Mohammed: Jeg vil redde folk og passe på dem


12-årige Mohammed går ikke til fodbold som alle kammeraterne. Han går til brandmand

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

”Det sjoveste, jeg har prøvet indtil videre, er at slukke en stor brand i en tønde. Jeg skulle bruge et tæppe, så ilden gik ud. Bagefter tænkte jeg: Wow, jeg har lige slukket en brand! Det var super fedt!” fortæller 12-årige Mohammed Awad fra Gersagerparken.

Hver tirsdag aften går Mohammed til brandmand hos Greve Ungdoms Brandvæsen (GUB), og det er han virkelig glad for.
IMG 4886”Vi lærer, hvordan man skal slukke forskellige brande. Hvis det fx er en gryde med ild i, eller et helt tag eller en bil, eller at nogen er låst inde. Vi lærer, hvordan man skal bruge vandet rigtigt, hvor man skal sprøjte hen og hvor meget, så man ikke bruger vandet for hurtigt,” siger Mohammed og fortsætter:
”Vi har også lært førstehjælp, så vi kan hjælpe folk, der er kommet til skade og måske er ved at dø. Og lært at bevæge os rundt med alt udstyret på, og at man nogle gange skal tage det af og skubbe iltflaskerne foran sig nogle steder, hvis der ikke er plads nok til, at man kan kravle igennem med dem på.”
IMG 4874Uddannes som voksne
De unge drenge og piger, der går til brand hos GUB, får samme træning og uddannelse som voksne, der melder sig på uddannelsen som brandmænd.
”Nogle af tingene er naturligvis i en mindre skala, men meget er det samme som de voksne. Fx førstehjælpen, hvordan de skal slukke forskellige former for brande, hvilke forholdsregler, de skal tage, læren om brande og deres opståen, hvordan de skal reagere i pressede situationer osv. Det er meget individuelt, hvor lang tid uddannelsen tager, for det kommer an på den enkelte. Når de er færdige, skal de op til en prøve – helt ligesom de voksne,” fortæller Mads Quaade Vestergaard, der er formand for Greve Ungdoms Brandvæsen. Sammen med en række andre voksne træner han de unge til at blive brandmænd på Falck stationen i Greve.

Det bedste jeg har gået til
Mohammed Awad bor sammen med sin far og sin bror i Gersagerparken, og de to brødre har prøvet at gå til flere forskellige ting. Mohammed fortæller, at mange af hans kammerater går til fodbold, og det har han også prøvet.IMG 4907
”Jeg har både gået til fodbold, karate, kickboxing og hockey. Men det var ikke så sjovt. Jeg elsker at gå til brand. Det er den bedste ting, jeg har gået til i mit liv. Fordi det er sjovt, og fordi man kan være med, lige når man starter. Allerede efter tre gange fik jeg noget af udstyret på og lærte, hvordan det hele skal sidde, og hvor vigtigt det er, at det sidder godt fast. Så man får lov at være med,” siger han.
Muhammed kan også rigtig godt lide kammeratskabet og samarbejdet hos GUB.
”Man er aldrig alene om det, og alle taler sammen. Både når der skal løses en opgave, men også på øvelserne. Vi er hele tiden to og to, og man er aldrig alene. Vi lærer at tale sammen og hjælpe hinanden, og det giver gode kammerater,” forklarer han.

Mohammed har gået til brand siden august, og han har derfor ikke været inde i containeren med ild endnu. Det kræver mere træning og øvelse, inden de unge brandmænd kommer så tæt på ilden, for Greve Ungdoms Brandvæsen skal været helt sikre på, at de er klar til det.
IMG 4861

Ind i ilden
Mohammed knokler igennem hver tirsdag aften for at blive bedre. Han er blevet hurtig til at tage alt udstyret på og har for første gang øvet sig i at trække vejret med iltmasken på. Han har været ude og gå ture for at vænne sig til vægten og fornemmelsen, og han har flere gange gennemført den forhindringsbane, der er i en mindre øvelsescontainer.
IMG 4914Her skal man både kravle over og under ting og møve sig gennem meget smalle passager på banen, der er bygget realistisk, så de unge brandmænd kan øve sig i forskellige scenarier fra virkeligheden.
Inde i containeren kan lyset slukkes helt, og der kan skrues op for varmen og røg, så brandmændene bliver presset yderligere.
Mohammed har klaret sig flot igennem banen både med og uden det tunge brandudstyr, og han knokler ufortrødent videre på at blive endnu bedre, så han kan komme ind i den store container med ild og høj varme. Og det glæder han sig til!
”Jeg glæder mig helt vildt! Der er meget varmt derinde og røg, så man skal være helt klar til det. Jeg skal igennem den lille bane flere gange også med slukket lys og røg, så jeg kan øve mig,” siger Mohammed spændt.

Varmen skrues op
GUB-formanden Mads forklarer, hvordan de i løbet af uddannelsen støt skurer op for både sværhedsgraden og varmen efterhånden, som de unge drenge og piger bliver bedre og får mere erfaring.
”Sikkerheden skal naturligvis være fuldkommen i top, og derfor er det vigtigt, at de unge brandmænd både lærer udstyret at kende og føler sig helt hjemme i både det og omgivelserne. Og i de udfordringer som det giver at være i nærheden af en brand. Udover alt det tekniske, skal de lære at bevæge sig med udstyret og opdage, hvordan kroppen reagerer på varmen, den ekstra vægt og den følelse, det giver at trække vejret gennem iltmasken. Der er rigtig mange faktorer, der påvirker en, og derfor er det meget vigtigt, at man øver stressniveauet under fuldkommen sikre forhold, så man ikke panikker, når man står i situationen,” forklarer han.
IMG 4885Instruktørerne hos GUB vurderer derfor hver enkelt af de unge løbende for at se, hvordan de tackler situationerne og udfordringerne.
”Sikkerheden frem for alt. Vi ved godt, at det kribler lidt i fingrene for nogle af de unge med at komme med ind i den store container og hjælpe med at slukke brand. Men vi tager ingen med derind, før vi er sikre på, at de er helt klar,” understreger Mads.

Slet ikke bange
For rigtig mange vil det være yderst angstprovokerende at skulle bevæge sig ind i et hus fyldt med flammer og røg. Men Mohammed er ikke bange.
”Det er ikke farligt, når man passer på. De voksne passer på os, men vi lærer også at passe på os selv. Det er det vigtigste, når man skal slukke en brand: at passe på sig selv, for man kan ikke hjælpe andre, hvis man selv kommer til skade eller dør. Vi lærer, at det vigtigste er vores eget liv,” forklarer han.
Mohammed drømmer om at blive brandmand og politimand, for han vil gerne gøre en forskel og redde dem, der er i nød. IMG 4911”Man skal både være modig og klog. Man skal ikke bare gøre noget, men også tænke over, hvad der er det rigtige. Hvis det fx er et trafikuheld, eller man er fanget i en høj bygning og ikke kan komme ned af trapperne. Så skal man finde ud af, hvad man så kan gøre. Det er det, der er med til at redde ens liv og de andres,” siger Mohammed og fortsætter:
”Jeg vil gerne være en af dem, der redder andre og hjælper dem, der ikke selv kan. Det er et kæmpe stort ansvar, og jeg vil gerne hjælpe med alt det, jeg kan.”

Alle kan gå til brand
Der er både drenge og piger på holdet hos GUB, og man kan begynde at træne til at blive ungdomsbrandmand, fra man er 12 år. Greve Ungdoms Brandvæsen er en forening ligesom en sportsforening, og de gør meget ud af, at det skal være muligt for alle at gå til brand. Derfor er det fastlagt, at det kun koster 500 kr. pr. halve år at være med.
IMG 4897”Vi synes, at det er vigtigt, at her er plads til alle unge, der har lyst til at gå til brand. Det skal ikke kun være for de familier, der har mange penge. Vi vil gerne være med til at uddanne de brandfolk, der virkelig har lyst til det job og det store ansvar, og det skal ikke begrænses af et stramt budget i familien,” siger Mads.

Flytter egne grænser
De unge lærer ikke kun at slukke en brand, de lærer i høj grad også at samarbejde og at kommunikere. GUB-formanden fortæller, at alle brandslukninger bygger på samarbejde, og at de unge lynhurtigt bliver en del af det fællesskab, der er i gruppen. Både inde i ildcontainerne, på øvelserne, og når de hygger sig før og efter træningen.
IMG 4879”Det er imponerende at se, hvor meget de udvikler sig. De vokser enormt meget med det store ansvar, der er forbundet med at gå til brand og bevæge sig i ”farlige” situationer og have forpligtelser overfor kammerater. De flytter virkelig deres egne grænser og får selvtilliden til at reagere, når der sker noget. Ikke kun her på stationen, men også ude i den virkelige verden,” siger Mads og fortæller videre, at to af de unge brandmænd fra GUB faktisk for nyligt hjalp med førstehjælp ved et færdselsuheld, som de tilfældigvis kom forbi, mens de var ”i civil”.
”Det glæder os meget at høre, for det betyder jo, at de har fået uddannelse og selvtillid nok til, at træde ind i rollen og bruge det, de har lært. Vi er meget stolte af vores unge brandfolk. Både i hverdagstræningen og i virkeligheden,” understreger han.

Sejt og stolt
Både Mohammeds kammerater og familie synes, at det er ret sejt, at han går til brand. Hjemme i lejligheden i Gersagerparken spørger en stolt far Ghalip Awad altid Mohammed, hvad han har lært.
”Min far og bror vil gerne høre det hele. Det er jo noget andet, end hvis man går til fx fodboldtræning. Så fortæller jeg det hele. Når jeg kommer hjem i dag, kan jeg fortælle, at jeg har været ude og gå en tur med udstyret på og lært, hvordan iltflaskerne skal sættes til, og hvordan man får duggen på indersiden af masken væk,” smiler Muhammed.
IMG 4891

Har du en brandmand i maven?
Hos Greve Brandvæsen kan du læse meget mere om uddannelsen til både brandmand og ungdomsbrandmand
www.grevebrand.dk
IMG 4866