Støtte er essentielt i vejledning af minoritetsborgere


img 3933Af: Marie Skjelbo Justesen

Job- og Sundhedsbutikken i Askerød har gode erfaringer og masser at byde på, når det handler om at få voksne beboere i Greve Nord med anden etnisk baggrund end dansk i job, uddannelse eller i gang med en sundhedsfremmende aktivitet.

Her handler det nemlig i høj grad om tillid og om at skabe de rette rammer for hver person, så både motivationen og kompetencerne bliver boostet.

"Vi arbejder ud fra, at job og sundhed hænger sammen, og mange af de minoritetsborgere, som vi møder her i Job- og Sundhedsbutikken, kommer, fordi de gerne vil i gang med noget. De første skridt skal tages – hvad enten det er i forhold til en aktivitet eller et job, for så bliver det ofte lidt nemmere at se mulighederne på længere sigt og ikke mindst at tro på dem. For nogle går det lynhurtigt med at komme i gang med noget, og for andre tager det meget længere tid. Det er vigtigt for os, at det hele foregår i det tempo, der passer til hver enkelt person", forklarer Khadija Al Mohammedi, der er jobguide i Greve Nord Projektet.

Det er muligt at finde et tilbud til alle

Khadija Al Mohammedi fremhæver, at det er essentielt, at al vejledning gøres overskueligt, og at den positive tone bevares. Hun fastslår at mange tror, at de slet ingen muligheder har, eller de kan have svært ved at gennemskue, hvad der skal til, for at leve op til de forskellige krav, men alle kan komme i gang med et eller andet – det er helt sikkert.

"Alle kan komme i gang med en aktivitet, hvad enten det er uddannelse, rengøringsarbejde eller svømning. Det handler jo egentlig om at skabe de rette rammer for personen, i stedet for at putte personen ind i nogle i forvejen fastlagte rammer. Hvis det er sproget, der driller, så gælder det om at rose og opmuntre en masse, så selvtilliden også bliver højnet", siger Khadija Al Mohammedi.

Sproget er vigtigt, og det er også det store problem for mange af de personer, der får hjælp i Job- og sundhedsbutikken, hvor der også er tilbud om sprogundervisning. Det må bare ikke blive en begrænsning, og det er Khadija Al Mohammedi meget bevidst om. Her spiller motivationsarbejdet en stor rolle, for ellers kan sproget sætte en stopper for, at en person forsøger at nå sine egne mål. Alle har en masse ressourcer, som de kan bruge, men de skal ofte have hjælp til at se det.

Den personlige kontakt gør en forskel

Alle de personer, der er tilknyttet Job- og Sundhedsbutikken, har en stabil personlig kontakt med enten Khadija Al Mohammedi eller Kira Gilling Hansen. Det giver en god tryghed og tillid, der er skaber fundamentet for at kunne tale om drømme og muligheder.

"Der er meget benarbejde i det, vi gør her, især fordi vi ikke bare lukker af, når der dukker ting frem, som ikke direkte har noget med jobsøgning at gøre. Vi lytter også, hvis der er nogle personlige ting, der går folk på. For det er nødvendigt at sætte ind på forskellige planer – både i forhold til beskæftigelse og de personlige udfordringer. Vi skal jo gerne have et helt menneske ud på den anden side, hvor han eller hun er med 100 pct., og hvor glæde og optimisme vejer tungest", siger Khadija Al Mohammedi og fortsætter:

"Når vi snakker om job og uddannelse, så overlapper vi jo med samfundsopbygning, forskellige systemer, og hvor man skal henvende sig for at modtage hjælp eller støtte. Selv om det kan tage lang tid for nogle at blive helt klar og finde det rette job, så fastholder vi dem ikke her. Tværtimod så fungerer vi som et springbræt, hvor vi opbygger den basis, og sørger for, at alle kan indhente og opbygge de kvalifikationer, der skal til for at komme videre.

Usikkerheden skal jages på porten

Stort set alle de personer, der kommer i Job- og Sundhedsbutikken, er kommet til Danmark fra et andet land, og der er derfor en masse ting, som de er usikre på. Hvordan går man til en jobsamtale? Hvorfor skal man være medlem af en A-kasse? Og en masse kulturelle normer og regler, der skal forstås og bruges.

"Vi supplerer jo egentlig med den ekstra indsats, der skal til, for at få de her minoritetsborgere videre ud i et relevant tilbud. Det er et konstant samarbejde med kommunen, hvor vi giver den ekstra støtte og vejledning, der er behov for. Når vi støtter op om den fælles indsats med Kommunen, så forkorter vi også den passivitet, der for de flestes vedkommende ville komme på alle de tidspunkter, hvor de ville have været i tvivl om, hvad der nu skal ske", siger Khadija Al Mohammedi.

Den åbne vejledning i Job- og Sundhedsbutikken har åbent hver onsdag mellem kl. 10-12 og efter aftale og alle er velkomne. Mange kommer også bare forbi til en lille snak, hvis der er tid til det, og det er også med til at skabe nogle gode relationer.

Ofte er det mund-til-mund-metoden, der sørger for, at der altid kommer nye personer til. For beboerne er de bedste ambassadører, og jo flere der får hjælp i Job- og Sundhedsbutikken til at komme i gang med en aktivitet, jo flere nye personer kommer der til – og der er plads til alle.

 

Få sms om aktiviteter
SMS EVENT

Tilmeld dig vores sms service og få invitationer til events og aktiviteter på sms
Læs mere

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere