Portræt: "Jeg trives bedst, når jeg har travlt"


rezaAf: Marie Skjelbo Justesen, Greve Nord Projektet

Reza Roshani er frivillige fodboldtræner i Hundige Boldklub for et hold meget lovende unge mænd.

Han er selv tidligere professionel fodboldspiller, og selv om en knæskade har sat punktum for hans eget spil, har han fundet en måde at give igen gennem fodbolden.

Som træner for drengene, der primært kommer fra Askerød, er han med til at sætte fokus på, hvordan fodbold skaber sammenhold på tværs af alder og etnicitet.

"Når jeg mødes med drengene for at træne eller spille kamp, så er det mest det sociale, der betyder noget. Selvfølgelig betyder det også meget, at de gør deres bedste på banen, men da jeg startede med at træne de her drenge i sommeren 2011, der var der slet ikke noget sammenhold. Mange havde en helt forkert indstilling og attitude, så for mig har det været vigtigst at ændre deres indstilling til holdet og hinanden", forklarer Reza Roshani og fortsætter:

"Vi er nået virkelig langt på kort tid, og for mig betyder det 80 pct., at drengene udvikler sig personligt og 20 pct., at de vinder deres kampe. Jeg kan jo også se, at det gør en forskel, at jeg involverer mig på det mere personlige og sociale niveau. Jeg siger altid, hvad jeg mener, og det har gjort, at de respekterer mig og kommer til tiden, husker at melde fra i tide , og deres attitude er en helt anden. Men det er gensidigt, for jeg respekterer også dem, og jeg er meget stolt af dem".

Fodbold er en livsstil

Fodbold har været hele Reza Roshanis liv i mange år. Han har spillet som professionel fodboldspiller, fra han var 14 år, og frem til han var 23 år.

De første år i Iran og senere, da han flyttede til Danmark i 2002, fik han kontrakt hos AAB. Han er selv sikker på, at det både er hans professionelle karriere, der betyder noget for drengene, men at det især er hans baggrund som indvandrer, som de kan relatere sig til.

holdbillede -webReza Roshani læser til læge og er nu på 8. semester, og han arbejder sig målrettet hen imod at blive intensiv akutlæge. Derudover arbejder han fuld tid i Greve Kommunes Hjemmepleje, når han ikke er i praktik eller på turnus, og udover trænerjobbet er han også frivillig lektiehjælper.

At have travlt passer ham rigtig godt, og det er med et stramt program, at han trives bedst.

"De her drenge kan hvad de vil – og det har de allerede bevist, og jeg gør meget for at motivere dem, og få dem til at tro på sig selv. Fodbold er noget, alle kan samles om, og det giver nogle stærke sociale kompetencer. Jeg er meget konsekvent over for mit hold, hvis de bryder reglerne og for eksempel råber af en modspiller eller en dommer, så ryger de på bænken resten af kampen – også selv om det måske er en af de bedste spillere", siger Reza Roshani.

På rette spor

Der er 22 spillere på holdet nu i alderen 18 – 26 år, og der kommer ofte nye og spørger, om der er plads på holdet.

"Det er der ikke – selv om det er dejligt, at holdet er blevet eftertragtet – for det er vigtigt for mig, at jeg har en god kontakt til dem alle. Derfor evaluerer og taler jeg med hver enkelt af dem en gang imellem, så jeg lærer dem bedre at kende. Så er det også meget nemmere at vide, hvordan jeg skal håndtere de forskellige situationer", siger Reza Roshani.

Den målrettede træning både på banen og på det sociale område kan bestemt også ses. Holdet startede i serie 5 og er i løbet af efterårssæsonen 2011 rykket op i serie 4. Det er en flot udvikling, som Reza Roshani gerne vil fortsætte.

"Jeg regner stærkt med, at holdet rykker op igen i løbet af forårssæsonen. Det er den her fantastiske udvikling, der virkelig driver mig. Da jeg fik tilbudt trænerjobbet, så jeg, hvordan andre så det her hold, der havde så mange problemer. Men jeg så også en masse talenter. Nu hvor jeg ikke selv kan spille længere, så er det her en god måde at komme tæt på fodbolden igen", siger Reza Roshani.


Om Reza:

• Reza er 29 år, gift og har to børn på 1 år og 6 år. Hans søn på 6 år er allerede en habil fodboldspiller.

• Det tog ikke mere end seks måneder for Reza at lære dansk. Efter han kom til Danmark i 2002 klarede han en 9. klasse på VUC på to måneder for derefter at tage en HF-eksamen, der gav ham adgang til medicinstudiet i 2008.

• Reza flyttede til Køge, da han mødte sin kone, og oven i sin HF spillede han stadig professionelt fodbold. Han kom dog til skade under en træningskamp og måtte herefter stoppe med at spille helt.

• Den frivillige indsats betyder meget for Reza, og udover trænerjobbet i Hundige Boldklub og tjansen som lektiehjælper, er han også medlem af IMCC – International Medical Cooperation Commitee, der er en landsdækkende, almennyttig organisation, som består af studerende, der har lyst til at lave frivilligt sundhedsarbejde. Som en del af det internationale arbejde har Reza blandt andet været i Iran for hjælpe efter det kraftige jordskælv i 2010.


 

 

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere