Hvis væggene i tunnelen kunne tale….


Ja, hvad ville de så fortælle? Det skal 10 små kunstfilm fortælle os

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Siden 2016 har alle, der er gået gennem tunnelen mellem Gersagerparken og Waves, kunne opleve og være en del af et kunstværk med lys, lyde og særlige effekter. Hjertemix hedder det, og udsmykningen er en del af tunnellens renovering og tryghedsindsats.

Men hvordan er det at være kunstværket, som bliver betragtet af så mange mennesker hver dag? Det vil kunstneren Kristoffer Akselbo gerne beskrive. Men fordi betonvæggene jo ikke selv kan tale, har han valgt at lade kunstværket fortælle sin historie gennem de folk, der går igennem tunnelen.
gersagerparken tunnel1Gennem 10 små kunstfilm, hvor Kristoffer Akselbo har interviewet og portrætteret 10 borgere som digitale avatars, der har deres daglige gang i tunnelen, vil han give tunnelen en stemme.
Du kan se de 10 film, høre tunnelens fortælling og møde de digitale figurer, når der holdes lancering i tunnelen d. 10. november.
Indtil da kan du følge med på de sociale medier fx Instagram under hashtagget ”VærkDinVerden og på hjemmesiden her

growing grid
Børn og ældre har hver deres fokus
De 10 interviewede borgere er delt op i børn/unge og ældre for på den måde at få et mere bredt billede af, hvad områdets beboere mener om tunnelens kunstneriske udsmykning.
”Børnene er meget optimistiske i deres tilgang. De siger bl.a., at det før var utrygt at gå gennem tunnelen, men at det nu er blevet spændende, fordi der er lys, lyde og masser af farver. Man kan trykke på de store knapper og på den måde være med til at påvirke lys- og lydeffekter. Derfor er det sjovere at gå igennem tunnelen, end hvis der som før bare var mørkt og gråt,” fortæller Kristoffer Akselbo.
”De ældre borgere tænker mere praktisk. De fortæller, at det da er rigtig dejligt, at der er blevet gjort noget, men at det er ærgerligt, at knapperne bliver ødelagt, og at der fx males graffiti ovenpå udsmykningen. De ser den mere praktiske del i, at sådan en udsmykning ikke kun er en engangsbetaling, men også skal driftes og holdes flot og funktionelt, hvis det skal blive ved med at være pænt,” fortsætter han.
gersagerparken tunnel

Godt med brok
Kristoffer Akselbo har filmet og interviewet beboerne i tunnelen i løbet af foråret og sommeren, og han fortæller, at alle beboerne er rigtig lade for, at tunnelen er blevet renoveret og mere tryg at gå igennem, og at ingen af dem vil tilbage til den gamle tunnel.
Men efter nogle år er tunnellens farver og lyde også blevet hverdag, så beboerne lægger ikke helt så meget mærke til kunsten, som da det var nyt i 2016.
Faktisk er der også flere af børnene og de unge, der bemærker, at det er ærgerligt, at knapperne, som man kan trykke på og lege med, bliver ødelagt. Så hvor de ældre ærgrer sig over, at knapperne bliver ødelagt, fordi de så skal renoveres, og det koster penge og tid, så ærgrer det de unge, fordi man så ikke kan bruge dem.
”Faktisk er det jo en rigtig god ting, at folk brokker sig over, at knapperne ikke duer. For det betyder, at kunsten i tunnelen betyder noget for dem. At de har taget den til sig om end på forskellige niveauer. Udstillingen og de 10 film handler jo netop om, hvordan forskellige mennesker opfatter den samtidskunst, der er overalt omkring os i vores hverdag vidt forskelligt. Noget ser vi, og andet ser vi slet ikke. Noget opfatter vi som kunst, og andet er bare en praktisk bænk, gadelampe eller noget maling på en væg. Det er denne forskellighed, der er så spænende at fortælle videre,” forklarer Kristoffer Akselbo.
gersagerparken tunnel2
#VærkDinVerden
Kristoffer Akselboes film om tunnelen i Gersagerparken er en del af kunstkampagnen #VærkDinVerden. Formålet med kampagnen er at sætte fokus på, hvad kunst gør ved os ”almindelige” mennesker, når vi møder den i vores hverdag. Det handler altså både om kunstværket i sig selv, men også om dem, den henvender sig til. Kampagnen er skabt af firmaet Råderum, der også var en del af den oprindelige renovering og udsmykning, der blev lavet i tunnelen i 2016.
Du kan læse mere om renoveringen og tunnellens udsmykning her

Kom og mød avatarene live
D. 10. november er der filmvisning i tunnelen, og alle borgere i Greve Nord er velkommen. De 10 avatar figuere, der jo til forveksling ligner de rigtige interviewede borgere, fortæller deres historie om tunnelen, og Kristoffer Akselbo vil svare på spørgsmål.
Mere information om film-visningen følger, så hol døje med hjemmesiden her og vores facebook
gptunnel7

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere