Målrettet undervisning om seksuel sundhed


kondom - webAf: Marie Skjelbo Justesen, Greve Nord Projektet

Nyere statistikker viser, at der er et stort behov for seksualundervisning blandt unge drenge og piger med anden etnisk baggrund end dansk.

Derfor har Greve Kommune og Greve Nord Projektets sundhedsformidlere kørt et specialforløb for pige- og drengeklubberne i Greve Nord, der også bliver tilbudt 7., 8. og 9. klasserne på Arenaskolen, hvor næsten 90 pct. af eleverne er tosprogede.

Tilbuddet er et supplement til den eksisterende seksualundervisning, og det er kommet rigtig godt fra start.

"Vi er blevet opmærksomme på, at der er et stigende behov for en mere målrettet vidensfomidling om prævention og kønssygdomme. For eksempel er abortkvotienten blandt piger og kvinder med anden etnisk bagrund højere end landsgennemsnittet, og de nyeste statistikker for Greve viser, at de unge i Greve ikke benytter prævention i samme udstrækning som resten af landet. Så der er behov for en forstærket indsats over for denne gruppe af unge", forklarer Kira Gilling Hansen, der er projektleder for sundhedsformidlerne.

Aborter og kønssygdomme fylder i statistikkerne

Sundhedsformidlerne underviser drenge og piger hver for sig, da det skaber et mere trygt rum, hvor der er plads til at gå i dybden med de mere kønsspecifikke emner.

"Det har været en stor succes! Pigerne var mellem 13 - 22 år, og de stillede rigtig mange spørgsmål, og det fungerede fint, selv om der var en stor aldersforskel. Jeg synes især, at det var godt at se, hvor seriøst de tog emnet. Vi havde en god dialog og vores brevkasse viste sig at være et godt redskab, fordi pigerne kunne stille deres spørgsmål anonymt. Der er jo mange rygter om sex og kønssygdomme, som pigerne gerne vil have be- eller afkræftet", siger Meena Mastkhel, der er sundhedsformidler.

Det er ikke tilfældigt, at det er emner som prævention og kønssygdomme, der er på programmet. Ifølge Danmarks Statistik har antallet af børn født af unge kvinder (15-19 år) været stigende siden 2005. Abortkvotienten for etnisk danske kvinder er omkring 11 pr. 1000 kvinder, men den ligger fra 13 til 30 for kvinder med anden etnisk baggrund end dansk. Ligeledes viser lokale tal for Greve Kommune, at abortkvotienten i 2007 for de 15-19 årige var 14,5, mens den i 2009 var steget til 23,5, og de seneste tal for registrerede kønssygdomme er på landsplan ca. 30.000 pr. år.

Et tabubelagt emne for især mange drenge

Drengene, der var mellem 13 - 18 år, viste også stor interesse for emnet, og den kulturforståelse, som de to mandlige undervisere har med sig, betyder rigtig meget.

"Vi blev positivt overrasket over, hvor interesserede drengene var, men vi blev også meget overraskede over, hvor lidt de vidste om prævention og kønssygdomme. Det er meget tabubelagt for nogle drenge at tale om sex med deres far, og når der ikke bliver talt om det, så er der også mange forkerte ting og forestillinger, der ikke bliver rettet", siger Reza Roshani, der er medicinstuderende og sundhedsformidler.

"Det er vigtigt, at vi bryder den tendens, så drengene får den rigtige viden. Vi oplever en god respekt, når vi er ude for at tale med de unge drenge, men respekten er gensidig, for drengene mærker også, at vi tager dem og deres spørgsmål meget seriøst. Den her form for seksualundervisning er tilpasset unge med en anden etnisk baggrund end dansk, og vi underviser på en spændende måde, hvor der er plads til at stille spørgsmål – også anonymt", siger Reza Roshani.

Tilbuddet om den supplerende seksualundervisning er en del af en helhedsorienteret indsats, hvor der også er fokus på mødre og fædre, så hele familien bliver klogere på seksuel sundhed.

"Vi har igennem en længere periode talt med mange mødre om seksuel sundhed, men er også begyndt at afholde dialogmøder med ældre etniske kvinder om overgangsalder og de gener, som mange oplever i forbindelse med en overgangsalder. Mange tror de er alvorligt syge og bliver derfor lettede, når de taler med andre kvinder, der har det på samme måde", fortæller Kira Gilling Hansen og fortsætter.

"Der er et udtalt behov for en indsats som denne, der kan øge både kvinder og mænds mere generelle viden om seksuel sundhed og forebyggelse af sygdomme, især fordi det ofte bliver forstærket af det faktum, at det er et tabubelagt emne blandt mange etniske grupper".

Hvis du vil vide mere om sundhedsformidlerne og deres tilbud om undervisning, så kontakt gerne Kira Gilling Hansen på tlf.: 60 35 46 62 / Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Få sms om aktiviteter
SMS EVENT

Tilmeld dig vores sms service og få invitationer til events og aktiviteter på sms
Læs mere

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere