Den sunde madpakke på flere sprog


sundmadpakke1Af: Marie Skjelbo Justesen

Der var masser af inspiration til den sunde madpakke til børn og forældre, da to af Greve Kommune og Greve Nord Projektets sundhedsformidlere uddelte gode råd i Børnehaven Kernehuset torsdag den 17. november.

Hatice Kart og Latifa Rahimi præsenterede forskellige bud på den spændende og sunde madpakke baseret på de otte kostråd for børn.

De mange smagsprøver og foldere sørgede for, at forældrene fik nogle gode tips med sig hjem, da de hentede deres børn i børnehaven.

"Madpakken til børnehavebørn kan være svær at lave, så den indeholder alle de vitaminer, fibre osv., som børnene har behov for, og som samtidig er noget, som børnene godt kan lide, og som er sjovt og spændende. I Kernehuset er 50 pct. af børnene tosprogede, og deres forældre har ikke selv oplevet at have madpakke med. Så kan det jo være ret svært, når de selv står og skal lave én til deres børn", forklarer Hatice Kart.

Hatice Kart er kurder fra Tyrkiet og Latifa Rahimi er marokkaner, og de kan derfor både fortælle om kost og sundhed på kurdisk, tyrkisk og arabisk, ligesom de på mange områder forstår de kulturelle baggrunde, som mange af forældrene har.

Råd og inspiration direkte til forældrene

Den sunde madpakke skal følge de otte kostråd for børn, der bl.a. lægger vægt på at børnene skal spise frugt og grønt hver dag, spise og drikke mejeriprodukter, spare på sukker og spise godt med fuldkorn.

Derudover fortalte sundhedsformidlerne også om vigtigheden af at købe de madvarer, der er nøglehulsmærket. Det betyder nemlig, at der er mindre fedt, mindre sukker og flere kostfibre i maden.

Samtalerne med forældrene lagde meget vægt på, at de sunde alternativer blev forklaret grundigt, så forældrene fik den nødvendige oplysning om, hvad der er godt for børn i 3-6 års alderen. Men også de mindre sunde madpakker blev gennemgået.

"Der er mange forældre, der giver deres børn lidt lækkert med i madpakken, og det er også helt okay, så længe det ikke er kage eller slik. Der findes mange gode måder at forkæle sine børn på, hvor det ikke nødvendigvis er sukkerholdige lækkerier. Børn er meget visuelle, så grøntsager i mange farver, rugbrødsmadder med ansigter lavet med peberfrugt, agurk og karse, og hvad man ellers kan finde på, er rigtig godt", siger Latifa Rahimi.

Den ekstra indsats for at gøre madpakken både sund og sjov er også mulig, selv om børn er kræsne – det gælder bare om at bruge alle de madvarer, som de godt kan lide.

Opgøret med den flade madpakke

"Rigtig mange forældre laver rugbrødsmadder til deres børn, og rugbrød er også med i det tredje kostråd om at spise fuldkornsbrød hver dag, men det er også en mulighed at lave en fuldkornspastasalat med tun, som både sikrer, at barnet får fuldkorn og fisk", siger Latifa Rahimi.

Netop fisk kan være svær at inkludere i madpakken på en lækker måde, og da fiskeolierne er gode for børnene, er det godt at vide, hvad der er af muligheder.

"Det er en god idé at lave nogle lækre fiskefrikadeller, som børnene kan få med, fordi en makrelmad ikke er så lækker efter at have ligget flere timer i skoletasken. Den sunde og sjove madpakke skal også kunne laves aftenen før, hvis ikke der er tid om morgenen, uden at den bliver trist af den grund. Det handler bare om at lade sig inspirere, og det er det vi gerne vil, når vi tager ud og snakker med forældrene på den her måde", siger Hatice Kart.

 

Få sms om aktiviteter
SMS EVENT

Tilmeld dig vores sms service og få invitationer til events og aktiviteter på sms
Læs mere

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere