Stop Spild i Gersagerparken er en succes


En bulet dåse flåede tomater, en åben pose gulerødder eller en kanelstang, der ikke blev solgt. Hos Stop Spild i Gersagerparken kan man komme og hente mad, der ellers skulle være kasseret

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

”Det er et fantastisk initiativ. Der bliver smidt så meget mad ud hver eneste dag, der intet fejler, og det giver jo ikke nogen mening. Det er bare spild. Derfor synes jeg, at det er en virkelig god idé, at man kan komme herned og hente det, der alligevel skulle kasseres,” siger Berit fra Gersagerparken, da vi møder hende en kold eftermiddag foran Stop Spild Lokalt (Greve) i Gersagerparken 151.
stopmadspild2Her står hun i kø sammen med omkring 50 andre, der står og venter på at komme ind og hente nogle af de madvarer, som ellers var havnet i en container bag supermarkedet.

Berit har været forbi uddelingslokalerne flere gange, og i dag er hun på udkig efter kartofler og porre til aftensmaden.
”Jeg mener, at det er alles ansvar at være med til at passe på miljøet og stoppe det kæmpe ressourcespild, det er at smide så meget mad ud. Det går jeg meget ind for. Jeg ved, at der også kommer folk, der ikke har så mange penge. stopmadspild8Og så er det jo bare endnu bedre, at de kan komme herned og hente noget god mad helt gratis,” siger Berit.

Uddelingen har åbent fire gange om ugen og alle borgere i Greve og omegn er velkomne. Nyheden om at Stop Spild Lokalt (Greve) har i hurtigt spredt sig, og det er blevet meget normalt at se en lang kø foran Gersagerparken 151, når der er åbent.

Stop spild af god mad
Stop Spild Lokalt (Greve) er et initiativ, hvor folk fra hele Greve og omegn kan komme og hente mad, som supermarkederne ellers ville have kasseret enten pga. udløbsdato, fejl på emballagen, eller brød og kager, der skal sælges på samme dag. Det kan også være poser med frugt og grønt, hvor et par stykker ikke har det så godt, og derfor er butikkerne nødt til at kassere hele posen.
stopmadspild9”Det er synd at smide god mad ud, der absolut ingenting fejler. Et brød kan jo sagtens spises i dag, selvom det blev bagt i går. Men i butikken kan de ikke kan stå og sortere og sælge åbne poser. Det kan vi, og derfor kan vi hente varerne hos dem og give det videre til andre, der gerne vil være med til at stoppe madspild eller måske ikke har så mange penge. Butikkerne er underlagt så strenge regler, så er der kilovis af mad, der hver dag bare smides ud,” forklarer Betina Sediek, der er en af de frivillige initiativtagere bag Stop Spild Lokalt (Greve).

”Ideen bag Stop Spild går ud på at bruge så meget af den mad, der bliver produceret, som muligt og skåne miljøet samtidig med at flere maver kan blive mætte,” fortsætter Betina Sediek, mens hun anretter de tre store kasser med doneret brød og kager, som folk kan hente i dag.

Reglerne og kvalitet er i top
Alle de madvarer, som Stop Spild Lokalt (Greve) modtager fra butikkerne, skal behandles efter helt specifikke regler for fødevare håndtering. De frivillige skal have plastikhandsker på, lokaler, køleskabe og opbevaring skal være rengjort, og hvis en pose eller æske er gået i stykker, må varen ikke udleveres.
stopmadspild7”Der er en række helt klare regler, som vi naturligvis følger. Der skal være helt styr på alle de ting, når man har med fødevarer at gøre,” siger Betina Sediek, der også har været med til at starte flere andre afdelinger af Stop Spild Lokalt op.

Frivillig, der gør en forskel
Al arbejdet omkring Stop Spild Lokalt (Greve) bliver udført af en række frivillige, og der er mange opgaver for at få det hele til at løbe rundt. Først skal maden hentes fra supermarkederne, og herefter skal den sorteres og stilles pænt frem i uddelingslokalerne i Gersagerparken 56. De frivillige er med til at holde styr på, at der er mad nok til alle, der står i kø og venter, og når udleveringen er slut, skal lokalet gøres rent og ryddes op til næste gang, der er åbent.

Det er et meget stort arbejde, for de har åbnet for madudlevering fire gange om ugen.stopmadspild4
En af de frivillige er 18-årige Lina Ismail, der er med til at sortere og uddele mad to-tre gange om ugen. Hun synes, det er sjovt at være med og møde alle de mennesker, der kommer forbi.

”Jeg vil gerne være med til at gøre en forskel. Både for de mennesker, der kommer her, men også for at passe på miljøet. Det er helt vildt, hvor meget mad, vi får her, og det er jo bare en lille smule af alt det, der hver dag smides ud. Det glæder mig, at vi kan være med til at give det til andre og kan gøre dem glade,” siger hun.
Lina forklarer, at de gør meget ud af at maden skal præsenteres pænt og indbydende. Varerne bliver lagt flot og deles op i mindre portioner. Hvis der fx er tre peberfrugter i en pose, bliver de taget ud, så flere kan få en peberfrugt.

En bærepose pr. familie
I Stop Spild Lokalt (Greve) er der helt klare regler for, hvordan maden fordeles, så man sikre, at der er mad til dem, der har en meget stram økonomi. Fx må hver familie kun medbringe en bærepose, og der er begrænsninger for, hvor mange af de forskellige ting, man kan tage med hjem. De første 30 minutter er der udlevering til dem, der har mest brug for det og herefter åbnes der for alle andre, der gerne vil være med til at stoppe madspild.

Denne onsdag eftermiddag kan man blandt mange vare vælge mellem en stor eller tre små tomater, man må tage fire rodfrugter, et flutes eller tre boller, et salathoved, en energidrik, forskellig frugt, en pose frikadeller eller en pakke gryderet.stopmadspild6”Stop Spild Lokalt (Greve) er som udgangspunkt for folk, der er økonomisk trængte. Fx flygtninge, studerende, hjemløse eller andre, der har et særligt presset budget. Derfor er det dem, der får lov at komme ind og hente mad først. Efter de første 30 minutter åbner vi så udleveringen for alle andre, der gerne vil være med til at skåne miljøet ved at stoppe madspil.  Det er dog ikke sådan, at vi står ved indgangen og tjekker folk eller deres økonomi. Det har vi hverken lyst til eller mulighed for. Vi vægter tillid frem for kontrol, ogtror på, at alle kan overholde reglerne om, at de mest trængende får først,” forklarer Betina Sediek, der er ved at gøre klar til at dele numre ud til folk i køen udenfor.

Alle i køen trækker et tilfældigt nummer, som afgør, hvornår man kan komme ind og hente mad. Der lukkes fem ind ad gangen, så de frivillige på den måde sikre, at dagens udbud af mad kan spredes lige ud.
”Vi siger til folk, at de kan tage det, de skal bruge i dag, og at de så er velkomne til at komme igen efter mere i overmorgen. Og det er folk faktisk generelt rigtig gode til at forstå og acceptere, for næste gang kan det jo være dem, der trækker et højere nummer og må vente længere tid i køen,” fortsætter Betina Sediek.

Tak for mad!
Selvom det er lige omkring frysepunktet, står folk og hyggesnakker i køen ude foran. En af dem er Frank, der bruger ventetiden på at sludre med et par naboer. stopmadspild5

”Jeg har været her et par gange før, og jeg synes, at det er imponerende, at vi bare kan komme her og få gratis mad. Og at det hele er drevet af frivillige. Det er et kæmpe stykke arbejde, de laver. Det kan man da ikke andet end at værdsætte,” siger han, inden hans nummer bliver kaldt op, og han går ind for at se, hvad der frister i dag.

De frivillige fortæller, at folk er meget glade og høflige, når de kommer.
”Alle er meget glade, og siger altid tak for mad, når de går. Det er hyggeligt, og man bliver så glad, når man kan se, at den her pose frikadeller rent faktisk gør en forskel fork dem, der henter den,” smiler Lina Ismail.

Åbningstider og info
- Stop Spild Lokalt (Greve) i Gersagerparken 151 er åben mandag, onsdag, fredag, søndag kl. 16-17

- Hvem kan hente maden? De første 30 minutter er der udlevering til dem, der har mest brug for det og herefter åbnes der for alle andre, der gerne vil være med til at stoppe madspild. Man må fylde en pose pr. familie. Husk egen pose

- Du kan se ændringer i åbningstider og anden vigtig info på Facebook-gruppen

- Initiativet bliver drevet udelukkende af frivillige og havde første åbningsdag 31.12.2018

Varerne i Greve bliver doneret af:
- Rema 1000 i Greve landsby og Vemmedrup
- Føtex Greve Midtby center
- Super Brugsen i Tune
- Bisca på Møn
- Flying Tiger
- Greve Boligselskab, der stiller lokalerne i Gersagerparken 56 til rådighed

Stop Spild Lokalt (Greve) er en del af et landsdækkende koncept, der nu findes i 105 byer
stop madspild

Unge i Greve Nord får prøvet kræfter med håndværkerfaget

7 unge i Greve Nord har de sidste mange måneder fået chancen for at prøve, hvad det vil sige at være håndværker. Drengene, der til dagligt går i skole, er ansat som lommepengejobbere i et værkstedsprojekt via Jobplaneten og Greve Nord Projektet, som de arbejder i, i deres fritid. Sammen med en erfaren håndværker fra den lokale samarbejdspartner Arne Pedersen Snedkerfirma, har de brugt en hel vinterferie på at istandsætte deres nye værksted.

Værkstedet

Læs mere om værkstedet og dets succes her:

laes mere 

Børnepasserkursus for Greve Nords unge

Hver uge er 6 unge mennesker mellem 13 og 16 år til et børnepasserkursus, hvor de bliver klædt på til deres arbejde i Legepatruljen eller i børnehaver. Her lærer de om hvordan man sætter lege i gang, rengører, hvilket ansvar de har og meget mere. Alt dette skal de lære over 6 kursusgange. 

 Læs her, hvilke tanker de har i forbindelse med kuset!

Børnepasser1

laes mere

Kom og leg med Legepatruljen!

Legepatruljen er i gang igen - og det er helt gratis!

I kender det, vi elsker det og det har været savnet. 
Med Solen, der er begyndt at kigge frem igen, er Legepatruljen igen begyndt at holde lege for Greve Nords børn. Så er dine børn mellem 6 og 13, så send dem en tur på bakken hver tirsdag kl. 17!

Flyer legepatruljen F20

laes mere

Open Air var en STOR succes

g

500 børn, unge og voksne satte sig godt til rette på græsset ved Hundige Boldklub, og alle øjne var rettet mod den 72 kvadratmeter store skærm.

laes mere