Fastelavn for første gang


De arabisk-talende kvinder fik sig noget af en første gangs oplevelse, da de slog katten af tønden sammen med damerne fra Hundige Kirke. De to grupper er begyndt at mødes fordi, de gerne vil lære hinanden bedre at kende

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Normalt er tøndeslagning og fastelavnsboller mest for børn. Men fredag havde Hundige Kirke inviteret en gruppe arabisk-talende kvinder fra Greve Nord på besøg til en helt særlig formiddag – med slag i.

Sammen med en gruppe af de danske kvinder, der normalt kommer i kirken, blev de arabiske kvinder inviteret med udenfor og udstyret med en fastelavnskølle.
aHer beviste de, at det ikke kun er børn, der kan slå katten af tønden. For selvom alle kvinderne er voksne og flere endda lidt oppe i årene, fik tønden nogle gevaldige slag, og alle gik op i det med liv og sjæl.

”Jeg synes, at det er så skægt. Det er første gang, jeg prøver det. Mine børn har fortalt om det, men jeg har aldrig selv prøvet. Det er en rigtig god måde at lære om dansk kultur på,” fortæller 48-årige Hanan fra Gersagerparken og fortsætter:
”Det er skægt, at det ikke kun er børn, der får lov, men at vi voksne også kan have det sjovt med det. Og nu kan jeg fortælle mine børn, at jeg har prøvet det, og at jeg endda fik en krone for det,” fortæller hun stolt og peger op på sin kattedronninge-krone.

Previous ◁ | ▷ Next

Alle kvinderne grinede og heppede på hinanden, og da de første brædder begyndte at løs, gik der sport i, hvem der kunne få banket tønden ned. Jublen var stor, da den faldt fra hinanden og al slikket faldt på jorden. Ikke mindst hos kattekongen Rafaat, der dansede en lille sejrsdans med fastelavnskøllen over hovedet, mens de andre klappede og grinede.

Fastelavn og ramadan
Inden damerne gik ud for at slå løs på tønden havde Lotte Schriver fra Hundige Kirke fortalt historierne om, hvordan fastelavn er opstået i Danmark, og hvordan traditionerne har udviklet sig med tiden. Særligt detaljen med, at der i gamle dage var en rigtig kat i tønden vækkede forundring hos flere af de arabiske kvinder.e”Men det var da synd! Døde den ikke? Stakkels kat,” udbrød en af dem.
Det blev også fortalt, at fastelavn ifølge den oprindelige tradition var starten på fastetiden indtil påske. Her kunne de to kvindegrupper rigtig fortælle og spørge interesseret ind til hinandens kulturer og traditioner.
”Jamen faster danskerne også? Ligesom ramadan?” blev der spurgt.g

Det udløste en god snak rundt om bordet i salen, hvor de arabiske kvinder også fortalte, hvorfor de holder ramadan og traditionerne herfor.
Heldigvis var der ingen af kvinderne, der fastede denne fredag formiddag, for der var nemlig også indkøbt store fastelavnsboller, så de arabiske kvinder kunne opleve en helt klassisk dansk fastelavn, dog uden udklædning.

Vi lærer hinanden at kende

Fastelavnsfesten i Hundige Kirke er bare et ud af en række hyggelige møder, hvor de to grupper mødes skiftevis hos hinanden for at lære om de andres traditioner og kultur. Det er Hundige Kirke, Mangfoldighedsrådet og Greve Nord Projektet, der har været med til at ”matche” grupperne, fordi de havde ytret ønske om gerne at ville lære hinanden bedre at kende.
hI januar havde de arabiske kvinder inviteret de frivillige fra Hundige Kirke til Aktivitetshuset i Askerød, hvor de viste billeder og fortalte om deres rejse i Mellemøsten sidste år. Også her gik snakken livligt, og selvom der til tider er sproglige udfordringer, så er det tydeligt, at alle meget gerne vil lytte og fortælle.

”Det er nogle rigtig spændende formiddage, vi har sammen. Jeg synes, at jeg har lært meget nyt om deres verden og kulturer, som jeg ikke vidste eller måske havde et andet billede af,” siger Anni Utke, der kommer i Hundige Kirke.
Hun synes også, at det var en god idé at slå katten af tønden.
”Det er skægt, at vi laver noget sammen. Det løsende meget op i stemningen, og alle morede sig jo meget. Jeg glæder mig allerede til næste år,” smiler Anni Utke.

Kattedronningen Hanan, der kom til Danmark fra Libanon i 1989, glæder sig også over deres møder.IMG 0836
”Det er en god måde at møde hinanden på, når man får muligheden for at sidde og tale sammen og høre om hinandens verden. Jeg har lært meget nyt om Danmark og danskerne, siden vi begyndte at mødes, og jeg tror, at vi kan lære rigtig meget af hinanden,” forklarer Hanan og fortsætter:
”Hvis alle er åbne, og viser respekt for hinandens religion og kultur, så kan vi også bedre leve sammen og lave flere ting sammen.”
IMG 0848Se, det er mit barnebarn
Det er endnu ikke besluttet, hvad de arabiske kvinder og de frivillige fra Hundige Kirke skal lave næste gang. Men der var godt gang i snakken rundt om bordet, og det var tydeligt at se, at de to grupper er begyndt at lære hinanden bedre at kende. De viste bl.a. billeder på telefonerne af deres børn og børnebørn, og det er noget, de alle kan mødes om og glædes over.

d

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere