Giv dine gamle tallerkener, og hjælp en flygtning


Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

I Gersagerparken er der flere rum fyldt med møbler, legetøj, køkkenting m.m., som folk har afleveret, fordi de ikke skal bruge det mere. Nu er det i stedet til stor glæde for de flygtninge, der kommer hertil uden noget

Spiseborde, kaffemaskiner, brætspil og sengetøj, stabler af tallerkener, legetøj og en enkelt printer. Det er bare nogle af de mange ting, som folk i Greve har doneret til indsamlingscentralen, der ligger i kælderen i Gersagerparken 74.
Her kan flygtninge komme efter aftale og hente nogle af de fornødenheder, som man har behov for, når man starter et liv op i et andet land, men ikke har nogle penge.Genbrug2Det er en gruppe frivillige beboere fra Greve Nord, der står for indsamlingscentralen, og de fortæller mange glade historier om, hvordan flygtningene kommer og henter effekter, som de ellers ikke ville have råd til at gå ud og købe.
”Det kan fx være en sofa, tøj eller legetøj til børnene. Når man kommer hertil som flygtning, har man meget få penge, og man kan ikke bare gå over i Bilka og købe de ting, man gerne vil have. Her kan de hente det gratis, og det er en stor hjælp for mange. Det er jo ting, som vi alle har brug for, men hvis man ikke har pengene, hvordan skal man så kunne købe det,” fortæller Rami, der er en af de frivillige bag initiativet.

Et brætspil betyder meget

”De er meget glade og taknemmelige, når de kan tage ting med herfra, for selv små ting som fx et nyt brætspil eller en kaffemaskine betyder meget i en verden, hvor man ikke har særlig meget,” fortsætter han.
De mange ting i kælderen er blevet doneret af hjælpsomme folk, og selvom der lige nu er fyldt godt op på hylderne, så ved de frivillige, at det hele nok meget snart skal finde gavn i nye hjem.
Derfor tager de altid gladeligt imod ting, og der er altid behov for mere. Indsamlingscentralen tager imod køkkengrej, elektronik, møbler, legetøj, bøger, sengetøj, puder og tæpper m.m.

Kom med jeres ting, de gør så meget glæde

Genbrug1”Der er heldigvis flere, der er begyndt at komme herned og benytte sig af muligheden for at hente de gratis ting. Nogle gange er der mere end 20 mennesker samtidig, der finder netop det, de mangler, men ikke har råd til. Og det er jo helt vidunderligt at se, at de kan blive så glade for noget, som andre bare ville smide ud. Derfor vil jeg meget gerne opfordre folk til at komme herned med tingene i stedet, så de kan gøre glæde et andet sted. Man tror måske ikke, at der er nogen, der er interesseret i ens gamle dyner eller bøger, der ikke er plads til i reolen længere, men for de her mennesker gør det en stor forskel,” forklarer en af de frivillige i indsamlingscentralen Miriam Ripley, der understreger, at det naturligvis skal være funktionsdygtige genstande og ting i en vis stand, man afleverer.

Behov for flere hænder

Initiativet startede i slutningen af 2014, hvor ægteparret Diana og Henrik Mörke-Malmkvist, der bor i Gersagerparken, sammen med ejendomsinspektør i Gersagerparken, John T. Olsen, begyndte at bruge deres fritid på at kører rundt og samle ind.
Indsamlingen har flyttet lokaler et par gange, og mens Henrik Mörke-Malmkvist og John T. Olsen kørte rundt i privat regi og hentede møbler og effekter, brugte Diana Mörke-Malmkvist rigtig meget tid på at organisere og passe indsamlingen og udleveringen af effekter. Efterhånden er projektet for alvor vokset og vokset, og til sidst var de nødt til at lukke for muligheden for selv at hente tingene, fordi flere og flere begyndte at ville donere.
"Det er naturligvis kun fantastisk, at folk gerne vil hjælpe og donere, men vi var nødt til at sætte en grænse. Det hele foregår frivilligt, så det skal også harmonere med, at det ikke tager al frtid, og at det ikke bliver for stor en økonomisk udgift for os," siger Henrik Mörke-Malmkvist, de dog understreger, at indsamlingen stadig meget gerne modtager så mange ting som muligt, bare det helst bliver bragt til centralen i Gersagerparken 74.

Transporten er svær

Siden er Rami og Miriam Ripley også kommet til som frivillige, og sammen med Henrik og Diana Mörke-Malmkvist og John T. Olsen lægger de alle rigtig mange frivillige timer om måneden på at holde styr på og være i centralen, uddele tingene til flygtninge, indsamle ting fra folk, der har store læs af effekter, de gerne vil donere. Henrik Mörke-Malmkvist forklarer, at de derfor rigtig godt kunne tænke sig, hvis der var andre, der også havde lyst til at hjælpe.
Han fortæller, at det er særligt transporten af tingene, der er problematisk. Da hele initiativet er drevet af frivillige, har de meget sjældent mulighed for at leje en stor bil og komme og hente en sofa eller andre store møbler, selvom folk gerne vil donere dem. Ligeledes er det et problem, når en flygtning rigtig gerne vil have en seng, som står i kælderen, men ikke har mulighed for at hente den selv, da de hverken har bil eller penge til at leje en.
miriam og rami”Det er virkelig ærgerligt, for vi oplever så tit, at folk gerne vil give deres møbler eller andet stort væk, og vi ved, at der står en familie og mangler en stor sofa, men vi har ikke mulighed for at hente den. Udgangspunktet er, at folk selv må stå for transporten, for som frivilligt initiativ har vi heller ingen penge i sagen,og det sætter naturligvis en del begrænsninger, men vi kan ikke gøre det anderledes, selvom vi meget gerne ville”, siger Rami og fortæller, at det derfor ville være en stor hjælp, hvis der blandt Greves billister fandtes andre, der gerne ville hjælpe med at stille sigselv og deres bil til rådighed bare et par timer om måneden.
”Det ville være en kæmpe hjælp, for vi ville kunne hjælpe endnu flere mennesker. Hvis man gerne vil hjælpe, kan man kontakte Henrik eller Diana Mörke-Malmkvist på Facebook eller se mere i facebookgruppen ’Venligboerne - Greve’. Her kan man også følge med i, hvornår vi har åbent i kælderen for aflevering og afhentning,” siger Rami.

Styr på kopperne

Alle tingene i kælderen er gratis for nye flygtninge, og folk der er i nød. Når der kommer en borger, bliver de bedt om at vise deres flygtningeskort, der viser, at de er nye flygtninge, som ikke har arbejde eller anden indtægt end de ydelse, de modtager fra kommunen, når de netop er kommet til landet.Genbrug4
”Vi vil gerne hjælpe alle, der er i nød, og som står og mangler nogen af de ting, vi har her i kælderen. Det er klart, at er kommer flest fra nærområdet,men hvis der kommer en familie udefra, så er de naturligvis også velkommen til at se, om vi kan hjælpe,” siger Henrik Mörke-Malmkvist.
Han forklarer, at man må naturligvis gerne hente ting flere gange, men når udvalget er begrænset, er det mest rimeligt, at så mange som muligt får mulighed for at få nogle af de ting, de mangler. Derfor kan en familie fx ikke hente fire sofaer, da det ville betyde, at andre ikke kunne få. Samtidig vil man med reglerne forhindre, at de samme kommer og henter store læs eller møbler, som de så selv vil sælge videre på fx loppemarkeder.
”Vi kan jo sagtens forstå, at det er tillokkende, fordi man så har mulighed for at tjene lidt penge. Men sådan foregår det altså ikke hos os. Der henter man kun til eget forbrug, så flere kan få gavn af det,” understreger hun.

"Jeg har selv stået der"

Rami bruger rigtig mange timer ugentligt på at holde indsamlingscentralen i orden og være til stede, når folk laver aftaler om, at de skal aflevere eller afhente noget. Han har ikke et fast tal på, hvor mange timer han bruger på det frivillige arbejde, men det kan hurtigt løbe op i en hel del. Men glæden ved at kunne hjælpe de ny ankommende flygtninge gør, at han gerne bruger mængder af sin fritid på det.
For Rami ved, hvordan det er. Han er selv kommet her til som flygtning fra Syrien i 2014 og har siden da arbejdet for at blive en del af det danske samfund.
genbruggp”Jeg kan godt huske, hvordan det var at komme hertil uden at kende nogen og ikke have nogle ting. Det er virkelig hårdt, og der var ikke nogen til at hjælpe mig. Derfor vil jeg gerne være med til at gøre det lettere for de folk, der kommer hertil og hjælpe dem med nogle af de ting, jeg selv savnede, da jeg kom hertil,” forklarer han.
Han har selv gjort meget for hurtigst muligt at blive integreret, og han går i sprogskole og er pt i sprogpraktik hos IKEA. Derudover er han en meget aktiv del af Venligboerne i Greve, hvor han hjælper med alt fra indsamlingscentralen til at finde netværksfamilier, tolkning, planlægger arrangementer og i det hele taget hjælper de ny ankommende på alle de måder, han kan.

Rami er kommet bag "disken"

I dag bor Rami i Hegnsgården i Greve Nord, og hans forældre og to brødre bor også i Danmark. De er alle flygtet hertil fra Syrien, og er meget glade for at kunne bo i Danmark.
”Derfor vil jeg også gerne være med til at gøre noget godt her. I arbejdet med indsamlingen her, og i Venligboerne og Mangfoldighedsrådet lærer jeg både danskerne og det danske sprog bedre at kende og hjælper folk, så derfor vil jeg gerne bruge mange timer på det,” fortælle han.
Rami bruger også tid på at kører ting ned til kælderen, som folk har sat ud til storskrald, eller surfer rundt i de forskellige fora på internettet, hvor folk giver ting væk gratis for at finde flere "varer" til indsamlingscentralen. Hvis han fx ved, at der er en familie, der mangler en børneseng, går han straks i gang med at lede efter sådan en og forsøger at lave en aftale mellem parterne.
For Ramis vedkommende startede det med, at han selv flere kom i indsamlingcentralen og hentede nogle ting til sig selv og familien. Andre gange havde han også ting med, som han afleverede i centralen, hvis han havde fundet noget på fx storskrald, som han tænkte, at andre kunne få gavn af, og han hjalp ofte med at rydde op og gøre i orden i tingene, når han var der. Derfor var det et meget naturligt valg, at spørge ham, om han ikke kunnetænke sig at få nøgler til kælderen og blive en del af det frivillige team bag indsamlingen.
"Han er simpelthen fantastisk. Han vil gerne hjælpe folk, og han lægger så meget engagement i det. Og så er det jo en kæmpe fordel, at han kan tale med de syriske flygtninge og hjælpe dem videre," fortæller Henrik Mörke-Malmkvist.

Mors stel fik nyt liv

Det er ikke udelukkende flygtningene, der får glæde ud af centralen. Også de folk, der kommer og donerer gamle ting, finder glæde i at kunne være med til at hjælpe andre.stole
Henrik Mörke-Malmkvist fortæller en historie om, at der var kommet to brødre med en masse ting, som de ville donere fra deres afdøde mors lejlighed. Brødrene var meget glade for, at deres mors ting nu kunne give glæde og gavn et andet sted i stedet for bare at blive smidt væk. De glædede sig særligt over, at deres mors spisestel nu blev brugt og skabte glæde hos en flygtningefamilie, for det var et stel, som deres mor selv havde være meget glad for, men som ingen af brødrene selv ønskede at beholde.
"På den måde blev alle glade," forklarer Henrik.

Samarbejde med kommunen

De frivillige samarbejder også med Greve Kommune om at hjælpe flygtningene. Fx har de løbende kontakt med kommunens sociale viceværter, der bl.a. arbejder i de pavilloner, der er sat op ved Greve Borgerhus, og som bl.a. hjælper til, når flygtningene flytter ud til lejligheder.
”Så kontakter de os, hvis de ved, at en familie mangler nogle ting, og så kan vi byde dem velkommen her i kælderen, så de i hvert fald kan komme et skridt af vejen,” fortæller Miriam Ripley, der også er koordinator for parring af Netværksfamilier og flygtninge i Greve Nord.

Genbrug5Hvordan kan DU hjælpe?

Hvis man gerne vil hjælpe kan man kontakte Henrik eller Diana Mörke-Malmkvist på Facebook eller se mere i facebookgruppen ’Venligboerne - Greve’. Her kan man også følge med i, hvornår vi har åbent i kælderen for aflevering og afhentning.
Man kan hjælpe til indsamlingscentralen på mange måder. Enten ved at donere dine gamle ting, være frivillig og hjælpe med at hente og bringe, være med til at sprede budskabet om indsamlingscentralen m.m. Alle hjælpende hænder er meget velkomne.
Du finder gruppen her

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere