Portræt af en "ny" medarbejder:

Nadia: Nu er mit arbejde og passion endelig samlet


Når Nadia Ismail går ned ad gaden i Greve Nord, skal hun ikke gå mange skridt, før hun møder en, hun kender. Hun er et kendt og smilende ansigt for alle i området, og det er en stor fordel for hendes nye arbejde i Greve Nord Projektet

Af Sarah Z. Ehrenrenreich, Greve Nord Projektet

Det føles ikke helt, som om at vi har fået ny kollega og medarbejder i Greve Nord Projektet, for Nadia Ismail har været en fast bestanddel af Aktivitetshuset, lige siden det åbnede i Askerød.
Men det har vi nu alligevel. Nadia er nemlig blevet ansat som projektmedarbejder i Greve Nord Projektet. Nadia har de seneste mange år lagt utallige timer og uanede mængder af energi i det frivillige arbejde i og omkring Aktivitetshuset, aktiviteterne for områdets beboere m.m., men nu er hun altså også blevet ansat i Projektet.
nadiagnp1Her skal hun bl.a. være med til at koordinere og planlægge temaaftener, kulturelle arrangementer og ikke mindst de nye familie- og forældrekurser, der skal afholdes for områdets familier. Og netop her kommer Nadias kendte ansigt til at være en stor fordel. Hun skal nemlig bl.a. være med til, i samarbejde med projektets vejledere og de kommunale fagfolk, at finde og engagere de forældre, der vil have gavn af at komme med på forældrekurser, temaaftenerne, mødregrupperne osv.
Fordi både mænd og kvinder (etnisk danske som borgere med anden etnisk herkomst) fra området kender hende og stoler på hendes gode råd og vejleding, har hun lettere ved at engagere sine medborgere og forklare, hvorfor det kan være en hjælp for dem at være med ved kurserne, hvad arrangementerne og aktiviteterne går ud på m.m.
”Jeg kender jo både sproget og de to kulturer, så derfor kan jeg bedre fortælle og forklare, hvad det hele går ud på og, hvordan det hele hænger sammen. Det kan godt være svært for en familie med anden etnisk baggrund end dansk at forstå, hvorfor fx vejledning og forældrekurser er ment som en hjælp, hvis de ikke forstå, hvad det er for et kursus, eller hvad der vil blive undervist i. Det kan hurtigt komme til at virke lidt skræmmende eller fordømmende, og det er jo slet ikke det, der er meningen med undervisningen og aktiviteterne. Tværtimod,” forklarer 46-årige Nadia og fortsætter:
”Jeg kan forklare dem på deres modersmål, hvad det er, de bliver inviteret til, og hvorfor det er en rigtig god måde at blive mere integreret i det danske samfund. Jeg kan gøre det klart, at det ikke er fordi, man vil fratage dem deres oprindelige kultur, holde øje med dem på negativ vis eller andre skrækscenarier, men fortælle, at det derimod er vigtigt, at de deltager for, at de selv og deres børn kan blive en del af Danmark og den kultur, der er her”, siger hun.

Integrationskonsulent og brobygger

I 2014 blev Nadia uddannet Integrationskonsulent i kommunen, og det blev starten på endnu mere brobyggende arbejde mellem områdets familier med anden etnisk baggrund end dansk, kommunen og det danske samfund.
Nadia er selv født og opvokset i Palæstina, men flyttede i 1994 til Danmark sammen med sine forældre og to børn som flygtninge fra Syrien til Askerød. Hun taler derfor flydende arabisk, hvilket er en stor fordel, for det betyder, at hun kan tale med en stor del af de beboere fra Greve Nord, der ikke taler så godt dansk.
En egenskab som både vi her i Greve Nord Projektet, men også Greve Kommune og andre har haft stor gavn af, fordi hun har kunne oversætte ved diverse arrangementer, oplæg, informationsmøder, men også ved samtaler og vejledninger eller i andre situationer, hvor der har været en sprogbarriere.
nadiagnp3

22 års frivillig erfaring

Nadia startede som officiel ansat i Greve Nord Projektet d. 1. september, og en af hendes vigtigste arbejdsopgaver er, at hjælpe vejlederne med at skabe kontakt til de familier, der har behov for en ekstra håndsrækning. Det kan fx være fordi, at de har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen, at børnene har det svært i skolen, at de føler sig svigtet eller misforstået af systemet og de eksisterende tilbud, at de oplever en kulturel kløft mellem sig selv og det danske samfund m.m.
En helt uundværlig indsats, som bestemt ikke er ny for Nadia. Siden hun flyttede hertil for 22 år siden har hun brugt utallige timer på at hjælpe andre familier, der ligesom hun selv og hendes familie kommer til Danmark uden at kende nogen eller noget.
”Jeg har bl.a. forklaret rigtig mange mødre, hvorfor det er så vigtigt, at man lader sit barn gå i daginstitution, selvom man er vant til at passe dem hjemme. Jeg har også mange gange hjulpet med at oversætte breve fra skoler, kommunen, banken m.m. Fordelen har været, at jeg ikke kun har kunne oversætte brevet, men også kunne forklare baggrunden og sammenhængen, så folk rent faktisk kunne forstå, hvad det gik ud på,” fortæller Nadia.
nadiaunderviserFor Nadia har det altid faldet naturligt, at hun gerne vil hjælpe folk. Hun vil gerne være brobygger mellem kulturerne og være med til at støtte integrationen og forståelsen for hinanden.
”Jeg vil så gerne hjælpe andre med det, som jeg kan. Jeg kan godt huske, hvordan det var at stå i et helt nyt land og skulle finde rundt i det hele. Derfor har det altid været vigtigt for mig at hjælpe andre, der står i samme situation. Det gør mig glad. Det betyder meget for mig, at jeg kan gøre noget godt for andre,” fortæller hun.

Arbejde og passion i et

Hvor mange familier, forældre, børn og unge, som Nadia har været med til at hjælpe med små, store og uoverskuelige problemstillinger og udfordringer har ingen tal på. Heller ikke hun selv, for hun gør det ikke for at kunne fremvise en liste– selvom den uden tvivl ville være meget lang. Nadia hjælper og rådgiver, fordi hun ikke kan lade være.
”Hvis folk spørger mig til råds, så vil jeg naturligvis gerne hjælpe og fortælle dem, hvad jeg ved. Det var også en af grundende til, at jeg startede kvindegrupperne. Det blev et mødested for kvinder, der alle har anden etnisk baggrund end dansk, og her kunne vi så mødes og tale om både de gode ting, men også hjælpe hinanden og udveksle erfaringer og råd,” forklarer hun.
Nadia er derfor meget taknemmelig for, at hun med sit nye job i Greve Nord Projektet har mulighed for at kombinere sit arbejde med sin store passion: At hjælpe og rådgive andre.
”Det er fantastisk, at jeg kan komme til at arbejde fast med det, som jeg så godt kan lide at lave. Jeg har glædet mig rigtig meget til at starte i Greve Nord Projektet, for det giver endnu flere muligheder ift. at hjælpe og støtte de familier, der har behov for det. Man kan meget som frivillig og privatperson, men nu får jeg mulighed for at hjælpe endnu flere. Det er et stort ansvar, men jeg glæder mig meget til rigtigt at komme i gang,” siger Nadia.

Nadia 1Et stort plus

Gennem sit virke som Integrationskonsulent og sit store frivillige engagement kender Nadia ikke kun mange af områdets familier, men også rigtig mange fagfolk på skolerne, i daginstitutionerne og hos Greve Kommune, fordi hun været med til så mange møder og hjulpet med at bygge bro og forståelse mellem parterne. I den nye helhedsplan for Greve Nord Projektet, der netop er gået i gang, er et øget samarbejde med netop de lokale skoler og daginstitutioner en højt prioriteret indsats for at støtte områdets familier med særlige behov. Derfor er Nadia, hendes kendte, smilende ansigt, store viden, udbredte netværk og ikke mindst tillidsvækkende og dejlige væsen et stort plus for projektet.

En social ildsjæl

Selvom hun er ny medarbejder behøver Nadia ikke få vist, hvor kaffemaskinen er, eller hvordan printeren fungerer. Som nævnt har hun nemlig haft sin gang i Aktivitetshuset, siden det åbnede i 2009, for hun har været en bærende kraft i rigtig mange af de sociale aktiviteter, der findes for områdets beboere. Hun har bl.a.. været med til at starte flere kvindemødegrupper op, har været med i ForældreNetværket, har været en del af afdelingsbestyrelsen i Askerød, er uddannet Sundhedsformidler, har været tovholder på de ugentlige motionshold for kvinder, er uddannet Bydelsmor, er frivillig ved mange af Greve Nord Projektets aktiviteter m.m.
Det beundringsværdige engagement, som Nadia har i sine medmennesker og sit område, har eksisteret i rigtigt mange år nu. Også da hun arbejde fuldtid, brugte hun meget af sin fritid på at hjælpe sine naboer og at gøre området til et bedre sted at bo.
Hun er oprindeligt uddannet bioanalytiker og har arbejdet på både Rigshospitaler og Herlev Hospital. Og selv efter lange dage på arbejdet kom hun hjem til Greve Nord og fandt energien til at være der for de folk og familier, der regnede med hende.
”Der er mange, der gennem tiden har spurgt mig: ”Jamen hvordan kan du holde til det? Det er jo næsten to fuldtidsstillinger.” Og ja, det har da også været tidskrævende og hårdt. Men det har også været det værd, fordi jeg netop brænder for at hjælpe andre. Derfor har det været en prioritering for mig, at det skulle der være tid til, selvom jeg var træt,” siger hun.

Greve Nord er min landsby

Det skinner meget klart igennem, både når man sidder overfor hende, men også når man bare høre folk fortælle om hende: Nadia engagerer sig i sine medmennesker og i sit lokalområde.
Hun flyttede til Greve Nord, da hun kom fra Syrien, og har boet her lige siden. De første mange år boede hun i Askerød, men nu bor hun i vilakvarteret på den anden side af Godsvej med sine to voksne børn, og hun har ingen planer om at flytte.
”Greve Nord er mit hjem. Det er her, jeg trives, det er min landsby, som jeg holder meget af. Jeg elsker at bo her. Da jeg arbejdede i København, kom jeg tit meget træt hjem med toget, men når jeg kom til Hundige Station fik jeg alligevel energi. Det er også mine børns hjem, og jeg er glad for, at de er vokset op her. Men derfor har det også været vigtigt for mig at gøre noget godt for området, der jo ikke altid har haft det lige let,” forklarer Nadia.
nadiagnp2
Derfor har hun bl.a. været en stor del af det sociale liv i Askerød, hvor hun har været med til at lave arrangementer for de andre beboere, starte klubber og andre aktiviteter for at samle beboerne. Sammen med en række andre forældre har hun også været med til at lave ForældreNetværket, der sammen med politiet, Greve Kommune, Gadeteamet, BO-VEST, Greve Nord Projektet og mange flere har været med til at vende udviklingen for området. Kriminaliteten er faldet, der er blevet meget roligere, og folk er generelt blevet mere trygge og tilfredse med at bo her.
”Jeg synes, at det er vigtigt, at man også selv som beboer tager ansvar for sit boligområde og er med til at gøre det et dejligt sted. Det kan man bl.a. gøre ved at deltage i det sociale og arrangementerne. Jeg synes, at et er fantastisk, at der er så meget socialt liv i Askerød, og jeg ville ønske, at alle ville komme ud og være med, så man kan lære hinanden at kende”, fortæller hun.

Vi byder Nadia rigtig meget velkommen her i Greve Nord Projektet

Det er ikke første gang, at Nadia og hendes engagement er blevet beskrevet.

Her kan du læse det tidligere portræt

Nadia 2

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere