online sundhedskampagne 60dage.dk, hvor han i løbet af 60 dage skal få et sundere og lettere liv.
John paulsen
”Mit mål er at smide mindst 10 kg. Og det tror jeg på, kan lade sig gøre, for jeg er meget indstillet på, at nu skal der ske noget. Jeg vil gerne både være sundere, og selvfølgelig også gerne være de kilo lettere,” siger han.

60 dage til at skabe et sundere liv

Egentlig ved John godt, hvad der skal for at smide de 10 kg. Som han selv siger, så er det i virkeligheden det letteste regnestykke: "Der skal bare køres mindre ind, end der bliver forbrændt."
Men selv med den viden kan der godt være et stykke vej til virkelighedens verden. Derfor tilmeldte han sig sundhedskampagnen, der bliver afviklet af Sydkysten, for gennem kampagnen får han en række redskaber, der kan støtte ham i vægttabet.
60dagelogoDeltagerne tilmelder sig kampagnen, og hver dag i løbet af de 60 dage skal de indtaste, hvor meget og hvad de har spist og drukket, hvor meget de har motioneret, om de har røget m.m. Alt hvad de indtager, og alt hvad de motionerer opgøres i point, og når dagen er omme skal det samlede antal point gerne vise, at deltageren er kommet tættere på sit mål.
De 60 dage startede d. 23. januar, og inden da havde John udfyldt et detaljeret spørgeskema, der er udgangspunktet for hans mål og udvikling de næste 60 dage. Det var Johns indtastninger i det skema og en særlig vægt, der kunne give John den ikke så spændende nyhed, at hans krop egentlig var 5,5 år ældre end ham selv.
”Jeg vidste godt, at der var kommet lidt mere af mig, men det har også været svært at finde overskuddet til at motionere mere, fordi jeg har arbejdet meget. Men nu er jeg blevet pensionist, så nu har jeg tiden til det,” fortæller John, der netop er kommet hjem til sin kone Inge i lejligheden i Gersagerparken efter at have været ude og cykle og en tur i motionscenteret i Greve.

Masser af km og kål

Motivationen for at nå målet om at blive 10 kg. lettere er stor hos John, der allerede tyvstartede i starten af januar. Siden 1. januar har han tabt 2,5 kg., så derfor har han også opjusteret målet til at tabe mindst 10 kg., men gerne mere. Han har været i motionscenteret hver dag de sidste 14 dage, men turen på cyklen til Greve er ikke lang nok for ham. Derfor kører han en god omvej omkring Mosede først, før han parkerer cyklen og går ind for at løfte vægte.
”Så er jeg varmet godt op og klar til at gå i gang. Så får jeg både motion og masser af frisk luft. Det er dejligt, og så tæller det jo også alt sammen i pointregnskabet,” forklarer han og fortsætter:
”For mig er det ikke en sur pligt, der bare skal overstås. Jeg kan godt lide at være aktiv. Fx skal jeg ud og spille golf i tre timer i morgen, og der har jeg det endda sjovt samtidig.”
Det er ikke kun mængden af motion, John har hævet. Også indtagelsen af sunde madvarer er steget samtidig med, at de usunde madvaner er skåret bemærkelsesværdigt ned.
Bl.a. spiser han rigtig mange grøntsager, fisk, magert kød og mejeriprodukter med lav fedtprocent. Han har skåret næsten alle søde sager og alkohol væk, og han savner det stort set ikke engang mere.grøntsager
”Det går faktisk ganske fint. Selvfølgelig kan jeg godt savne det lidt, men så finder jeg et sundt alternativ i stedet,” siger han.

Flydende vitaminpille

Men én særlig sund vane er han blevet ekstra glad for: hjemmelavet juice med gulerødder, appelsiner, ingefær, kål og alverdens andre grøntsager og frugter.
Flere gange om ugen sætter han og Inge juicemaskinen til og laver lækre og sunde juicer, som hældes på flasker, og som han nyder at tage et glas af.
”Det smager jo helt fantastisk, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan putte i. Sådan et glas er min flydende morgenvitaminpille og en luksus, jeg kan forkæle mig selv med i løbet af dagen, når sukkertrangen begynder at komme. Men man skal også passe på, for der er også meget frugtsukker i, så man kan ikke bare drikke løs, når pointsystemet også skal gå op,” smiler han.
Deltagerne på sundhedskampagnen kan ikke kun følge med i deres egen udvikling, men også i de andre deltageres. Og selvom han ikke kender de andre deltagere, og det ikke er en direkte konkurrence, så er det alligevel en motivation for John, at han ikke vil ligge bagerst eller indtage flere point, end han har forbrændt, når dagen er omme.
”Selvfølgelig giver det lidt ekstra energi, at du kan følge med de andre. Jeg kan jo se, hvor seje nogle af dem er, og det betyder, at jeg i hvert fald heller ikke vil være en af dem, der falder igennem og får dårlig pointstatus. På den måde er det også en stor motivation at være en del af kampagnen. Jeg kunne godt have klaret det helt selv, men det er sjovere på den her måde,” siger han.juice

Man snyder kun sig selv

Hver morgen sætter John sig foran computeren og indrapporterer til sin personlige profil og regnskab i sundhedskampagnen, hvad han har spist, drukket og bevæget sig dagen forinden. Så regner systemet sammen og gemmer data, så han kan se, hvordan han bevæger sig tættere på målet.
”Det er selvfølgelig helt op til ens egen samvittighed, hvad man registrerer. Der sidder jo ikke nogen og holder øje med, om du spiser en plade chokolade, som du ikke skriver på, eller at du taster, at du har løbet 10 km, hvis du kun har løbet to. Men der er kun en, man snyder, og det er sig selv. Så derfor er det bare for dumt,” forklarer han.
Netop den indstilling at der i kampagnen ikke er noget, der er forbudt, giver ifølge John rigtig god mening for hans motivation.
”Det kan også blive for surt og stramt det hele, så det ikke længere er sjovt at være med. Selvfølgelig er man nødt til at give afkald på noget, men det skal også være sådan, at man kan tillade sig at tage et stykke chokolade. Og her er pointsystemet rigtig godt, får der får du netop mulighed for selv at disponere. Hvis du gerne vil have en kage, jamen så må du bare knokle den tid længere for at forbrænde den,” siger han og viser oversigtstabellen for pointsystemet, der bl.a. viser, at det giver 1 point i minuttet at spille golf i et almindeligt tempo.
”Så det er lige 180 point, som jeg optjener i morgen efter tre timers golf,” siger han.
john paulsen 2

Landsholdet i hockey

John roser også pointsystemet og sundhedskampagnen for, at det handler om at skabe et sundt liv med varige livsstilsændringer og gode vaner i stedet for en hård kur, der kan tage modet fra folk eller skabe vaner, der er så ”sunde”, at de ikke er sunde mere.
”Det kan godt tage overhånd og nå et stadie, hvor det bliver for meget, og hvor hele ens verden går op i kost og motion. Hvor det faktisk ikke er så sundt mere, fordi det fx kan ødelægge folks sociale liv. Det kender jeg om nogen godt,” påpeger han.
For det er ikke fordi, at John ikke har fået sin del af motion i sit 65-årige liv. Han har arbejdet som postbud i mange år og har trænet en del i fitnesscenter. Han har kørt landevejene tynde på motionscyklen, og han har også spillet hockey i omkring 30 år, hvoraf en del af dem faktisk var på det danske landhold.
”Jeg elskede det. Det var fantastisk, men der var også perioder, hvor træningen og kosten fyldte for meget, og det er heller ikke sundt,” siger han.
Med et smil fortæller han om engang, han sammen med et par venner kørte Danmark rundt på 4 dage.
”Det var fandme sjovt, men hold da op, hvor var det hårdt for benene,” griner han.

25 km i bjergene i Tyrkiet

Om et par uger tager John og Inge på ferie til deres lejlighed i Tyrkiet. De skal ned og slappe af og nyde solen og varmen. Men selvom han er på ferie, bliver der også tid til motion og den sunde mad.
John har nemlig en cykel, der skal cykles en del kilometer på. Men i stedet for at brage ud af Gammel Køge landevej, så er det i stedet bjergstierne bag Alanya, der skal trilles tynde. Han har en fast rute på 25 km, hvor stigningerne er op til 500 højdemeter, så der skal trædes igennem.bjerge alanya
Heller ikke armene får lov til at holde helt ferie. Der er nemlig også et motionscenter lige i nærheden af lejligheden.
Men John understreger, at det vigtigste er, at de skal på ferie, så der skal også være tid til at slappe af.
”Jeg regner med at bruge et par timer på det om dagen, og så skal der ellers slappes af. Og det er jo også let at leve sundt dernede, for der er masser af lækre grøntsager. Sidste år spiste jeg næsten kun tomatmadder i en hel uge, fordi de bare smagte så godt. Så jeg er ikke bekymret for, at jeg ikke når målet alligevel inden 23. marts, når de 60 dage slutter,” siger han.

Vi hepper på dig, John

Vi følger løbende Johns udvikling og hans vej mod et 10 kg. lettere og sundere liv. Vi kan desværre ikke tage med på cykeltur i bjergene, men han har lovet at give en status, når han kommer hjem.
Så følg med her på hjemmesiden, hvor vi løbende vil følge med.

Få sms om aktiviteter
SMS EVENT

Tilmeld dig vores sms service og få invitationer til events og aktiviteter på sms
Læs mere

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere