Fædre: Kursus gør os bedre forældre


På fædrekurset lærer fædrene bl.a. om børnenes udvikling, forældreansvar og trivsel i familien

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

”Jeg vil gerne være den bedste far, jeg kan være for mine børn. Derfor kommer jeg på kurset. Jeg har lært meget om, hvad der forventes af mig, både som ny borger i Danmark, men også som far. Jeg er alenefar til to drenge og skal klare alt selv, og det endda i et helt nyt land. Der er rigtig mange udfordringer, men jeg synes, at det er et godt kursus, for jeg kan mærke, at jeg bliver en bedre far,” fortæller Ghalip Awad, der flygtede fra Syrien til Danmark for tre år siden med sine to drenge på nu 8 og 11 år.
Den gode far Faisal undervisning”Jeg har lært, hvordan jeg skal tale bedre med mine børn. Det kan godt være svært altid at blive ved med at forklare tingene og være tålmodig fx ift. oprydning, men jeg kan mærke, at det virker. Det er vigtigt at gøre plads til børnenes egne meninger, men det er også vigtigt, at man sætter grænser og holder fast”, fortsætter han.

Den gode far
Ghalip Awad er en af de fædre, der deltager på kurset ’Den gode far’, der afholdes af Greve Nord Projektet for at styrke fædrenes deltagelse i deres børns liv og familiernes integration i Danmark.
Gennem oplæg og dialog med hinanden og underviserne får fædrene ny viden om det danske samfund, familielivet, forældreansvar, børns udvikling og identitetsdannelse ift. at vokse op i flere kulturer, samarbejdet med skoler, kommunen m.m.

Der bruges også meget tid på at tale om fædrenes egne oplevelser fra hverdagen, og de får redskaberne til, hvordan de konkret kan bruge den nye viden med deres familier.
Ifølge familievejlederen fra Greve Nord Projektet er det meget vigtigt, at der afholdes et kursus kun for fædre.Den gode far Ghalip Awad
”Det kan være særligt udfordrende for fædrene, fordi de pludselig står alene med hele ansvaret for både børn, husholdning og et nyt liv. Derfor har de behov for vejledning til, hvordan de kan blive endnu bedre fædre og få en forståelse for deres børns reaktioner og trivsel,” siger Gitte Henningsen, der underviser på det gratis kursus.
Hun forklarer, at det også er vigtigt at italesætte de kulturelle forskelle på fædrenes rolle.

”En del af mændene kommer fra en hverdag, hvor de arbejdede for at forsørge familien, mens deres koner tog sig af hjemmet og børnene. Flere af fædrene var bange for, at det ville svække deres ”manderolle”, at de nu også havde det ansvar. Derfor gør vi meget ud af at forklare, at det i Danmark er helt naturligt, at mænd også laver mad, gør rent og opdrager og leger med børnene,” fortæller hun.

Du kan også læse mere om Ghalip Awads liv her

Børnenes sagsbehandler
Der 8 fædre fra Greve Nord på kurset, og de mødes en gang om ugen i Aktivitetshuset i Askerød. Mændene har forskellig baggrund, men fælles for dem alle er, at de står overfor de samme udfordringer ift. at være fædre i et fremmed land og kultur, hvor de både skal lære sproget og integrere sig og samtidig være forælder med alt, hvad det indebærer.
Ahmad Abdullah er alenefar til sin otteårige datter. De kom til Danmark som syriske flygtninge for 2,5 år siden, og for ham er det meget vigtigt at lære det danske samfund at kende, så han kan hjælpe sin datter i skolen og til at få en god og tryg barndom.

”Jeg har fået mange gode ideer til, hvad vi kan lave sammen, og hvordan jeg kan blive bedre til at lytte og forstå hende. Både når hun er glad, men også når hun er ked af det. Jeg har lært, hvordan vi skal tale om tingene også det, der er svært og gør ondt. Fordi det er vigtigt at få det ud. Jeg har fået mere viden om, hvordan tingene fungerer, og derfor kan jeg hjælpe hende til at få et godt liv i Danmark,” forklarer Ahmad Abdullah.  Den gode far Ahmad Abdullah 2
Det er mændenes rolle som far, der er i fokus på kurset. Så selvom der også undervises i andre vigtige emner såsom rettigheder, forpligtelser og integration, understreger Ghalip Awad, at det er vigtigt, at det er med udgangspunkt i børnene.

”Når man kommer til et helt nyt land, er der så meget praktisk, man skal finde ud af, så der er ikke altid ligeså meget fokus på børnene, som der bør være. Det helt er forkert. Jeg skal hjælpe mine børn alt det, jeg kan, for de har ikke nogen sagsbehandler. Det er mig og mit ansvar,” forklarer han.

Vi kan tale åbent
Kurset er kun for fædre, for det giver en mere åben stemning og bedre mulighed for refleksion og dialog, når der ingen kvinder er.
Den gode far Ahmad Abdullah”Hvis der også var kvinder, tror jeg ikke, at vi ville tale ligeså åbent. Fordi vi kun er mænd, tør folk godt være åbne og sårbare og spørge om de ting, som man er i tvivl om. Vi kan bruge hinandens erfaringer, og vi kan støtte os til hinanden,” siger Ahmad Abdullah, der forklarer, at det dog fungerer fint med Greve Nord Projektets to kvindelige undervisere.

Venskab mellem fædrene
Kurset er det første af sin slags i Greve Nord Projektet, og fædrene har vist stor interesse for at deltage.
”De møder op hver gang og er engagerede i undervisningen. Det er meget tydeligt, at de gerne vil lære, og at de tager deres rolle som fædre og rollemodeller meget alvorligt,” siger Gitte Henningsen.
far og soen clipartHun fortæller, at en del af fædrene også er begyndt at mødes udenfor kurset.

”Flere af dem har jo været her i flere år uden at have venner eller netværk. Men her møder de ligesindede, og det giver også et socialt indhold i hverdagen,” siger hun.

Du kan også læse mere om Ghalip Awads liv her

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere