Ny Diabetes og Hjertecafé i Café Ask


cimg0322Af: Marie Skjelbo Justesen, Greve Nord Projektet

Som noget helt nyt var beboere i Greve Nord inviteret til Diabetes og Hjertecafé i Café Ask tirsdag den 27. marts.

Den nye café er en fortsættelse af den Diabetescafé, der har været en stor succes igennem de sidste seks måneder. Formålet med cafeen er at skabe dialog om, hvordan man kan forebygge livsstilssygdomme ved at leve sundere og mere aktivt.

"Jeg synes, det er fornuftigt at de besøgende i caféen kan blive klogere på både diabetes og hjerte-karsygdomme, for de er begge følgesygdomme inden for begge diagnoser. Ofte er det en tilfældighed, hvordan diabetes opdages. I mit tilfælde var det et forhøjet kolesteroltal, der gjorde, at jeg også blev undersøgt for diabetes", forklarer Kurt Rasmussen fra Greve Lokalforening af Diabetesforeningen.

Infomøder er et rigtig godt redskab

Diabetes og Hjertecaféen var velbesøgt denne første gang med mere end 50 besøgende, og der bliver yderligere tre caféer i løbet af sommeren og efteråret. Tonni Vedsted, der er sekretær i Hjerteforeningens Lokalkomité, er glad for, at foreningen kan nå ud til flere på denne måde.

"Det er vigtigt at nå de mennesker, der ikke kender til Hjerteforeningen eller symptomerne på hjerte-karsygdomme - og som ikke har en generel viden om, hvordan man forebygger disse sygdomme. Når der bliver afholdt caféer som denne, så giver det folk mulighed for at snuse til, hvad det hele er for noget", siger hun.

 

 

Der er en stor gruppe danskere, der har for højt kolesteroltal, og det behøver ikke at udvikle sig til en sygdom, hvis de begynder at leve efter de hjertevenlige kostråd og motionsvaner.

"Kolesterol er fedt i blodet, og jo mere der er, jo større risiko er der for, at det kan lagre sig i blodårerne og gøre dem smallere, så blodet får sværere ved at passere. Det er ved disse forsnævringer, at blodpropperne kan opstå. Kolesterolet stammer fra vores fedtindtag, og derfor er både sunde madvaner og motion den bedste forebyggelse", siger Tonni Vedsted.

De vigtige kostråd

Sund kost og motion er en fællesnævner, både når det gælder diabetes og hjertekarsygdomme, og de besøgende havde derfor også mulighed for at se et udvalg af både sund og usund mad. Denne visuelle tilgang til rådgivningen er rigtig god.

"Det er stort set de samme kostråd, der er gældende for diabetikere og hjertesyge personer, hvor de skal være ekstra påpasselige og spise mange, mindre måltider samt passe på med sukker og fedtindtaget", siger Tina Troelsen, der er uddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed - og fungerer som frivillig kostvejleder i Job og Sundhedsbutikken.

"Der er ingen tvivl om, at motion også gør en positiv forskel, og så skal man jo have sin sunde fornuft med sig, når man handler ind. Det gælder blandt andet om at vælge produkter med fuldkorn, vælge varer med lavt fedtindhold og bruge mindre salt", siger Tina Troelsen.

Forekomsten af både diabetes og hjerte-karsygdomme er hyppigere blandt nogle etniske grupper end andre, og Diabetes og Hjertecaféen tilbyder også rådgivning på flere sprog via korpset af Sundhedsformidlere.

Det er på sigt meningen, at der skal inviteres flere patientforeninger med til caféerne, for der er stor interesse fra beboernes side for både at blive klogere på sygdomme og sundhed og for at melde sig ind i foreningerne.

Næste Diabetes- og Hjertecafé er tirsdag den 12. juni kl. 15.00 – 17.00.

 

Få sms om aktiviteter
SMS EVENT

Tilmeld dig vores sms service og få invitationer til events og aktiviteter på sms
Læs mere

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere