Rygestop på flere sprog


rygestop - webAf: Marie Skjelbo Justesen, Greve Nord Projektet

Flere undersøgelser fra Sundhedsstyrelsen viser, at især mænd med anden etnisk baggrund end dansk ligger højest i statistikken over rygere i Danmark.

Derfor tilbyder Greve Kommune og Greve Nord Projektet nu et nyt rygestopkursus på flere sprog. Kurset er både i form og indhold målrettet borgere, der taler urdu, pasto, farsi, tyrkisk eller arabisk i forsøget på at nå en gruppe borgere, der normalt ikke opsøger de eksisterende rygestopkurser.

"Vi kan se, at der er et behov for et rygestopkursus, der er specifikt målrettet borgere med anden etnisk baggrund. Undersøgelser fra Sundhedsstyrelsen viser, at op til 40 pct. af indvandrere fra ex-Jugoslavien, Libanon/Palæstina og Tyrkiet ryger i modsætning til 25 pct. etniske danskere. Der er altså et reelt behov for rygestopkurser på flere sprog, og det er vigtigt, at disse kurser tager højde for såvel sprogforskelle som kulturelle forskelle", siger Kira Gilling Hansen, der er projektleder i Job og Sundhedsbutikken.

Udover sproget tager rygestopkurset også fat på nogle af de kulturelle tabuer og områder, som ofte vedrører borgere med anden etnisk baggrund.

"Der er mange kvinder, der ryger hjemme, og som ikke har lyst til, at andre skal vide, at de ryger. For flere kulturer er det tabubelagt at kvinder ryger, og derfor vil de få mulighed for at være anonyme. Derudover er der en større uvidenhed om de sundhedsskader, der er forbundet med rygning, og det kommer vi også til at gå i dybden med. Mange forældre ved for eksempel ikke, hvor meget passiv rygning skader børn, eller at alle kræftformer er negativt påvirket af rygning", forklarer Khadija Al Mohammedi, der er koordinator i Job og Sundhedsbutikken.

Det gælder også vandpiben

"En anden ting, der også er vigtig at tage fat på i forbindelse med borgere med anden etnisk baggrund er vandpiberygning. Det har udviklet sig til en trend – både blandt yngre mænd og flere piger, som jo har set deres forældre ryge vandpibe. Mange tror ikke, at vandpibe er lige så farligt som almindelig rygning, men det er faktisk endnu farligere, fordi du inhalerer røgen dybere. De smagsstoffer, der bliver tilsat tobakken maskerer også fornemmelsen af, hvor farligt det er", fortsætter Khadija Al Mohammedi.

rygestop p flere sprog 2Vandpiberygningen er ofte også med til at kickstarte en rygerkarriere hos unge, fordi overgangen til almindelige cigaretter ikke er så stor. Der følger også en risiko for smitte af sygdomme som tuberkulose, når vandpiben går på omgang.

"Vi er meget bevidste om, at det er en målgruppe, der er svær at nå, men hvis vi fjerner sprogbarrieren, kan vi forhåbentlig nå langt flere. Der dør ca.14.000 danskere hvert år af rygning, og det er en samfundsmæssig stor belastning, da det også er meget dyrt at behandle de følgesygdomme, der opstår af rygning. Borgere med anden etnisk baggrund end dansk har ikke nok viden om de risici, der er ved rygning, og det skal vi helst lave om på – og få dem til at kvitte rygningen helt", siger Kira Gilling Hansen.

Indtil videre er tre af Greve Kommunes sundhedsformidlere uddannet rygestoprådgivere hos Kræftens Bekæmpelse og vil også modtage efteruddannelse i det nye rygestopkoncept "Kom&Kvit".

Hvis du vil vide mere eller deltage i om kurset, er du velkommen til at kontakte Kira Gilling Hansen på tlf.: 60 35 46 62.

Læs mere om rygestop og sundhed:

www.liv.dk

www.cancer.dk

www.sundhed.dk

www.stoplinien.dk


 

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere