Askerød er på trods af fremgang stadig på ghettolisten


Endnu et år kan beboere i Askerød se deres boligområde blive karakteriseret som en ghetto. Den negative fremhævelse ærgrer både beboere og fagfolk

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Da Transport-, bygnings- og boligministeriet torsdag morgen sendte ghettolisten for 2016 på gaden figurerede Askerød i Greve Nord endnu engang på listen. På trods af en bemærkelsesværdig positiv udvikling i området, opfylder området stadig tre ud af de fem kriterier, der er afgørende for, hvorvidt et boligområde karakteriseres som en ghetto.
Ask feb 2016 3At Askerød endnu et år fremgår på ghettolisten ærgrer alle de parter, der arbejder for at gøre området et bedre sted at bo. En af dem er Jørgen Fahlgren, der er formand for afdelingsbestyrelsen i Askerød.
”Det er vi selvfølgelig rigtig ærgerlige over, for vi føler jo på ingen måde, at vi lever i en ghetto. Vi er mange, der holder meget af at bo her i Askerød. Man kan jo mærke, at her er blevet meget mere stille og roligt, og at kriminaliteten og mængden af hærværk er faldet. Der er bestemt stadig nogle udfordringer i området, og dem skal vi naturligvis fortsat arbejde med, men der er ingen tvivl om, at det går den rigtige vej” siger han.

Jørgen Fahlgren har selv boet i Askerød i 14 år nu, og han har fulgt den positive udvikling i området.
”Jeg mener ikke, at det er gavnligt for nogle boligområder at blive hængt ud på sådan en liste. Det betyder bare, at beboerne føler sig stigmatiseret og ekstra udsat. Der lægges mange gode kræfter i at styrke området. Både Greve Kommune, politiet, beboerne, BO-VEST, Greve Nord Projektet og andre arbejder for at styrke området, men hvis vi for alvor skal undgå særligt udsatte boligområder, kræver det politiske beslutninger og strukturelle forandringer på landsplan.”

Kriterierne for en ghetto

Hvis et boligområde ifølge ministeriets kriterier skal på karakteriseres som en ghetto, skal det efterleve mindst tre ud af fem fastlagte kriterier.
Askerød opfylder tre af kriterierne:

1. Andelen af beboere, der har oprindelse i ikke-vestlige lande, som ikke må overstige 50 pct. I Askerød er det 51 pct.

2. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, som ikke må overstige 50 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe. I Askerød er det 51,8 pct.

3. Antal beboere, der er dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer, der ikke må overstige 2,70 pct. af beboerne på 18 år og opefter (gennemsnit for de seneste to år). I Askerød er det 2,71 pct.

1. Boern der leger Stoerre tryghed i Askeroed Greve Nord Projektet Kopi SmallDet er værd at bemærke, at der på alle tre punkter er tale om meget små overtrædelser af de opstillede procentgrænser. Det er derfor på baggrund af marginaler, at Askerød opfylder de tre kriterier, der er opstillede for at komme på ghettolisten.

De to kriterier som Askerød ikke opfylder, er henholdsvis:
- Andelen af 18-64-årige, der ikke har tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelse, som ikke må overstige 40 pct. (gennemsnit for de seneste to år). I Askerød ligger det på 29,9 pct.

- Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området eksklusive uddannelsessøgende er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen. I Askerød ligger det på 71,2 pct.

Unødig negativ betydning

Greve Nord Projektet er den boligsociale indsats i området, og også her kommer pladsen på årets ghettoliste som en stor ærgrelse. Projektet har arbejdet i området siden 2008, og siden da er der sket markante forbedringer ift. bl.a. faldende kriminalitet og øget tryghed hos beboerne.
Bl.a. viser statistikken fra Karlslunde Lokalpoliti, at antallet af straffelovsanmeldelser i Askerød er faldet med 62,4 pct. fra 2012 til 2015.
Faldet i kriminalitet betyder også, at beboerne i Askerød føler sig mere trygge ved at bo i området. Rigspolitiets årlige store tryghedsundersøgelse viser, at antallet af beboere, der føler sig trygge ved at bo i Askerød er steget fra 59,2 pct. i 2013 til 68,3 ved seneste måling i 2015.

Derfor ærgrer det også sekretariatsleder Hanne Sanderhoff Degn, for ligesom afdelingsbestyrelsens formand mener hun ikke, at udnævnelsen som ghetto gør noget positivt for området.
”Listen giver ikke området nogle nye muligheder eller tilfører nogle nye ressourcer, men har egentlig kun en negativ betydning for områdets omdømme og dermed også for områdets beboere. Det er umiddelbart svært at se, hvordan listen kan bruges konstruktivt. Heldigvis er rigtig mange beboere meget glade for at bo i områderne, og har svært ved at se hvordan områdets lever op til det dårlige ry”, siger hun.IMG 1695
Hun fremhæver bl.a. det effektive samarbejde mellem boligorganisationen, kommunen, beboerne, politiet, den boligsociale indsats Greve Nord Projektet m.fl. som en vigtig årsag til, hvorfor området er blevet et bedre sted at bo.


Stigende interesse for at bo i Askerød

At Askerød fortsat er på ghettolisten ærgrer direktøren i BO-VEST, der er administrationsselskab for Askerøds knap 680 lejemål. Han påpeger, at på trods af områdets placering på ghettolisten, så har BO-VEST kunne mærke en positiv udvikling ift. udlejningen af lejligheder.
”For fire år siden stod der tomme lejligheder i Askerød, men nu er det blevet mere attraktivt at bo der. Siden 2013 har vi haft ventelister til lejlighederne, og vi kan se, at folk bliver boende. Fraflytningsprocenten er faldet støt de seneste tre år, og det vider jo i høj grad om, at Askerød er blevet et område, som man gerne vil bo i,” siger direktør Ulrik Brock Hoffmeyer.

Beboerne kan godt lide deres hjem

Ordet ghetto har rigtig mange negative associationer, men det er heldigvis ikke dem, der fylder mest hos hovedparten af områdets beboere. Mange af dem er rigtig glade for at bo i Askerød.
I sommeren 2015 kunne området fejre 40 års jubilæum, hvilket blev fejret med en stor fest for beboerne. Vi spurgte en del af dem, hvorfor de godt kan lide at bo i Askerød.

 Vibeke ThomhavVibeke Thomhav, har boet i Askerød i tre år: Jeg er meget glad for at bo her. Her er simpelthen så fredeligt. Jeg var lidt i tvivl om området, da jeg flyttede ind, for man hører jo så meget om, at her skulle være uroligt. Men jeg oplever ingen problemer. Derudover synes jeg, at her er rigtig flot. Det er nogle flotte grønne områder, man går igennem.


Brian Heiberg
Brian Heiberg, har boet i Askerød i 12 år:
Jeg er meget glad og tilfreds med at bo her, og jeg ville ikke flytte, heller ikke hvis jeg vandt i lotto. Her er skønt at bo. Det er gode lejligheder og altaner med masser af plads. Og så er her et rigtig godt naboskab, hvor folk hjælper hinanden. Man holder øje med lejlighederne, hvis nogen er på ferie, tømmer postkasser osv.

Steen Hemmingsen
Steen Hemmingsen, har boet i Askerød i 1 år
: Det er nogle rigtig dejlige lejligheder. Det ligger meget centralt, samtidig med at der er gode rolige omgivelser for børn. Jeg er helt tryg ved at lade mine børn lege hernede, og det er vigtigt for mig. Jeg synes, at det er et dejligt sted at bo.

Eva Birkved

Eva Birkved, har boet i Askerød i 13 år:
Jeg synes, at altanerne er et stort plus for området. Jeg elsker min store altan, hvor jeg kan have masser af blomster og planter. Der bliver også lavet mange aktiviteter for beboerne, og jeg synes generelt, at der er et rigtig godt socialt miljø her med mange klubber og foreninger. Jeg er selv med i Miljøudvalget, og jeg kan godt lide, at det giver beboerne mulighed for at få indflydelse på deres eget område.

John ChristensenJohn Christensen, har boet i Askerød i seks år: Jeg kan godt lide det gode naboskab, der er mellem folk her. Man kommer hinanden ved, og det er ikke bare naboer, det er venner. Fx mødes jeg med min nabo og griller og hygger. Vi ligger meget centralt og er tæt på alt, men der er stadig meget ro og masser af frisk luft. Så det er ligesom at bo i byen, bare med mere frisk luft og grønne områder.


Du kan se ghettolisten og læse mere om kriterierne på ministeriets hjemmeside her

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere