Beboerportræt: Ruby fik hjælp af Job og Sundhedsbutikken

- Jeg kunne ikke have klaret det selv


Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Hvordan skal man komme ind på arbejdsmarkedet, når alle job kræver erfaring og flydende danskkundskaber? Job og Sundhedsbutikken hjalp Ruby Llanos i gang.

Ruby Llanos er glad. Hun er nemlig lige startet i et seks måneders løntilskud hos en tandlæge i Tune. Det bliver hendes første kontakt med det danske jobmarked, siden hun flyttede til Danmark for over to år siden.
"Jeg er meget glad for, at jeg nu får muligheden for at komme ud og få et job og være sammen med danskerne. Jeg håber, at det vil gøre mig bedre til at tale dansk, når jeg kommer til at være i det hver dag. Samtidig håber jeg, at det vil give mig noget erhvervserfaring fra en dansk arbejdsplads, som jeg kan bruge senere til at få et rigtigt job, så jeg kan komme ud og være en "rigtig" del af arbejdsmarkedet" siger 41-årige Ruby Llanos.

Ruby Llanos Greve Nord Projektet HS
"Jeg har været her i to år nu, og jeg vil jo gerne give noget tilbage. Jeg vil også gerne være med til at betale skat og være en del af det samfund, som jeg bor i nu, hvor min datter går i skole, og hvor jeg selv går på sprogskole. Men det er ikke ligetil at få et job her i Danmark, for alle steder søger de jo folk, der kan tale flydende dansk og som har erhvervserfaring. Og det har jeg jo ikke endnu," forklarer Ruby Llanos, der ikke har modtaget nogen form for offentlige ydelser i den tid, hun har boet i Danmark.
I stedet er det hendes mand, der har forsørget hende og hendes datter.

Dansk er svært

Ruby Llanos er fra Filippinerne og kom til Danmark i 2012, hvor hun besøgte sin danske kæreste. Men da ferien var slut, var hverken hun eller kæresten parate til at sige farvel. Så da hendes nuværende mand faldt på knæ, var Ruby Llanos ikke et øjeblik i tvivl om, at hun ville sig ja. Heller ikke selvom det betød, at hun skulle flytte til Danmark. De to blev gift i løbet af sommeren, og i dag bor Ruby sammen med sin mand, og sin seksårige datter i et hus i Karlslunde.
"Både min datter og jeg er meget glade for at bo i Danmark. Vi har det rigtig godt. Men der er mange ting, der er svært, når man ikke kan sproget. Jeg har gået på sprogskole i over et år og gør det stadig, for det hjælper rigtig meget. Men dansk er et meget svært sprog at lære. Jeg kan godt gøre mig forståelig og forstår en del, men jeg glæder mig virkelig til den dag, at jeg kan føre en hel samtale uden at måtte slå over i engelsk", forklarer hun og fortsætter:
"Det er vigtigt for mig, at jeg kan kommunikere med folk, så jeg kan begå mig. Ikke kun i hverdagen, men jeg vil fx også gerne kunne hjælpe min datter med lektierne".

"Jeg havde ikke fået mit løntilskud uden deres hjælp"

Ruby Llanos har deltaget i 'Projekt for ægtefælleforsørgede kvinder', som er en del af den boligsociale helhedsplan Greve Nord Projektet, der udføres i samarbejde med Jobcenteret i Greve Kommune. Det er herigennem, at hun har fået hjælp til at få sit løntilskudsjob.
Projektet hjælper de kvinder, der ikke modtager hverken løn eller nogen form for offentlige ydelser og derfor er forsørget af deres familie, ind på jobmarkedet. Kvinderne i projektet har ofte ringe danskkundskaber, begrænset kendskab til arbejdsmarkedet og deres muligheder, og har derfor mere end almindelig svært ved at komme i beskæftigelse. Projektets formål er derfor ikke udelukkende at skaffe kvinderne job, men består også af intensiv danskundervisning, individuelle vejledningssamtaler, oplæg om relevante temaer som sundhed og familie, virksomhedsbesøg m.m.
"Jeg er meget glad for al deres hjælp. Jeg havde ikke kunne få mit løntilskud uden deres hjælp. De ved jo meget mere om systemet end mig og har kontakter, som jeg ikke har. De har også forklaret meget grundigt, hvordan det foregår, når man skal ind på arbejdsmarkedet, og hvad der forventes, når man er der," siger hun.

Læs også: Den helhedsorienterede indsats sætter gang i væksten i Greve Nord

Høj succesrate

Projekt for ægtefælleforsørgede kvinder arbejder tæt sammen med Job og Sundhedsbutikken, der ligeledes er en del af Greve Nord Projektet, for at få kvinderne i beskæftigelse. Den koncentrerede indsats giver gode resultater. 89,5 pct. af de 19 kvinder, der var på projektets første hold kom enten i beskæftigelse eller påbegyndte undervisningsforløb. En af de kvinder er netop Ruby Llanos, der siden hun blev en del af projektet i sensommeren 2013 har gået i sprogskole og nu også er startet i løntilskud.
"Det har været en rigtig god oplevelse og øjenåbner for mig at være med. Jeg har fået meget ny viden, som jeg sætter stor pris på. Ikke kun om job og uddannelse, men også om integration, sundhed, dansk kultur osv., hvilket giver en meget bedre forståelse af det danske samfund," forklarer Ruby Llanos.
Projektet for ægtefælleforsørgede er pt i gang med andet hold på 30 kvinder, og håbet er, at der kan findes finansiering til at fortsætte.

En dansk uddannelsesdrøm

Ruby Llanos har en del forskellig erhvervserfaring med sig fra Fillippinerne, hvor hun er bl.a. uddannet til det, der svarer til en dansk sosu-assistent. Men den uddannelse kan hun ikke bruge her i Danmark.
Ruby Llanos vil gerne fortsætte sin uddannelse, når hun er færdig med løntilskud og sprogskole. Hun har ikke helt besluttet, hvorvidt hun gerne vil tage den danske sosu-hjælper uddannelse, eller om det hellere skal være en ernærings-uddannelse.
"Min drøm er at tage mig en uddannelse her også, så jeg kan komme ud og arbejde og være ligesom alle andre. Det lyder måske skørt, men jeg vil gerne have en normal hverdag, hvor man står op og går på arbejde," smiler Ruby Llanos.

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere