Det skal være sjovt at være sund


Derfor var der heller ingen løftede pegefingre til årets Sundhedsdag i Greve Nord.
I stedet var der masser af gode råd, motion og inspiration

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Boldene hoppede, hulahopringene svingede, og mange af gæsterne havde taget de sunde smagsprøver med ud i solen foran Café Ask, hvor Greve Nord Projektets årlige Sundhedsdag blev holdt i onsdags.
I løbet af eftermiddagen blev både cafeen og pladsen foran fyldt med glade børn og voksne, der var kommet for at få en sundere hverdag og for at hygge sig.

Previous ◁ | ▷ Next


Greves borgmester Pernille Beckmann åbnede festen med sin tale, hvor hun fortalte, at hun stadig glæder sig over de sunde vaner, som hun fik med sig fra sidste års Sundhedsdag.
”Sidste år turde jeg ikke stille mig op på vægten. Men jeg fik til gengæld god inspiration til, hvordan jeg kunne gøre motion en del af en travl hverdag som borgmester. Og det har jeg holdt fast i lige siden, for det virker. Det behøver ikke kræve meget at få mere motion og bevægelse ind i sin dagligdag, det er små ting, der kan ændres. Derfor er jeg glad for at se så mange mennesker her i dag, der ligesom jeg gerne vil leve sundere,” sagde hun.

Tre generationer til Sundhedsdag
Blandt dagens mange glade gæster var bl.a. Christina Rostrup-Rank, der var kommet sammen med sine to børn og sin mor.
”Jeg er kommet, fordi jeg bl.a. gerne vil have nye ideer til sundere mad for hele familien. Jeg synes, at det er en god idé med sådan en dag, hvor alle kan komme og få testet, hvordan kroppen har det. Og så kan jeg rigtig godt lide, at der er noget for børnene, så de også hygger sig,” siger hun.
mBåde Christina Rostrup-Rank og hendes mor Lis Banke fik testet deres lungefunktion, og alt så heldigvis meget fint ud for mor og datter.

”Min lungefunktion er steget til over 100, og det er godt. Jeg var hos lægen for et par måneder siden, og der var den 90, så det går fremad,” siger Lis Banke.

Hun mener, at en Sundhedsdag i boligområderne er en god idé for at gøre folk opmærksomme på, at man skal tage sit helbred alvorligt.
”Det er en god mulighed, at man kan komme herned og blive testet og få information, for det er jo ikke alle, der går til lægen. Så er det lettere at komme herned en gang imellem.”

En tur på vægten
Ved de mange stande var der inspiration til ernæringsrigtig mad, råd til at holde kroppen i gang og information om de mange gode tilbud, som findes i Greve, hvis man gerne vil leve sundt.

Rigtig mange af gæsterne fik også testet deres lungefunktion, tjekket deres blodtryk og blodsukker og blev målt og vejet. Særligt vægten, der kan vise BMI og fedtprocent, trak mange til. En af dem, der havde smidt sko og strømper, var Inga Solveg Andersson fra Askerød. Efter en tur på vægten kunne hun tilfreds konstatere, at det ser ganske udmærket ud med fordelingen af muskler og fedt.i
”Jeg er 74 år, men ifølge vægten er min krop kun 59 år. Det er da rigtig dejligt, og det giver energi til at holde fast i de gode vaner,” siger hun og fortsætter:
”Det er jo vigtigt, at man holder sig i gang, uanset hvor gammel man er. Jeg cykler hver dag og laver motion, men det er altid godt med ny inspiration til, hvad man ellers kan lave her i området.”

Sund bydelsfest
Sundhedsdagen er en bydelsfest for hele Greve og arrangeres hvert år af Greve Nord Projektet, områdets mange foreninger og klubber, Greve Bibliotek, Greve Museum, kommunens Sundhedsteam og mange flere.

”Sundhedsdagen er for alle. Hvad enten man har lidt ekstra på sidebenene, som man gerne vil af med, eller man er i tiptop form, så er man velkommen,” siger Suzanne Magelund, der er aktivitetskoordinator i Greve Nord Projektet og fortsætter:
”Vi får konstant af vide, at vi skal leve sundere. Derfor er det vigtigt at huske, at en sundere livsstil sagtens kan være både sjov og let. Fx kan man jo tage en tur på gyngen, når man er med børnene eller børnebørnene på legepladsen eller melde sig ind i en idrætsklub. Man kan konkurrere om, hvem der kommer først op ad trapperne, eller skiftes til at overraske hinanden med nye sunde opskrifter ved middagsbordet. Der er masser af muligheder, og det vil vi gerne vise folk i dag.”
b


Velbesøgt Sundhedsdag: ”Jeg er kommet, fordi jeg gerne vil leve længe endnu”


Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

En velbesøgt Sundhedsdag er et rigtig godt tegn på, at borgerne i Greve Nord gerne vil have en sundere hverdag

Onsdag eftermiddag vrimlede Café Ask i Askerød med Greve-borgere i alle aldre. Omkring 450 børn og voksne fra hele Greve mødtes til årets store Sundhedsdag, hvor der var god inspiration til, hvordan man kan leve en sundere hverdag. En af dem, der var mødt op for at lade sig inspirere var Ane Bartelt på 68 år.
”Jeg er kommet til Sundhedsdag, fordi jeg gerne vil leve sundt mange år endnu. Jeg synes, at det er alle tiders med sådan en dag, hvor der både er fokus på sundhed, men der også er musik, og smagsprøver og information. Det er en rigtig god idé at samle det hele, så man kan blive målt og vejet og få testet alle sine tal, for ellers får man det jo ikke gjort,” siger hun og fortæller, at hun særligt er på udkig efter nogle gode råd til, hvordan hun kan holde sin gode fysiske form ved lige på trods af de sygdomme, hun slås med.
sd2”Jeg elsker at cykle og gerne mellem 8 og 10 km. om dagen. Men jeg kunne også godt tænke mig at begynde til gymnastik. Så jeg håber, at jeg kan få mere af vide om de muligheder i dag,” forklarer hun.
Også 19-årige Kenneth Christensen var kommet til Sundhedsdag for at få et par gode råd, da han har overvejet at stoppe med at ryge.
”Jeg vil gerne have noget mere information om de langvarige skader, det giver at være ryger. Det skræmmer jo lidt, når man kan se, hvor skadeligt det er. Samtidig vil jeg gerne tage på, for jeg er faktisk undervægtigt. Så nu har jeg lige været henne og få målt mit BMI, så jeg ved, hvad jeg har at arbejde med,” siger han.

Gratis, afslappet sundhed

Det var Greve Kommunes Sundhedsteam og Greve Nord Projektet, der havde inviteret alle Greves borgere til Sundhedsdag, hvor formålet var at vise, hvor få ting, man skal ændre for at gøre hverdagen sundere. De mange deltagere kunne derfor få gode råd om bl.a. rygestop, tandhygiejne, solbeskyttelse, sundere kostvaner, få målt deres BMI, lungefunktion m.m. For børnene og de unge var der fodbolddyst, sundhedsquizzer og et sundhedsspil, der vakte stor begejstring.

Previous ◁ | ▷ Next

Det er femte år i træk at Sundhedsdagen afholdes, og ifølge Suzanne Magelund, der er aktivitetskoordinator i Greve Nord Projektet, er det er god mulighed for at nå ud til mange forskellige borgere.
”På Sundhedsdagen er der en afslappet stemning, og det er en hyggelig eftermiddag, hvor man kan komme og få sjove oplevelser, mens man bliver introduceret for de sunde muligheder. Den afslappede stemning betyder, at der kommer flere af de borgere, der måske ikke ville være kommet, hvis det havde været mere ”belærende”, eller hvis de gode råd og målingerne kostede penge. Når det er gratis, betyder det, at vi også får besøg af de borgere, der ikke ville prioritere at betale for at deltage, fordi de måske ikke har så mange penge i hverdagen,” forklarer hun.

Ideelt sted at nå folk

Ditte Scherning Thiesen er sundheds og – forebyggelseskonsulent i Greve Kommunes Sundhedsteam, og hun er enig i, at det er en god måde at nå ud borgerne. I sit daglige arbejde oplever hun ofte, at der er visse borgergrupper, der kan være svære at nå med kommunens almindelige sundhedstilbud. Det kan enten være pga. sproglige og kulturelle forskelle, fordi borgerne ikke kender til tilbuddene, eller fordi de ikke tror, at de henvender sig til dem.
”Derfor er det meget oplagt, at vi afholder Sundhedsdagen her i Greve Nord. Her er mange lejligheder og villaer i området, så der er mange borgere, der kan komme forbi. Samtidig er det tæt stationen, biblioteket m.m. og tæt på Waves, så folk kan komme forbi, når de har været ovre og handle,” siger hun.
sd14

Borgmesteren: Fællesskabet gør os sunde

Greves Borgmester, Pernille Beckmann, åbnede Sundhedsdagen, og i sin tale understregede hun også, hvordan Sundhedsdagen er med til at samle folk.
”På Sundhedsdagen kan vi alle få et sundhedstjek, og det er dejligt, for så får vi vished om, at vores krop har det godt, eller hvad vi kan gøre, hvis den ikke har det så godt. Men vi skal også have det sjovt sammen i dag. Vi skal komme hinanden ved. Dagen i dag skal minde os om, at vi er en del af et større fællesskab, som vi skal huske også at pleje. For fællesskabet er en vigtigt ingrediens, som er med til at holde os sunde og glade,” sagde borgmesteren, der deltog i dagen og også selv var rundt ved standene og få sunde råd og tale med de mange deltagere.


Få balance i kroppen og sved på panden


Med Balanced Body motionsholdet får du styrket hele kroppen, men der er stadig plads til grin og en hyggesnak

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

"Husk, at knæene aldrig må mødes her. Hold spændingen hele tiden, det er det, der giver baller af stål".
Vi er til motion, nærmere betegnet Balanced Body, i Gersagerparkens Selskabslokaler. På gulvet ligger otte damer på yogamåtter og træner, mens den beroligende musik spiller og formiddagssolen giver et behageligt lys gennem de lukkede gardiner.

"Forestil jer, at I har en hale. Den skal trækkes helt ind under maven, og så skubbes helt ud igen. Mærk strækket og rund hele vejen op med ryggen. God, stor, rund ryg. Og så igen, ind med halen...."
Balanced Body er et nyt og gratis motionstilbud for alle Greve Nords kvinder. Det er en blanding af pilates, yoga, afspænding og styrketræningsøvelser, hvor man bruger sin egen kropsvægt samt håndvægte og store og små motionsbolde.

balanced 1

Alle er velkommen

Ved Balanced Body motionen får man trænet og styrket alle sine muskelgrupper uden at overbelaste musklerne, og det kræver ingen forudsætninger at være med.
"Her er plads til alle, og man kan være med, uanset om man har nogle skavanker, skader eller slet ikke er vant til at bevæge sin krop. Vi gennemgår øvelser for hele kroppen, og skulle der være en øvelse, som man ikke kan være med på, så er der altid et mere skånsomt alternativ. Det vigtigste er, at man har lyst til at bevæge sin krop og gøre noget godt for den" forklarer Suzanne Magelund, der er instruktør på Balanced Body holdene.
Det er hende, der hver tirsdag formiddag træner og guider deltagerne i, hvordan de skal lave øvelserne, så de fx kan få buk med det overbelastede håndled, knæet der har været gået af led eller noget helt tredje. "Og så lægger vi os over på den anden side" siger hun, hvilket udløser lidt prusten og 'åh nej' fra flere af deltagerne.
"Ja, jeg ved det godt, det er hårdt. Men det er så dejligt, når vi er færdige. Vi mangler ikke så meget, så I kan godt. I er så seje!" opmuntrer Suzanne, mens deltagerne kæmper sig gennem balle-lår træningen af venstre side.

balanced 3

Hvor og hvornår

Der er Balanced Body motion hver tirsdag i Selskabslokalerne i Gersagerparken 107 fra klokken 10.00-11.30. Det er gratis for alle kvinder at deltage i gymnastikken, og det kræver ingen forudsætninger.
Der er yogamåtter, bolde og andet udstyr på stedet, så man skal bare have sin egen vandflaske med.

Social motion

Men det er ikke kun hårdt arbejde og pressede inderlår, der er vigtigt, når Suzanne Magelund og Balanced Body holdet mødes. Der er også plads til en lille sludder før og efter motionen.
"Det er et rigtig hyggeligt hold, og det er vigtigt, at der også er plads til en lille snak og det sociale. Det er en del af det. Selvfølgelig er vi her for at træne, men det skal ikke være alt for strengt," forklarer Suzanne.
Den hyggelige stemning kan da også tydeligt fornemmes mellem motionisterne, mens der bliver strukket for siderne.
En af deltagerne sidder på en stol og laver øvelserne, fordi hun ikke kan ligge på måtten på gulvet pga. sin ryg.
"Den her øvelse, kan du sagtens lave deroppe. Du skal ikke bare slappe af. Ja, vi holder øje med dig," driller en af de andre deltagere venskabeligt, hvilket får alle deltagerne til at klukke af grin.

balanced 2

Samvær der motiverer

To af de damer, der er rigtig glade for at gå på motionsholdet er Yvonne Lauritzen på 65 år og Jonna Rousing på 76.
De er meget enige om, at det er god træning, som de kan mærke, gør en forskel.
"Der er mange på vores alder, der har nogle småskader såsom slidgigt, og der er den her motionsform rigtig god. Da jeg stoppede med at arbejde, havde jeg meget ondt i mit håndled. Og det er helt væk nu, fordi jeg har trænet det her, og fordi Suzanne har vist mig nogle øvelser, som jeg kan lave derhjemme også," forklarer Yvonne Lauritzen.
Men det er også det sociale samvær, der lokker.
"Det er rigtig godt, at vi kan kommer her og lave gymnastik sammen. Jeg ville ikke få brugt remedierne derhjemme. Det er meget sjovere, når man har et sammenhold her, og vi kan presse hinanden lidt. Det er en god motivation," påpeger Jonna Rousing, og det er Jonna helt enig i.

 


Nyt undervisningshold i medicin og alternativ behandlingsformer i Gersagerparken


Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Efter at være blevet en meget stor succes i Aktivitetshuset, åbner der nu endnu et hold for gratis undervisning i alternativ behandling og medicin i Gersagerparken 35.

Undervisningen starter tirsdag d. 6. maj, og kommer til at ligge hver tirsdag mellem kl 16 og 18. Ligesom i Aktivitetshuset bliver undervisningen i Gersagerparken kun for piger og kvinder.
Kvinder og piger fra Gersagerparken kan derfor komme og blive klogere på, hvordan håndkøbsmedicin og receptpligtig medicin påvirker både kroppen og sindet, og hvilke alternative muligheder der findes til fx smertelindring og ondt i sindet. Derfor bliver der introduktion til fx nada-behandling, der er en form for øre-akupunktur, og andre pædagogiske og psykologiske behandlingsmetoder.

Nada

Det vil være misbrugskonsulent Gitte Henningsen, der står for undervisningen, og deltagerne vil selv kunne bidrage med emner og problemstillinger om kroppen og psyken, som de gerne vil have taget op.

Gitte står også for den samme undervisning i Aktivitetshuset (tirsdage kl. 12-14), hvor der har været så god tilstrømning, at man har måttet dele holdet over i to, fordi deltagerne simpelthen blev for mange.
Og det er altså ikke kun pigerne og kvinderne i Askerød, der har interesse for undervisning i de alternative metoder. Det oplevede Gitte selv, da hun besøgte lokalerne i Gersagerparken 35 for at afholde en "prøveaften".
"Det vrimlede ind med kvinder, der gerne ville være med. Så der blev hurtigt taget en beslutning om, at vi skulle have startet et undervisningshold op herovre også. Så det glæder vi os meget til at komme i gang med," forklarer hun.


Praktisk information: Undervisningen er gratis og kun for kvinder. Det kommer til at foregå i Greve Nord Projektets lokaler i Gersagerparken 35 klokken 16-18.


 


Ny multibane til grundejerforeningen Eriksminde


Af Grundejerforeningen Eriksminde

Grundejerforeningen Eriksminde har indgået et samarbejde med Greve Fodbold og opnået støtte fra Nordea-fonden og DBU til anlæg af en multibane. Arbejdet med multibanen starter i løbet af foråret, og banen forventes færdig i løbet af sommeren 2014.
Med støttekroner fra Nordea-fonden og DBU's multibanepulje bliver en multibane i Eriksminde Kvarteret en realitet i løbet af foråret/sommeren 2014.
Multibanen vil blive placeret i Grundejerforeningen Eriksminde på det grønne område mellem Belsager og Højager. Udover at blive et naturligt socialt samlingssted, vil banen også muliggøre andre former for boldspil bl.a. hockeybane og basketbane.
Formand Helle Jørgensen, Grundejerforeningen Eriksminde og formand for Greve Fodbold Peter Würtz Madsen ser begge frem til at få en multibane i nærmiljøet, der vil være til stor glæde for mange i Greve. Tillige ser begge et sådant samarbejde, som en stor mulighed for at tænke i alternativer, samt at modsvare forventningerne til et aktivt fritidsliv, som i dag stilles af både børn, unge og voksne.
"Multibanen vil supplere vores eksisterende faciliteter på fornem vis. Samtidig er vi sikre på, at den hurtigt vil blive et naturligt og foretrukket samlingssted for boldspillere i alle aldre og institutioner i nærområdet" fortæller Peter Würtz Madsen.

Multibanepulje baner vejen

Nordea-fonden har med sin multibanepulje på 10 millioner kroner gjort det muligt for blandt andet Grundejerforeningen Eriksminde og Greve Fodbold at anlægge en af de eftertragtede baner:
"Vi er glade for, at Grundejerforeningen Eriksminde og Greve Fodbold vil bane vejen for, at endnu flere får mulighed for at dyrke boldspil og være fysisk aktive året rundt" siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.
Også Dansk Boldspil-Union glæder sig over udsigten til en multibane i Eriksminde Kvarteret:
"Det er fantastisk, at Greve Fodbold, drevet på frivillig basis, sammen med Grundejerforeningen Eriksminde har ansøgt puljen og ønsker en multibane, der kan skabe bevægelse i lokalområdet. Det siger både meget om behovet for multibaner, der kan motivere til nytænkning, fastholde fodboldspillere og udvikle dansk fodbold - og om værdien af vores frivillige foreningsliv," siger Jesper Møller, formand i Dansk Boldspil-Union.


Tv-kendte Christian Bitz serverede sundhedsråd med humor og ærlighed


Af: Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Hvordan ændre du dine kostvaner og skaber verdens bedste hverdag? Det var det temaet, da sundheds- og ernæringseksperten Christian Bitz onsdag aften holdt oplæg i Gersagerparken.

"Jeg er ikke klid-fanatiker, og jeg er træt af alle de vanvittige kure, som vi bliver bombarderet med. Pointen er, at sund mad ikke skal smage sundt, det skal smage godt. Ellers gider vi ikke spise det. Har jeg ikke ret?"
Sådan spurgte ernæringseksperten Christian Bitz, som mange bl.a. kender fra DR og TV2.
"Jo" lød svaret straks fra de mange fremmødte gæster ved onsdagens aften-arrangement i Gersagerparken.

Knap 140 gæster fra hele Greve Kommune var mødt op til den sundhedscafé og foredrag med Christian Bitz, der var arrangeret af Greve Kommune og Greve Nord Projektet, og de mange fremmødte var meget begejstrede for Bitz' gode råd.
"Jeg synes, at det var helt fantastisk. Han er rigtig sjov og kommer med nogle rigtig gode eksempler på mad og kostråd, som er lette at bruge i sin hverdag. Jeg kunne specielt godt lide hans råd om, hvordan man kan bruge de fem smagssanser til at gøre kål og andre grøntsager mere spændende. Det vil jeg helt sikkert tænke over, når jeg laver mad", fortæller beboer fra Gersagerparken, Carin Andersson, der selvom hun er pensionist, har en meget travl kalender, hvor der ikke altid er tid til timelange vandreture.


Sund i hverdagen

Oplægget tog udgangspunkt i, hvordan sund kost og motion sagtens kan inkorporeres og blive en fast del af hverdagen, også selvom man ikke har tid eller mulighed for at bruge 60 minutter på en løbetur eller leve af blåbær og grøntsagssmoothier.
En af Bitz' hovedpointer var derfor, at det vigtigste er, at man gør det så godt, man kan med de forudsætninger, man har.
"Det vigtigste er, at man gør noget. Hvis man bare gør én ting sundere eller bedre, end man før har gjort, er man godt på vej. Mit mål med at være her i dag er at give områdets borgere motivationen til at leve sundere i hverdagen og vise dem, at det faktisk ikke er så udfordrende eller tidskrævende, som mange går og tror" forklarer Christian Bitz og understreger:
"Sundhed er vigtigt, men det må aldrig komme derud, hvor det er årsagen til kronisk dårlig samvittighed. "


Dansk/tyrkiske vittigheder

Det gratis arrangement var henvendt til alle borgere i Greve Kommune, og derfor var der også taget højde for de borgere, der ikke er helt flydende i det danske sprog.
Både sundhedsformidlere og Greve Nord Projektes frivillige fungerede som tolke, så også de tyrkisk og arabisk talende borgere kunne få Bitz' sundhedsråd med sig. Det tilbud benyttede en gruppe af tyrkiske kvinder sig bl.a. af, og Bitz' danske vittigheder om kvinder og kost fungerede åbenbart også på tyrkisk. I hvert fald måtte flere af de tyrkiske kvinder flere gange holde sig for munden for ikke at komme til at grine for højt.

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere

Bankospil i hele 2018

banko - web

Kom og vær med - skriv dem i kalenderen med det samme

Læs mere her