Beboerportræt: Nogle gange forsvinder Median ind i blyantstregerne


Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Median har tegnet hele sit liv. Målet er at blive tegnefilmstegner, også selvom der er lang vej derhen

Derfor var det et ret let valg for Median, da han skulle vælge retning på sin 10. klasse. Han skulle da selvfølgelig have billedkunst.
”Jeg synes, at det er et rigtig spændende fag, og jeg har ikke haft det i en del år, så jeg har faktisk savnet det. Det er et godt fag, hvor jeg kan vise, hvad jeg kan rent fagligt, og hvor jeg kan bruge mine kreative evner,” fortæller 16-årige Median Harbi Jlaiw, der bor i Greve Nord sammen med sin mor og sin søster.
Median1web”Jeg kan godt lide, at det er et ret frit fag. Vi har naturligvis specifikke opgaver, som vi skal lave og stilarter, som vi skal arbejde med, men jeg kan godt lide, at der ikke er et fast resultat, som man skal nå frem til. Når man maler og tegner, så har man muligheden for at fortolke og udtrykke sig selv. Der er plads til at tænke selv,” forklarer han.
Derfor er det heller ikke kun i skolen, at Median bruger sine kreative evner. Også hjemme på værelset i Klyngen kan han bruge mange timer på at tegne og skitsere.

Kunstlæren til andre fag

På 10. klasseskolen i Greve har Median to timers billedkunst om ugen sammen med alle de traditionelle fag. Og han nyder det frirum, som det giver ham at have de kreative timer.
”Så sidder vi og hører musik,og arbejder på vores projekter. Men det er jo ikke kun ren afslapning. Vi lærer også mange ting. Vi bliver introduceret for en masse forskellige teknikker og teoretisk viden omkring udviklingen i kunsten, vi har arbejdet med forskellige stilarter og tidsperioder osv. Så det er altså ikke kun ren hygge, mens alle andre knokler,” griner han.
median3Median og hans billedkunstlærer Fakhria Abdullah forklarer, hvordan meget af det, som eleverne lærer i billedkunst faktisk er vigtig viden for flere andre fag også. Fx hvordan billedfortællingslære også går igen i danskfaget, hvordan læren om perspektiver og størrelsesforhold hænger sammen med matematik, og hvordan elevernes introduktion til de forskellige kunstgenrer også er en læring om de forskellige historiske tidsperioder.
”Når vi fx skal male et billede fra en periode, skal vi prøve at sætte os ind i, hvordan kunstnerne havde det på det tidspunkt. Hvad tænkte de på, hvordan levede de, og hvad blev de inspireret af. På den måde får man også en stor viden om samtiden,” fortæller Median.

Helst sort og hvid og blyant

Helt personligt foretrækker Median at tegne med blyant og holde sig i de sorte og hvide nuancer, og han kan bedst lide at tegne natur og mennesker.
”Jeg fungerer bedst med blyanten. Der kan jeg få flest detaljer frem, som jeg gerne vil have dem. Nogle gange kan jeg forsvinde helt ind i de sorte og grå streger, når det er store malerier,” smiler han.
Motivet behøver ikke være helt præcis som i virkeligheden, for han kan også godt lide at lade sig inspirere af fx de computerspil, som han også holder meget af at spille. En af hans egne yndlingsværker er en tegning af en mangafigur, Katarina, den kvindelige hovedrolle i et af hans favorit computerspil.
”Jeg slapper af, når jeg tegner. Og jeg gør det kun, når jeg har lyst. Jeg kan ikke fremtvinge det, for så bliver resultatet ikke særlig godt. Det skal være fordi, jeg har lysten til at tegne og fordi, jeg er inspireret. Derfor kan der også godt gå længere perioder imellem, hvornår jeg tegner. Men så lige pludselig ser jeg noget, der inspirerer mig, og så går jeg i gang,” siger han.

Perfektionist til fingerspidserne

Det kan godt tage rigtig lang tid, når Median skal lave et billede, og han kan godt vende tilbage og finjustere et utal af gange.
”Jeg er meget perfektionistisk, når jeg tegner. Jeg kan ikke slippe det, hvis jeg ved, at jeg kan gøre det bedre. Så bliver jeg ved, indtil jer er tilfreds. Og det har været lidt svært, når vi skulle nå forskellige opgaver i billedkunst, men kun har haft begrænset tid. Så har jeg brugt lidt frikvarterer en gang imellem også,” fortæller han.mediantegning
De kunstneriske talenter kommer ikke fra fremmede. Både Medians søster og mor er meget kreative, så det er generelt et hjem, hvor kunsten fylder meget.
”Min mor stikker også lidt til mig en gang imellem, hvis hun synes, at det er for længe siden, jeg har tegnet. Hun er vist bange for, at jeg glemmer det og kommer ud af træning,” griner han.
Han ved dog godt, at hun gør det i bedste mening og indrømmer også, at det er hendes ”stik”, der til tider har fastholdt ham i den kunst, som han så godt kan lide at lave, men som også nogle gange må vige pladsen til fordel for de ”klassiske” teenageting.

Til andres skue

Billedkunstholdet har for nyligt haft udstillet en række af deres værker på skolen, og her hang et af Medians billeder også til fuld skue for alle skolens elever og besøgende, hvilket han synes, var ret sjovt.
”Det er da rart, at andre gerne vil se det, som man har lavet og godt kan lide det,” siger han.

median2Det er heller ikke første gang, at Median har haft værker med i udstillinger. For et par år siden havde han også et par billeder udstillet i København, og han vandt sin første konkurrence som 5-årig med et billede af ’Prinsessen på ærten’, der hang på en lokal udstilling.
”Jeg vidste slet ikke, at jeg havde vundet. Pludselig stod der bare en masse folk uden for døren med kameraer og en stor pakke flødeboller og sagde tillykke. Det var ret sjovt,” husker han tilbage.

Vil lave tegnefilm

Når Median om et par måneder går ud af Greves 10. klasse, skal han læse videre på gymnasiet og herefter vil han gerne på universitet og gå i en kreativ retning. Han har nemlig en drøm om at kunne komme til at leve af sine kreative evner.
”Det bedste kunne være, hvis jeg kunne blive animator. Det ville jeg virkelig gerne. Fx som tegner til tegnefilm, det er min drøm. Men det er vist ikke lige til at få sådan et job, og slet ikke her i Danmark. Så jeg er nødt til at blive ved med at øve mig og blive bedre og bedre til at tegne, så jeg kan følge min drøm, selvom det bliver svært!” fastslår han.

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere