”Det er jo en helt ny tunnel”


Det er blevet en helt anden oplevelse at gå gennem tunnelen mellem Askerød og Waves efter, at den er blevet renoveret

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Væk er de grå højbede med buske og skrald langs siderne. Væggene er blevet malet hvide, og begge sider i hver ende er blevet dekoreret med masser af flotte farver og vægmalerier. For at undgå de blinde vinkler, der hvor der før var højbede, er der sat runde spejle op på siderne, og der er kommet nye lamper i tunnellens mørkere afsnit. Alt i alt er det blevet en helt anden oplevelse at gå gennem tunnellen fra Askerød til Waves.
”Det er jo en helt ny tunnel,” sagde en af gæsterne ved åbningsceremonien d. 26. maj.
Askeroed Tunnel Greve Nord Projektet 2
Her var en mængde beboere fra lokalområdet, kunstnerne, lokalpolitikere, repræsentanter fra Greve Erhverv, Waves, Klub Godset, Greve Kommune, Karlslunde Politi, Greve Nord Projektet samlet for at indvie den ”nye” tunnel, der er en del af den renoveringsplan, som Greve Kommune igangsatte i 2014.

En tryg tunnel med et levende maleri

Den nye tunnel blev indviet med stil, og folk samledes i det åbne stykke af tunnellen, der blev rost for sit nye, flotte ydre.
Klub Godsets dansepiger skruede op for musikken og lavede fine danseopvisninger med hop og sving. Herefter indviede formanden for Trygheds og Integrationsudvalget, Gert Poul Christensen, tunnellen og takkede alle samarbejdspartere, der har været med til at skabe mere liv og tryghed i den ”nye” tunnel.Askeroed Tunnel Greve Nord Projektet 4
”Kommunen har meget fokus på tryghed og trivsel bl.a. på vores veje, stier og tunneller. Her i denne tunnel har der været fokus på at skabe lyse og venlige tilstande. Der er nu skabt et område, hvor lys, trafikspejle, murmalerier, vedligehold og ejerskab går hånd i hånd om at fremme og fastholde de gode oplevelser i vores by,” sagde han og fortsatte:
”Jeg håber, at alle borgerne vil tage ejerskab og hjælpe hinanden med at passe på det, vi nu har fået skabt.”
Så var det blevet tid til præsentation af de flotte vægmalerier, der giver både farver og liv i tunnelen.
Formålet med renoveringen af tunnellen har været at give de mange folk, der hver dag passerer gennem tunnellen, en mere tryg og indbydende oplevelse.

Askeroed Tunnel Greve Nord Projektet 6Du kan læse mere om baggrunden for renoveringen af tunnellen her

Formanden for Greve Erhverv, Torben Hoffman, og de to professionelle kunstnere Tina Knudsen og Michel Kouris forklarede mere om, hvorfor det netop var de farver og malermetoder, de havde valgt.
”Det er bevidst, at det er så abstrakt i farver og strøg. For hvis der så kommer graffiti på, kan det hurtigt males over igen, uden at det ødelægger billedet. Det vil ikke se ud som en ’lappeløsning’, men det bliver i stedet en del af maleriet. På den måde kommer maleriet til at udvikle sig løbende med årene, så det er et levende maleri i udvikling,” forklarede Michel Kouris.

Glimmerkast

Den ene side af tunnellens vægge var helt hvide, da folk begyndte at ankomme til åbningsceremonien. Men det var ikke fordi, at kunstnerne havde været dovne eller overset noget. Den sidste del var nemlig reserveret til Klub Godsets piger, der havde fået frie hænder til at udsmykke de hvide vægge. De gik derfor i gang med maling, ruller, pensler, masser af forskellige farver og ikke mindst glimmer i store mængder, der blev kastet på den våde maling, så det glitrede ud over det hele.
Askeroed Tunnel Greve Nord Projektet 1
Efter taler og optræden kunne de fremmødte gæster nyde kage, frugt, chokolade og sodavand, som Waves havde sponsoreret, mens de gik rundt og kiggede på de nye flotte malerier.

Borgernes tunneller

Renoveringen af tunnellen i Askerød står ikke alene. Tunnellen mellem Waves og Gersagerparken er også midt i en større renovering, der forventes at stå færdig i løbet af efteråret.
De to tunneller blev udvalgt til at være starten på en indsats for at få mere tryghed i tunnellerne i Greve Nord, som Greve Kommune igangsatte for et par år siden. Indsatsen blev sat i gang efter, at tryghedsvandringer m.m. havde vist, at det var i tunnellerne, borgerne oplevede størst utryghed.
Askeroed Tunnel Greve Nord Projektet 5Derfor har borgerne også været med til at bestemme, hvordan de to tunneller kunne renoveres, så trygheden blev større og det blev mere spændende at gå igennem.
Det skete bl.a. ved en stor workshop ved et af Greve Nord Projektets bydelsfora i vinteren 2014, hvor alle borgernes ideer blev nedfældet i et stort idékatalog.

Du kan læse hele idékataloget her
Du kan også læse mere om renoveringen af tunnellen i Gersagerparken her
Askeroed Tunnel Greve Nord Projektet 3

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere