Portræt:

Morten: ”Jeg tror på, at jeg kan få alle i arbejde. Men det kræver, at folk også selv gør en indsats”


Morten Kelum vil gerne hjælpe borgere fra Greve Nord i arbejde, fordi han gerne vil gøre en forskel

Morten Kelum har sin egen virksomhed, hvor han hjælper folk med at komme i arbejde. Nu har han meldt sig frivilligt til at hjælpe to af de borgere, der har henvendt sig til Greve Nord Projektet, fordi de gerne vil have et arbejde, men af forskellige årsager har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet.

32-årige Morten Kelum har skabt sin egen jobkonsulentsvirksomhed, fordi han tror på, at alle kan komme i arbejde. Også de borgere, der har meget svært ved at finde et arbejde fx fordi, de ikke taler så godt dansk, har gået ledige i lang tid, har lav uddannelse eller har andre udfordringer. Via sin store erfaring til at søge arbejde, motivation og sit store faglige netværk hjælper Morten dem med at få foden ind på arbejdsmarkedet.

”Jeg bilder mig selv ind, at der er arbejde til alle, der gider at lave noget. Men et arbejde kommer ikke bare af sig selv, man er nødt til at gøre noget for det. Også selvom det føles uoverskueligt, eller man får afslag på afslag. Det forklarer jeg også borgerne. Ikke for at tage modet fra dem, men for at være realistisk og forberede dem,” forklarer Morten.
Ny tilgang HS SH1”De skal vide fra starten, at det er hårdt arbejde at søge arbejde. Men på den anden side fortæller jeg dem også helt fra start, at jeg er sikker på, at de nok skal finde et arbejde. Og så arbejder vi målrettet sammen for, at det skal lykkes. Jeg oplever tit, at folk har mistet modet og troen på, at de nogensinde finder et arbejde igen, fordi de har været så længe væk fra arbejdsmarkedet eller har fået rigtig mange afslag. Så er det min opgave at give dem gejsten tilbage og motivere dem til at gøre en indsats. Og det virker! De bliver motiverede og får selvværdet tilbage,” fortsætter Morten.

Ny Tilgang
Mortens firma hedder Ny Tilgang, hvilket også afspejler hans metoder og arbejdsgange i kontakten med borgerne og erhvervslivet. Han startede firmaet i 2015 og har siden hjulpet rigtig mange mennesker videre og ind på jobmarkedet.
Ved siden af virksomheden er Morten ved at læse en bachelor i socialpædagogik, og gennem sit studie har han lært mange redskaber, som han bruger som jobmentor. Han har bl.a. lært, hvordan man kan motivere folk på forskellige måder. Han tror på, at alle kan motiveres og finde sig selv, men at det er forskellige faktorer, der motiverer forskellige mennesker.

Normalt er det kommuner og jobcentre, der hyrer Morten, når de har en borger, de mener vil have særligt gavn af Mortens hjælp og kompetencer. Han har bl.a. andet hjulpet borgere fra Ishøj, Taastrup og København.
Men de to borgere, som Morten nu vil hjælpe her fra Greve Nord er altså et helt frivilligt initiativ fra hans side, som han ikke får løn for.
Ny tilgang HS SH2”Jeg har lidt tid her i slutningen af året, hvor jeg ikke har så travlt. Og så tænkte jeg, at det ville være oplagt at hjælpe nogle af de borgere, der kommer hos Greve Nord Projektet og være med til at gøre en forskel for dem. Jeg ved, at nogle af beboerene har rigtig mange ting at bokse med samtidig med, at de skal finde et arbejde, så de kan forsørge sig selv og deres familier. Derfor tænkte jeg, at jeg gerne vil hjælpe netop dem, fordi jeg ved, hvor svært de har det,” fortæller han.

Morten er selv opvokset i Greve Nord og som adoptivbarn fra Sri Lanka, har han også selv oplevet, hvordan hans mørke hudfarve i flere tilfælde har været en udfordring for ham. Han har derfor lært meget om, hvordan han skal bevise sit værd og sine evner. Den dyrekøbte læring vil han gerne dele med andre, der oplever nogle af de samme udfordringer.

What comes around…
”Jeg tror på, at det man sender ud, også kommer godt igen. Så hvis man gør noget godt for andre og hjælper, så er der også andre, der vil gøre noget godt for en. Ikke at det skal være en noget-for-noget tanke, slet ikke. Men jeg har tillært mig nogle kompetencer, og jeg har noget at byde ind med. Og det vil jeg gerne hjælpe andre med, der ikke har samme muligheder, som jeg har haft,” forklarer Morten, der stadig bor i Greve Nord, sammen med sin kone.
Det var faktisk hende, der i sin tid gav ham skubbet til at kaste sig ud på dybt vand, opsige sit faste job som sælger og begynde at læse pædagogik og følge sin drøm om at starte eget firma.
Hans jobrådgivningskarriere begynder nemlig allerede flere år før opstarten af ’Ny tilgang’, mens han som studiejob arbejdede i en ungdomsklub i Karlslunde.

”Her begyndte jeg at hjælpe et par af de unge med at søge arbejde og tale om, hvordan de skulle præsentere sig selv, hvorfor det er vigtigt at have et arbejde og bidrage til samfundet osv. Nogle af dem var begyndt at lave lidt ballade, og jeg frygtede, at de var på vej ud af et forkert spor. Derfor tænkte jeg, at det var på tide, at de fik et arbejde og fik noget andet at gå op i og kunne tjene deres egne penge. Herefter skete der mere og mere. Jeg begyndte at kontakte virksomheder i lokalområdet for at skabe et netværk, som jeg kunne kontakte ift. at finde fritidsjob til de unge,” forklarer Morten og fortsætter:
”Det var hårdt arbejde, og jeg fik nej på nej på nej. Men når det så lykkedes at få matchet en af de unge med et job, var det bare det hele værd. Det gav mig – og giver stadig – en kæmpe glæde, når jeg kan se, at jeg kan hjælpe andre på rette vej. Derfor fortsatte jeg.”
Ny tilgang logo SH

13 uger der gør en forskel
Et mentorforløb hos Morten i Ny Tilgang, tager som udgangspunkt 13 uger, og det skulle meget gerne ende med, at vedkommende får foden ind på arbejdsmarkedet enten via løntilskud eller start på uddannelse,
I løbet af den tid har borgeren en række samtaler med Morten.
”Sammen taler vi om, hvor vedkommende gerne vil hen, hvad de gerne vil have ud af et job, hvordan de kan gøre sig selv mere attraktive for arbejdsgiverne, ser på cv’et, hjælper med at afklare, hvilke kompetencer vedkommende egentlig har m.m. Det handler i høj grad om for mig at hjælpe dem med at finde deres egen motivation og tro på, at de kan få et job. For det kan godt være, at jeg kan hjælpe dem i gang, men det er jo op til dem selv at fastholde jobbet bagefter,” siger Morten.

Efter de indledende samtaler går Morten så på udkig i sit efterhånden ret store netværk af virksomheder og samarbejdspartnere for at se, hvor der kunne være behov for borgerens arbejdskraft.
”Langt de fleste af de borgere, jeg møder, har søgt rigtig mange job, men uden held. Så bare det, at jeg kan fortælle dem, at jo, der er ufaglært arbejde at få, giver dem mod på at prøve igen,” forklarer han.
Det er ikke kun kommuner, der kan hyre Morten til at hjælpe. Man kan også som privatperson købe hans hjælp, hvis man gerne vil have et ekstra spark. Læs mere om Ny Tilgang her
jobsoegning

Et springbræt
Morten gør det klart, at det ikke er direktørjobbet, som han kan hjælpe folk i gang med. Det er almindelige job som fx telefonsælger, manuelt arbejde, flyttemand m.m.
”Det er et sted at starte. Når man har et arbejde, kan det være et springbræt til et andet arbejde. Det kan være motivation til at begynde i et job, man ikke lige havde forestillet sig. Det er også en stor motivation, at det økonomisk kan betale sig at arbejde ift. at være på offentlige ydelser. Men den motivation, der faktisk vejer tungest for de fleste, er glæden ved at kunne fortælle familie, venner og naboer, at man har et arbejde. At man tjener sine egne penge, at man bidrager,” forklarer han.
”Jeg ser det så tit, at borgerne vokser og bliver glade, når de får et arbejde og føler, at de har en værdi og har noget at stå op til. Man bygger så meget af sin identitet op omkring sit arbejde, og derfor betyder det så meget at kunne sige, at man har et job. Det er en kæmpe udvikling i deres selvværd, og det påvirker alle parametre i deres liv positivt, at de får mere overskud, ” fortsætter han.

Morten fortæller, at han med jævne mellemrum bliver kontaktet af folk, han tidligere har hjulpet i job, der gerne vil sige tak for den hjælp, han gav dem.
”Det er så fedt, når de ringer og fortæller, hvor godt det er gået, og hvor de er nu i deres liv. Det er så dejligt at kunne følge med lidt på sidelinjen.”
Ny tilgang HS SH

”Viljen til at ville, avler viljen til at kunne”
Præcis hvor mange mennesker, som Morten gennem årene har hjulpet med enten at finde et job eller en ny uddannelse, har han ikke tal på. Hans rate for at hjælpe folk i gang på den ene eller anden måde er meget tæt på 100 pct. Det tager normalt et sted mellem 3-6 måneder fra deres første møde til at borgen er startet i løntilskud, uddannelse eller job.
Sammen med ”sine” borgere har han gennem årene haft nogle helt særlige succesoplevelser, både fordi det er gået virkelig hurtigt med at finde et job, eller fordi vedkommende har været meget langt fra arbejdsmarkedet og alligevel er kommet i gang.

Morten fortæller, at en af de sværeste opgaver, han har haft var en ung mand på 26 år, der netop var kommet ud efter 10 års fængsel, da Morten mødte ham. Manden var naturligvis ret præget af de mange år i fængsel, og det tog over et års løbende arbejde at få ham ud i arbejde.
”Men det lykkedes til sidst i samarbejde med en række kollegaer. Han begyndte at arbejde for et nedrivningsfirma, og det blev faktisk et stort vendepunkt for ham og hele hans liv,” husker Morten.
I den anden ende af skalaen er det lykkedes Morten at hjælpe en mand i arbejde på kun tre dage. Vedkommende havde ikke lært så meget dansk, men havde en drøm om at arbejde i en restaurant. Sammen med Morten brugte de tre dage på at banke på dørene hos restauranter i Københavnsområdet, og et af stederne tig ham ind. Først i praktik, så i løntilskud og derefter blev han fastansat.

”Han har virkelig knoklet for den fastansættelse. Han har dag efter dag i lang tid vist, at han kunne og ville arbejde der, og det lykkedes,” fortæller Morten og fastslår:
”Den historie understreger det motto, jeg altid har haft: Viljen til at ville, avler viljen til at kunne.”

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere