Venligboerne byder flygtningene velkommen


Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

I Greve har en gruppe engagerede frivillige med hjertet på rette sted sat sig for at byde de nye flygtninge velkommen til byen. Det gode initiativ har spredt sig, så der nu er over 450 medlemmer i Facebook-gruppen

”Flygtningestrømmene stopper ikke, så derfor er det vigtigt, at vi åbner op og tager godt imod og integrerer de mennesker, der kommer herop. Vi skal hjælpe dem ind i samfundet, så de kan blive en del af os og få en uddannelse og et arbejde. De har jo kompetencerne såvel som alle andre, men det er klart, at de skal hjælpes i gang,” fortæller Stella Sørensen, der er stifter af Venligboerne i Greve, hvor hun bor sammen med sin mand.
”Disse mennekser har et kæmpe drive, de har klaret sig hele vejen herop, og de vil gerne i gang, men de ved ikke nødvendigvis, hvordan det hele fungerer, hvad der er af muligheder, hvad der kræves osv. Kommunen gør et kæmpe arbejde i forbindelse med at løfte myndighedsopgaven ift. fx boligplacering, praktik m.m., men når flygtningenene efter tre måneder ikke længere har en mentor/tolk, skal de stå på egne ben. Det er her, de lokale frivillige må støde til og hjælpe med det, de kan,” fortsætter hun, der må siges at være venligboer i højeste potens.
venligboerne 1En Venligboer er mange ting, men de karakteriserer deres målsætning således: Venligboerne-Greve ønsker at bidrage positivt til den stigende globalisering og til et godt naboskab. Det kan ske ved at møde de nye borgere, hvor de er og hjælpe med det, man kan og har lyst til. Hvad enten det er at spille ludo, mens man øver at tale hverdags-dansk, eller det er en gå tur til stranden og vise Waves og indkøbsmuligheder.

venligboerne 2Facebook er stedet

Venligboernes mange initiativer og aktiviteter koordineres primært i en gruppe på Facebook. Her lægger folk bl.a. billeder op, hvis de har noget, de gerne vil donere til flygtningene. Det kan være alt fra brugte møbler, til legetøj, husholdnings ting m.m. Men det kan også være forslag til udflugter og aktiviteter. Fx tilbød en mand for nyligt, at han og et par venner skulle ud og vinterbade, og at han havde plads til tre mere i bilen, hvis nogen ville med. På den måde kan beskederne spredes i gruppen mellem de lokale Venligboere og de flygtninge, de har kontakt med.
Kernen i Venligboerene udspiller sig omkring en række faste aktiviteter for at ryste de nye borgere sammen med de ”gamle” Greve borgere. Der er bl.a. cafémøder med spisning og hygge, lektiehjælp, nyttehaver, sportsaktiviteter, cykelværksted og ikke mindst en stor opsamlingscentral, hvor borgerne kan donere legetøj, møbler osv. effekter, som flygtningene kan hente ganske gratis. Alle disse aktiviteter er listet op inde i Facebook-gruppen sammen med en kontaktperson, så det bliver overskueligt for flygtningene at se, hvor de skal henvende sig, eller hvor man skal henvende sig, hvis man gerne vil være frivillig Venligboer.
Siden facebook-gruppen blev oprettet i efteråret 2015 er det gået virkelig stærkt, og det vrimler ind med folk, der gerne vil hjælpe. Også en del af flygtningene eller nogen i deres netværk er på Facebook, så det er et oplagt forum at samle folk.

Bank på, smil og sig Hej

Stella Sørensen fortæller, at en af de bedste ”rekrutteringsmetoder” for at få kontakt til flygtningene er ved at banke på og tale med dem personligt. Det har hun bl.a. gjort i forbindelse med Venligboernes seneste store café arrangement i januar, hvor der var omkring 100 deltagere. Både folk der gerne ville byde de nye flygtninge velkommen, men også flygtninge, der gerne ville møde danskerne, deres nye naboer.
”Jeg gik simpelthen bare hen og bankede på døren i pavillonerne og inviterede dem med. Jeg fortalte lidt om, hvornår og hvad det var, og at jeg håbede, at de ville komme og være med. Jeg havde en ung syrisk mand med, som jeg kendte i forvejen, som kunne hjælpe med at tolke på arabisk. Vi mødte tre kurdere og syv mænd fra Eritrea. De blev meget glade for invitationen, og de mænd, som jeg talte med, lovede, at de ville invitere de andre med også. Og de kom hel gruppe og var med til hele aftenen, så det var rigtig godt!,” fortæller hun med stor iver og fortsætter:
”De er også kommet med i flere af vores aktiviteter, og flere af dem skal bl.a. være med til vores nye nyttehave projekt, som vi har fået godkendt af Greve Kommune. De har selv været med til at vælge, hvad der skal plantes, og de har valgt ting fra deres hjemegn fx abrikoser, figner og nogle urter. Så det glæder vi os rigtig meget til at komme i gang med,” siger Stella Sørensen og forklarer, at projektet meget gerne tager mod sponsorater fra lokale planteskoler og byggemarkeder.

Kunne du også selv tænke dig at blive Venligboer?

Der er mange måder, hvorpå du kan bidrage til at hjælpe flygtningene bedre ind i kommunen og naboskabet. Stella Sørensen understreger, at det er helt op til en selv, hvor meget energi og tid, man vil lægge i det, og at der er plads til venligboere på alle niveauer.
”Alle kan blive Venligboere. Det vigtigste er, at du har lysten til at byde de her mennesker velkommen og give dem en god start. Vi vil altid gerne have flere hjælpende hænder til aktiviteterne. Jo flere der har lyst til at tage med op på sprogskolen og øve at tale dansk jo bedre. Eller grønne fingre til nyttehaverne eller glade folk, der har lyst til at mødes og spille spil og drikke en kop kaffe,” forklarer hun.
Stella Sørensen fortæller, at der også er plads til, at man kan lave sine egne aktiviteter, hvis man har en god idé til, hvordan man kan skabe hyggeligt samvær med de nye naboer.

Hvis du selv går med en venligboer i maven, så kan du melde dig ind i facebook-gruppen her: www.facebook.com/groups/VenligboerneGreve/
Her kan du læse meget mere om Venligboerne i Greve, hvem de er, hvad deres mål er, se aktiviteterne osv.

venligboer logo


Venligboerne og Netværksfamilierne

I Greve Nord og Greve generelt findes der heldigvis rigtig mange mennesker, der gerne vil være med til at gøre en forskel for de folk, der kommer hertil uden netværk og kendskab til landet og vores kultur, normer og traditioner. En del af dem har meldt sig som Netværksfamilier eller Netværkspersoner gennem Dansk Flygningehjælps lokale frivillige koordinator, der også er Venligboer i Greve.
En del af Venligboerne er derfor også netværkspersoner, og på den måde skabes der mange nye kontakter og netværk til gavn for alle. Hvis Stella Sørensen og Venligboerne fx skal have oversat en flyer til arabisk, så kan hun kontakte en lokal arabisktalende, en flygtning eller en, hun kender i netværksfamilierne og høre, om de ikke kender nogen, der kan hjælpe med at oversætte. Eller en Venligboer, der i forbindelse med en aktivitet møder en flygtningefamilie, hvor der er god kemi, og at Venligboeren derefter melder sig som netværksperson for familien. Det kan også være et samarbejde i forbindelse med at få udbredt information om aktiviteter og arrangementer.
”Det giver bare så god mening, at vi samarbejder, når vi har et fælles mål. Jeg glæder mig meget over det gode og effektive samarbejde, for det giver mange flere muligheder og kontaktflader,” siger Stella Sørensen.

Livsbekræftende alsidighed

Det var hende, der startede Venligboerne i Greve sidste år i august, fordi hun efterlyste et helt lokalt initiativ i Greve Nord, hvor man som almindelig borger kunne være med til at gøre en forskel.
Hun flyttede til Greve fra København, hvor hun var vant til at være sammen med folk af alle nationaliteter og fra alverdens kulturer.
”Både på mit arbejde og i min private omgangskreds har jeg venner med forskellig udenlandsk baggrund, hvilket er en stor glæde for mig. Jeg nyder at lære nye kulturer og mennesker at kende, det er så livsbekræftende,” fortæller hun.
Efter at kommunen i forsommeren 2015 havde afholdt tre borgermøder, inviterede FrivilligCenter Greve til to borgermøder om emnet. Stella Sørensen meldte sig som koordinator for Greve Nord og Greve Midt området. Efter kort tid blev det for svært at holde styr på alle folks kontaktinformationer, og derfor oprtettede hun en lokal afdeling af Venligboerene til formålet.
”Derfor måtte jeg starte det selv,” fastslår Stella Sørensen, der hjælpert med at koordinere det store arbejde i Venligboerne frivilligt ved siden af sit almindelige job.

Ned med barrieren

Hun havde tidligere været i kontakt med Venligboerne i København og besluttede derfor at starte en gruppe op her i Greve.
”Jeg har tidligere stået meget tæt med på sidelinjen til en person, der kom til Danmark uden at kende nogen eller noget. Og jeg oplevede, hvordan han blev set på som anderledes og blev mødt med rigtig mange ubehagelige ting, fordi han ikke var dansk. Det er ikke i orden! Vi skal leve sammen, med hinanden og hinandens forskelligheder. Det opnår vi kun ved at åbne os og byde hinanden indenfor i vores forskellige liv og kulturer. Vi skal have lagt den barrierer ned,” siger hun.
Derfor vil hun gerne være med til at gøre en forskel for de flygtninge, der er kommet til Greve, og dem som kommer og bidrage til at kunne give dem en bedre start på tilværelsen i Danmark.

venligboerne 3En café-drøm

Selvom der allerede er gang i rigtig mange aktiviteter hos Venligboerne, og opbakningen fra lokale borgere er mere, end de havde turdet håbe på, har Stella Sørensen og de andre ”faste” Venligboere endnu en drøm: De vil gerne have en fast café, hvor aktiviteterne kan blive afholdt.
Som det er nu, låner de lokaler hos forskellige andre, hvor de afholder deres cafeer, værksteder m.m.
”Det ville være fantastisk, hvis vi kunne have vores egne lokaler, hvor vi kunne være og samtidig drive en lille café, hvor folk bare kunne komme og mødes. Vi forestiller os et rum, hvor vi kan have en pc, et tv, et par sofaer, og et poolbord og vores nyligt donerede bordtennisbord stående. Vi har ikke brug for meget andet udover et par skabe, der kan aflåses og indeholde de symaskiner og dte stof, som vi har fået doneret af Stof2000, samt den kaffe og te, som vi har behov for at kunne brygge," forklarer Stella Sørensen.
Indtil videre er der dog ingen udsigt til en Venligboer-café, men Venligboerne arbejder videre på sagen.
”Vi havde jo heller ikke turde regne med, at vi inden for så kort tid ville have over 450 medlemmer i facebook-gruppen og så mange engagerede faste frivillige med så mange gode aktiviteter. Så vi fortsætter derud af med fuld fart,” smiler Stella Sørensen.

I Greve har en gruppe engagerede frivillige med hjertet på rette sted sat sig for at byde de nye flygtninge velkommen til byen. Det gode initiativ har spredt sig, så der nu er over 450 medlemmer i Facebook-gruppen

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere

Bankospil i hele 2018

banko - web

Kom og vær med - skriv dem i kalenderen med det samme

Læs mere her