Beboerportræt:
Benjamin: Det har betydet alt for mig at komme i praktik her


Havde man spurgt Benjamin for to år siden, om han ville have lyst til at stå op før kl. 06 og feje blade, havde han med ret stor sandsynlighed grinet hånligt. Men nu står han glædeligt op i vintermørket og møder på arbejde i Gersagerparken

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

”Det har ændret så meget for mig, at jeg er kommet i praktik her. Jeg er blevet meget mere voksen, og jeg er begyndt at tage mit liv mere seriøst. Jeg vil gerne have en uddannelse og skabe et godt liv. Jeg er også blevet meget mere glad, og nu har jeg rent faktisk noget at stå op til, så jeg ikke bare spilder mit liv på ingenting,” fortæller 20-årige Benjamin Saaby Nielsen.

Han er for nyligt startet i praktik som ejendomsfunktionær på ejendomskontoret i Gersagerparken BS61, og den mulighed har han besluttet at tage meget seriøst.
”Jeg gider ikke spilde mere tid på bare at rende rundt og lave ingenting og sove hele dagen og feste alt for meget. Det er der ingen fremtid i. Nu har jeg fundet ud af, hvad jeg gerne vil være, så det er det, jeg går efter,” siger han.Benjamin 2

Vil hellere ud og have jord på hænderne

Benjamin er startet i en såkaldt EGU praktik på ejendomskontoret, hvilket betyder, at han primært lærer faget ved at være ude i virkeligheden og bruger mindre tid på skolebænken. Praktikaftalen er et samarbejde mellem Benjamin selv, ejendomskontoret og Produktionsskolen i Greve, og det er en stor fordel for Benjamin, at forløbet er skruet sammen således, at han kun har 20 ugers skoleforløb i løbet af de knap to år, som uddannelsen tager.
”Jeg er ikke særlig god til at skulle gå i skole. Jeg lærer meget bedre ved at komme ud i virkeligheden og gøre det og få jord på hænderne. Jeg kan ikke rigtig koncentrere mig om at læse så meget til skolen, men jeg er rigtig god til at lære og huske, når jeg får tingene vist og får lov at stå med det i hænderne. Det får jeg meget mere ud af,” fortæller han.

Nye ting hver dag

Noget af det som tiltaler Benjamin ved jobbet som ejendomsfunktionær er, at ingen dage er ens. Selvom der er opgaver, der går igen fra dag til dag, ved man aldrig, hvad der kommer til at ske i løbet af en dag.
”Det kan jeg godt lide. Det kan fx være en radiator, der så går i stykker eller noget andet, man skal hjælpe beboerne med. Og så er der jo naturen og alle de udendørsopgaver, der skifter hele tiden alt efter årstiderne. Lige nu bruger vi meget tid på at feje blade, og til foråret skal der så beskæres osv. Så der er hele tiden nye opgaver, som jeg kan lære af, og det synes jeg, er rigtig spændende,” siger Benjamin, der er opvokset her i Greve Nord og til dagligt bor sammen med sin familie i Tjurgården.
Benjamin 3Indtil videre har Benjamin primært haft opgaver udendørs, men han har også været med oppe og reparere en radiator sammen med en af de andre kollegaer.
”Det var rigtig sjovt, og jeg glæder mig til at få flere af den slags opgaver. Jeg kan godt lide at have kontakten til beboerne og at kunne gøre dem glade og hjælpe, når de har behov for det,” forklarer han.
”Og du er også rigtig god til det. Du er meget imødekommende, og det er vigtigt, når man skal ind i folks hjem. Bare det at du helt automatisk tager skoene af, inden du skal ind til en beboer og uden, at vi har bedt dig om det, viser meget om, hvem du er, og at du har respekt overfor dit arbejde og beboerne. Folk i området er allerede glade for dig, både beboerne og kollegaerne her,” hopper ejendomsleder John T. Olsen ind.
Det er ham, der har besluttet at ansætte Benjamin på ejendomskontoret, og den beslutning er han meget glad for.

Et socialt ansvar

Det er han ikke kun fordi, at Benjamin er vellidt på kontoret og i frokoststuen, er meget lærenem og kan lide at tage fat, men fordi John kan se, at det gør en forskel for denne unge mand, der ellers har haft bøvlet en del med at finde sin rette hylde.
”Jeg synes, at vi som boligselskab har et socialt ansvar for at hjælpe de her unge, lokale gutter videre. Det er ikke let at få en læreplads, og slet ikke når man som Benjamin har nogle udfordringer med det boglige. Her på arbejdspladsen er der plads til alle, og hvis vi kan være med til at hjælpe Benjamin med at få den uddannelse, han gerne vil og sikre, at han kommer godt ind på arbejdsmarkedet og i ”voksenlivet”, så vil vi gerne have ham her hos os og lære ham alt det, han skal kunne,” forklarer John.
Inden Benjamin startede hos John og alle de andre på ejendomskontoret havde han været forbi et par gange. For når man skal have en lærling i så lang tid som ved EGU praktikken, er det vigtigt, at vedkommende passer godt ind i personaleflokken.
”Og det gør Benjamin. Han har en rigtig god tilgang til arbejdet, han er glad og smilende, og han vil gerne lære, hvilket er vigtigt. Han har en rigtig god kombination af en ydmyg tilgang til, at der er noget, han ikke kan, og gerne vil blive bedre til, men samtidig er han ikke bange for at sige sin mening på en ordentlig måde. Det skal han have stor ros for, og det kræver det også i et arbejdsmiljø som vores,” fortsætter John.

Benjamin 1

Det føles godt at gøre dem stolte

Benjamin er også meget glad for at arbejde sammen med de andre ejendomsfunktionærer, og han føler sig velkommen. Han er glad for, at han har fundet et job, hvor han føler, at han er vigtig.
”For bare to år siden, var jeg overbevist om, at det var lige meget, om jeg arbejdede eller ej. Jeg ville hellere feste med vennerne, for jeg havde en idé om, at verden alligevel ikke havde brug for mig, og jeg var sur på den. Så hvorfor skulle man overhovedet stå op og gøre sig umage. Sådan har jeg det ikke mere. Nu glæder jeg mig over at have et arbejde og gode kollegaer og en hverdag, hvor jeg bidrager til både arbejdet her, men også generelt til samfundet. Og at jeg kan give mine forældre noget tilbage. Det er en dejlig følelse,” siger han.
Det var Benjamins far, der skaffede ham praktikaftalen hos John på ejendomskontoret. Han kørte simpelthen forbi og bad om et møde med John, hvorefter han forklarede situationen. Derfor er det endnu større for Benjamin, at han klarer det så godt i praktikken.
Benjamin 4”Det føles godt, at jeg kan gøre dem stolte over, at jeg gør et godt stykke arbejde, og at de er glade for mig her. Jeg glæder mig over, at jeg kan gøre mine forældre stolte over deres søn,” smiler Benjamin og kigger forlegent ned i bordet.

Jeres liv, jeres ansvar!

At han skal møde hver dag klokken lidt i syv, betyder dog også, at der er en del sociale ting, som Benjamin er begyndt at takke nej til. Han kan ikke spille fodbold med drengene til langt ud på natten eller feste på en hverdag. Men han savner ikke noget af noget af det. Tværtimod vil han gerne opfordre andre unge til at komme op af sengen, ud af døren, og ud og gøre noget.
”De skal tage sig selv alvorligt og gøre noget selv. Jeg ved nu, at man ikke bare kan forvente, at der kommer nogen og gør det hele for en og får styr på ens liv. Det skal man sgu selv stå for. Tag udfordringen op, selvom det kan virke uoverskueligt. Det er jeres egen fremtid, og det er jeres eget ansvar. Kom i gang med at tage en uddannelse og tag skolen alvorligt. Det gjorde jeg ikke, og det betød, at jeg har spildt nogle år, som jeg ikke får tilbage. Derfor vil jeg gerne være med til at forhindre, at andre begår de samme fejl,” siger han.

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere