Cykelkursus gør kvinderne mere selvstændige


Det åbner helt nye muligheder for kvinderne, at de kan cykle

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Snart kan en række nydanske kvinder sætte sig op på cyklen og køre på arbejde, på indkøb, hente børn eller bare ud og få lidt frisk luft. Noget de aldrig havde troet, at de skulle kunne, for de har aldrig lært at cykle.
Det giver en stor frihed at kunne cykle, men det er ikke alle, der fra barnsben har lært det. I Greve Nord har det vist sig, at det primært er nogle af de nydanske kvinder, der har den udfordring. De er derfor afhængige af offentlig transport eller andres hjælp, hvis de skal længere væk end gåafstand.

Snart kan fire af dem dog glæde sig over ikke længere at skulle spørge om hjælp. Takket være et kursus, som de har fået af Greve Nord Projektet og Zonta Greve, er de nemlig ved at lære at cykle.
IMG 1611Vil kunne cykle med sin søn
”Jeg vil rigtig gerne lære at cykle, så jeg bedre kan komme rundt, hvis jeg fx skal handle eller til mødregruppe. Lige nu går jeg mest med klapvognen, men det bliver meget lettere for os at komme rundt, når jeg kan cykle. Så behøver jeg ikke vente på, at min mand kommer hjem og kan køre. Jeg glæder mig til, at vi hele familien kan cykle på tur til stranden og søen i Ishøj, hvor der er mange fugle. Det synes min søn, er så sjovt,” forklarer 25-årige Shania Bilal fra Askerød.
IMG 1619Hun kom til Danmark for snart to år siden og har aldrig lært at cykle i sit hjemland, Pakistan.

”Både min bror og min mand har prøvet at lære mig det uden, at det er lykkedes. Men her er det anderledes. Vi har en rigtig god lærer, der hjælper mig. Hun holder cyklen og fortæller, at jeg godt kan. Det er svært at holde balancen, men jeg tror på, at jeg nok skal lære det nu,” siger Shania Bilal, der forklarer, at det også er vigtigt for hende at lære at cykle, så hun kan blive en del af det danske samfund, hvor alle cykler.
”Jeg glæder mig til, når jeg kan cykle hen og aflevere min søn i vuggestue i solskin til sommer. Så er jeg en rigtig mor på cykel,” griner hun.

De vil så gerne
I denne omgang er fire kvinder startet på cykelkursus. De skal lære alt helt fra basisfornemmelsen af kroppen for at kunne at holde balancen på de to hjul, færdselsreglerne og lovgivning omkring udstyr og til rent faktisk at sætte sig op på cyklen og køre.

”De vil så gerne lære det. Selvom de også synes, at det er meget grænseoverskridende at skulle op på sadlen, kaster de sig ud i det med stor begejstring. Det er fantastisk at se,” fortæller Janni Glæsner, der frivilligt underviser kvinderne i cykelkurset i Greve Nord Projektets Aktivitetshus og fortsætter:
”Det handler om, at de skal være trygge. Vi skal jo starte helt fra bunden, så vi gennemgår også en række fysiske balanceøvelser, så kvinderne får bedre forståelse for bevægelserne på cyklen.”
Janni Glæsner er også formand for foreningen Zonta i Greve, der i sommers donerede 10.000,- til Greve Nord Projektet til indkøb af fem cykler, således at endnu flere kvinder løbende kan komme på cykelkursus.

”I Zonta støtter vi kvinder, uddannelse og sundhed, så cykelkurset rammer jo helt plet. Vi er meget glade for at kunne bakke op om, at kvinderne i Greve Nord bliver mere uafhængige og får en række nye muligheder,” siger Janni Glæsner, der også har meldt sig til frivilligt at undervise på kurset, der strækker sig over otte gange to timer.
Greve Nord Projektet har tidligere arrangeret cykelkurser for områdets kvinder med stor succes, og siden har efterspørgslen været stor.
IMG 1616aSelvstændige kvinder
En af dem, der kan mærke den stigende interesse, er Khadija Al-Mohammedi, der er vejleder i Greve Nord Projektet. Hun møder en del af de kvinder, der ikke har lært at cykle, men som meget gerne vil lære det.
”De kan godt se, at det at kunne cykle giver mange fordele. De bliver mere selvstændige og får mulighed for at komme rundt, uden at de skal være afhængige af, at deres mænd eller børn kan køre dem eller offentlige transport. Udover øget sundhed og motion får de også lettere ved at komme ud af hjemmene og lokalområdet. Det betyder, at de bliver meget mere mobile og fleksible ift. job- og uddannelsesmuligheder, fordi de bedre kan få hverdagen til at hænge sammen, når de både skal nå på fx sprogskole eller i praktik, at handle og hente børn. Cyklen giver en række muligheder, som de ellers ville have haft svært ved at overskue,” forklarer Khadija Al-Mohammedi og fortsætter:
IMG 0874”Det er fantastisk at se, hvor stor begejstringen for cykelkurserne er. Vi kan se, hvor glade og stolte kvinderne bliver, når de lærer det. En del af de her kvinder har ikke regnet med, at det var noget, de nogensinde skulle lære, så derfor er glæden endnu større, når de til sidst kan cykle derudaf.”

Få sms om aktiviteter
SMS EVENT

Tilmeld dig vores sms service og få invitationer til events og aktiviteter på sms
Læs mere

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere