Beboerportræt:

Yukka: Jeg kan ikke forestille mig et liv, hvor jeg ikke må sige min mening


Yukka er rapper, og hun er flyttet til Danmark, fordi hendes tekster ikke er velansete i hendes hjemland

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

”Jeg vil ikke leve et sted, hvor jeg konstant skal lægge bånd på mig selv og ikke må sige min mening. Når jeg oplever, at noget er forkert i samfundet og den måde, vi lever sammen, er det vigtigt, at det bliver italesat. Ellers kan man jo ikke gøre noget ved det. Det er vigtigt, at man åbent kan tale om problemerne. Også selvom dem, der styrer landet, ikke bryder sig om det,” understreger Yukka.
yukka8Ikke længere sikker
Yukka hedder i virkeligheden Yara Shahin, og hun bor i Ægirs Kvarter i Greve Nord. Yukka er hendes kælenavn, som hun altid er blevet kaldt af familie og venner, så derfor var det et oplagt valg, da hun skulle vælge sit rap-kunstnernavn.
Hun er kun 27 år, og alligevel har hun opnået og oplevet meget mere end langt de fleste andre piger i hendes alder. Både på godt og ondt.
Hun er opvokset i en velstående familie i Egypten med alle de privilegier, det indebærer. Men for tre år siden var hun nødt til at forlade sin familie og hjemland, fordi hun ikke længere er sikker der.

”Jeg er ikke enig med den måde, landet styres på. Jeg bryder mig ikke om, at kvinder ikke har samme rettigheder og muligheder som mænd. Jeg kan heller ikke lide, at befolkningen ikke må give udtryk for, at de er uenige med regeringen. Gør man det, kan man kan hurtigt komme galt afsted,” forklarer Yukka og fortsætter:
”Men jeg vil ikke bare holde min mund. Jeg vil gøre opmærksom på de uretfærdigheder, som jeg oplever, at der er. Det gjorde jeg gennem mine raptekster, og det var bestemt ikke populært. Det betød, at jeg var nødt til at flygte til Danmark.”
Hun havde været i Danmark for et par år siden, hvor hun havde optrådt og undervist i rapmusik, så hun kendte lidt til landet i forvejen.
yukka5Ikke hjem, hvis der er censur
I 2015 fik hun politisk asyl efter et ophold på asylcenter. Hun håber, at hun har fået sin opholdstilladelse, når hendes asyl udløber i 2020, for hun kan ikke vende tilbage.
”Det er ikke en mulighed. Systemet er allerede opmærksomme på mig, så medmindre jeg tager afstand fra alt det, jeg står for og har kæmpet for, kan jeg ikke komme tilbage. Og det sker ikke,” understreger hun.
Yukka har efterhånden fået oparbejdet en flok rigtig gode venner og et socialt netværk her i Danmark, men hun savner stadig sin familie meget.

”Naturligvis er det meget svært. Jeg ville da ønske, at jeg havde mulighed for at være sammen med dem. De er min familie, og de betyder meget for mig. Men det kan ikke lade sig gøre, så længe tingene er, som de er,” siger hun og forklarer:
”Jeg mener ikke, at man kan kalde et sted for ’hjem’, hvis man ikke må sige, hvad man mener. Jeg kan ikke føle mig hjemme og knytte bånd til et sted, hvis jeg konstant skal tænke på, hvad jeg må og ikke må sige og gøre. Derfor er mit hjem nu her, hvor jeg er fri.”

Ytringsfriheden vigtigere end penge
Yukkas liv og hjem i Ægirs Kvarter er dog væsentlig anderledes end det liv, hun forlod. I Egypten havde hun sin egen lejlighed, en bil, sin familie og sine venner og manglede heller ikke noget økonomisk. Her i Danmark bor hun til leje, hun er studerende på CBS og på jagt efter et deltidsjob, så hun kan betale sine udgifter, og hun har ikke sine privilegier, netværk og familie tæt på. Alligevel er hun ikke i tvivl om, hvad hun foretrækker:
”Jeg vælger min ret til at udtrykke mig og leve frit som kvinde i Danmark. Uden at nogen censurerer mig eller forhindrer mig i at gøre visse ting, bare fordi jeg er kvinde!”yukka11

Hun har derfor aldrig fortrudt, at hun har sat sig op imod det, hun mener er uretfærdigt. For hun tror så meget på sin sag.
”Selvom livet er rigtig hårdt nogle gange, lærer man jo at tilpasse sig. Jeg lærte at tilpasse mig i asylcenteret, og jeg lærte at tilpasse mig livet i Danmark, da jeg kom hertil uden noget. Jeg havde intet sted at bo og ingen penge. Det har jeg nu. Og det kan jeg takke rap for,” forklarer hun.

Rap reddede mit liv
Yukka fortæller, hvordan rapmusikken bogstaveligt har reddet hendes liv. Da hun kom til Danmark, havde hun ingen penge at leve for, intet tag over hovedet og ingen idé om, hvordan hun skulle klare sig.
”Det lyder som en dum sangtitel, men det er faktisk rigtigt. Rappen reddede mit liv, da jeg intet havde. Mit netværk i det danske rapmiljø, som jeg havde fået ved mine tidligere besøg, hjalp mig med at finde husly og få nogle småjobs og tjene penge til at starte et nyt liv op. Der er egentlig lidt paradoksalt, for det var jo også min passion for rap, der var med til at sætte mig i den usikre situation fra start,” siger hun.

Faldt ikke i god jord
Rap og hiphopkultur har været omdrejningspunktet i Yukkas liv i rigtig mange år. Siden hun var 19 år har hun rappet og skrevet tekster om alt det, der rører sig i hendes liv. I Egypten blev hun en del af hiphop-undergrundskulturen, så musikken og opgøret med det formelle system blev en del af hende og hendes måde at anskue verden på. Hendes livsstil og interesser faldt dog ikke i god jord hos hendes pæne familie.
”Flere steder i Mellemøsten bliver rap og hiphopkulturen betragtet som noget ’beskidt’ eller ’ulovligt’, fordi kulturen ofte forbindes med alkohol, dyre biler, gangster livsstil og damer uden tøj på. For piger er det derfor endnu mere skamfuldt og ildeset at være en del af det miljø. Så nej, det synes min familie og en stor del af min omgangskreds bestemt ikke om,” fortæller hun.

”De gjorde det meget klart, at det var upassende, at jeg gjorde og sagde, som jeg gjorde. Selv mine jævnaldrende sagde, at hiphopkulturen kun var for drenge, og at min interesse kun var et sølle forsøg på at gøre mig selv bemærket. Men det har jo slet intet med det at gøre,” understreger hun.
”Min passion for rap og hiphop er så meget mere. Det er en mulighed for at udtrykke mig på verbalt, men også en måde at vise verden, at kvinder er lige så meget værd som mændene,” forklarer hun.

Yukka fortæller, at hun har skrevet en særlig rap til sin familie derhjemme. Den hedder ’Punchingbag’ – på dansk ’Boksepude’. I rappen beder hun sin familie om at lade være med at rette deres vrede mod hende og bruge hende som boksepude for, at hun nu bor i Danmark.
”I stedet beder jeg dem rette deres vrede og frustration mod hele systemet, for det er årsagen til, at det skal være sådan her, og at jeg ikke kan være derhjemme” forklarer hun.

I kan rende mig
Allerede for en del år siden udviste Yukka den viljestyrke, der viser, hvor meget hun kæmper og er villig til at gøre for sin sag og ret. Sammen med nogle venner startede hun et lille musikstudie.
”Jeg var ikke velkommen i nogle af studierne, fordi jeg var pige. Så jeg tænkte: I kan rende mig, nu laver jeg mit eget,” smiler hun.
I sit studie fik Yukka indspillet en del af sine numre, og fik også lagt noget af det på YouTube, Myspace og andre internetfora.

”Desværre er det meste blevet fjernet i dag, fordi der er så skrap censur. Men også fordi jeg er en pige, og det er ikke passende, at en pige klarer sig godt i det, der betragtes som en drengeverden, så der var også en del modstand i miljøet” forklarer hun.

yukka klip tv2

Rapper på TV2
Lørdag d. 17. februar skete der et nyt og meget stort skred i Yukkas liv. Her kunne hun for første gang se sig selv rappe i dansk tv. Hun deltog nemlig i musikshowet ’Danmark har Talent’ på TV2, hvor hun med en samfundskritiks og velformuleret rap ved navn ”Who gonna stop me” viste hele Danmark og ikke mindst de fire kendte dommere, at man sagtens kan rappe og have en holdning selvom, man er en ung dame fra Egypten.

”Det var en helt vild følelse, og jeg var ret nervøs, for jeg har aldrig optrådt på tv før. Men det gik super godt, og jeg fik meget ros af dommerne. De sagde alle fire ja til, at jeg skulle gå videre til liveshowene i april. Auditionen var jo optaget på forhånd, men til april kommer det til at være live i tv, så der bliver det en helt anden oplevelse,” smiler Yukka.
Hun ved godt, at der er lang vej endnu og at alt er usikkert, men hvis hun vinder talentkonkurrencen, har hun allerede besluttet, hvad pengene skal bruges til.
”Så vil jeg lave mit eget studie her i Danmark, hvor jeg og andre kan indspille de sange med de tekster, som vi har lyst til. Jeg ville også kunne invitere folk fra andre lande, hvor de ikke har samme muligheder, til at komme og indspille og få mulighed for at udleve deres drøm,” siger hun entusiastisk og fortsætter:
”Det er min helt store drøm at kunne leve af selv at rappe og producere musik. Så jeg håber virkelig, virkelig at jeg vinder.”

Female Biggie på Roskilde Festivalen
Det var første gang på TV, men det er bestemt ikke første gang, at Yukka rapper og kaster om sig med rim og opråb foran mange mennesker.
Hun har trådt på mange store scener heriblandt på Roskilde Festivalen og andre festivaler, Bremen Teateret i København og live i radioen på P4. yukka2

”Jeg kan ikke beskrive det. Det er en helt vanvittig følelse at stå der og fyre den af. Og at se, at folk lytter til det, man har på hjerte, og synes, at man er fed at høre på. Det er helt unikt, og jeg elsker det. Det er der, jeg virkelig lever,” siger hun.
Og Yukka er i den grad dygtig til at rappe og kæde ord og mening sammen. Hun har en god timing, et godt flow, og det skinner klart igennem, at hun holder af at rappe. At hun faktisk ikke kan lade være. Heller ikke selvom det på flere planer har kostet hende dyrt.

Hendes rapikon er den nu afdøde, men meget anerkendte Nortorious B.I.G.
”Han var så sej som person og enormt teknisk dygtig. Jeg ville ønske, at jeg kunne blive lige så dygtig som ham. Der er nogen, der kalder mig ”Female Biggie”, fordi de ved, hvor meget jeg ser op til ham, og det tager jeg som det største kompliment,” griner hun.

Rap som talerør
Yukka er en del af initiativet Rapolitics i København, hvor hun møder andre unge mænd og kvinder med samme interesse: At fortælle om hverdagens glæder og udfordringer og samfundet gennem den hårdtslående lyrik.
”Man kan sige nogle helt andre ting med rap, end man ellers ville kunne. Og nu mener jeg ikke rap om sprut, billige damer og masser af penge eller kriminalitet. Rap er en anden måde at udtrykke sig på, hvor man kan tage fat om alvorlige problemstillinger og sætte ord på dem, men på en mere fantasifuld og inspirerende måde. I rap kan man bruge sprogets finesser og muligheder meget mere end i fx et debatindlæg,” påpeger hun og forklarer videre:
yukka7
”Dermed kan man også nå ud til flere og andre folk med sit budskab. Rap er efterhånden blevet meget udbredt og anerkendt, og derfor bliver endnu flere også opmærksom på de samfundsmæssige udfordringer og urimeligheder, som jeg blandt andet rapper om. Det er en af grundene til, at jeg var for ”farlig” derhjemme. Der begyndte at være for mange, der lyttede til mine tekster og fik øjnene op for, at der var nogle alvorlige problemer i samfundet.”

Jeg rapper om, hvad jeg ser
Når man lytter til Yukkas tekster, er det helt tydeligt, at hun har meget på hjerte. Ikke udelukkende samfundskritik, for der er også mange andre følelser på spil i hendes tekster.

”Jeg finder min inspiration i mit eget liv og mine oplevelser. Jeg bruger mig selv rigtig meget i mine tekster, og derfor betyder de også meget for mig. De er en del af mig, og det jeg tror på. Det kan både være politisk og samfundsorienteret, men også omkring den måde jeg er blevet diskrimineret på både pga. min hudfarve, men også pga. mit køn. Hele den måde som vores verden stadig er utrolig mandsdomineret på, fylder rigtig meget i mine tekster, for det fylder rigtig meget i min verden. Jeg oplever mange gange, at der er udfordringer, som jeg aldrig ville have haft, hvis jeg var en mand,” siger hun.
”Og det frustrerer mig og gør mig sindssygt sur!”

Piger, I er mere værd
Gennem sine raptekster, sin undervisning ved rap-workshops og sine koncerter forsøger Yukka at inspirere andre piger og kvinder til at være stærke og se, hvor meget de er værd.
”Jeg oplever selv, hvordan det er at blive betragtet som mindre værd, bare fordi man er pige. Derfor vil jeg gerne have pigerne til at forstå, at de er lige så meget værd som drengene, og at de har lige så meget ret til at udtrykke sig og følge deres egne meninger i stedet for altid at lade drenge og mænd bestemme over sig,” siger hun.

Hun understreger, at hun naturligvis godt ved, at der er forskel på kvindernes rolle og rettigheder i verdens forskellige kulturer, religioner og lande. Men hun synes, at det er et kæmpe problem, der er vigtigt at holde fokus på uanset, hvor i verden man bor.
Hendes indstilling til lige vilkår mellem kønnene har hun bl.a. arvet fra sin bedstefar i Egypten. Han levede i en tid, hvor kvinder ikke fik en uddannelse, men i stedet gik hjemme og passede hjemmet og børnene. Men den holdning havde han ikke. yukka6”Min bedstefar havde seks piger, og de fik alle en uddannelse, selvom det er dyrt, så de bagefter kunne få en uddannelse og klare sig selv. Alle sagde til ham, at det var spild af penge og så endda ned på ham pga. hans valg. Men hans holdning var, at uddannelse er kvindernes våben i kønskampen. Han var meget forud for din tid, og han var en klog mand,” fortæller Yukka.

I dag er hendes bedstefar desværre død, men hun er helt sikker på, at han ville have støttet hende både i karrieren som kvindelig rapper, men også i hendes store beslutning om at flytte til Danmark for at følge sin drøm og kunne sige sin mening i stedet for at blive i Egypten og tie stille.
”Jeg ville ønske, at han kunne se, hvor langt jeg er nået. Jeg vil gerne gøre ham stolt, og det tror jeg også, at han ville være,” siger hun.

Stem på Yukka
Efter hendes optræden i ’Danmark har Talent’, valgte alle fire dommere at sende Yukka videre til liveshowene, der starter d. 7. april på TV2. Her er det seernes tur til at stemme på, hvilke kunstnere der skal have mulighed for at gå videre i konkurrencen om at vinde.
”Jeg glæder mig helt vildt, men jeg er også virkelig nervøs. Det er jo en kæmpe chance, og jeg vil så gerne gøre det godt og måske endda ende med at vinde, så min drøm kan gå i opfyldelse. Så jeg kan leve af musikken og lave det studie, hvor andre piger også kan komme og få mulighed for at udøve deres drøm,” smiler hun.

Greve Nord Projektet møder naturligvis Yukka igen, inden hun skal live i TV.
Du kan følge med her på hjemmesiden, i nyhedsbrevet og på vores Facebook.
yukka 9

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere