Blodtrykket var i centrum på Greve Bibliotek


cimg0394Af: Marie Skjelbo Justesen, Greve Nord Projektet

Verdens Blodtryksdag blev markeret i hele Greve den 10. maj, og det var muligt at få tjekket blodtryk seks forskellige steder i kommunen.

På Greve Bibliotek havde Greve Kommune inviteret Hjernesagen og Hjerteforeningen til at være med til at sætte fokus på blodtrykket mellem kl. 13.00 – 17.00.

Udover at få målt blodtryk kunne besøgende også få en snak om rygestop, kostråd og motionstilbud i kommunens Sundhedscafé.

"Der er omkring en million voksne danskere, der har for højt blodtryk, og ud af dem er det kun halvdelen der ved det. Og ud af den halvdel, der ved det, er det kun halvdelen, der kommer i behandling. Og ud af dem, der kommer i behandling er det kun halvdelen der når deres behandlingsmål. For højt blodtryk bliver kaldt 'den tavse dræber', for der er sjældent nogle klare symptomer på, at man har for højt blodtryk. Det kan ramme både mænd og kvinder, unge og gamle", forklarer Helene Binau, koordinator for Greve Kommunes Sundhedscafé.

Sammenlagt blev der målt 353 blodtryk på Blodtryksdagen fordelt på Nældebjerg Plejecenter, Møllehøj Plejecenter, Hedebo Plejecenter, Strandcenteret Plejecenter, i Borgerservice på Rådhuset og i Sundhedscaféen på Biblioteket. Ud af disse målinger var omkring en tredjedel for høje.

Vigtigt at være opmærksom

De mange besøgende på biblioteket var meget interesserede i at få en snak med både Hjernesagen, Hjerteforeningen og de forskellige rådgivere i Sundhedscaféen, og der summede af aktivitet det meste af eftermiddagen.

Et forhøjet blodtryk betyder, at hjertet skal pumpe blodet igennem pulsårerne med et højere tryk end normalt. Det sker, når årerne yder for meget modstand, hvilket belaster hjertet, da det må arbejde hårdere for at få blodet rundt i kroppen.

"Der er heldigvis gode behandlingsmuligheder, og selv om medicin er en mulighed, så er det ofte livsstilsændringer, der har den bedste effekt. Det gælder blandt andet rygning, kost, alkoholforbrug, stress og motion. Her på biblioteket sidder der i dag tre kvinder, der alle er uddannet til at måle blodtryk, for det er vigtigt med professionel vejledning. Vi har også to sundhedsformidlere med, så vi også kan tale med tyrkisk, kurdisk og arabisktalende borgere", siger Helene Binau.

Et forhøjet blodtryk er en af de vigtigste indikatorer på, at der er noget galt, og at der er risiko for at få en blodprop. Lægerne er opmærksomme på at måle patienters blodtryk, men det er vigtigt, at man selv er aktiv og husker at bede om at få det målt – gerne en gang om året.


Fakta:

• Et blodtryk består at to værdier. Det høje blodtryk i hjertets pumpefase (systolisk blodtryk) skal være under 140 mmHg, og det lave blodtryk i hjertets hvilefase (diastolisk blodtryk) skal være under 90 mmHg. Derfor skal et normalt blodtryk altså skal ligge under 140/90 mmHg.

• Der er 12.500 nye tilfælde hvert år af danskere, der bliver ramt af en blodprop i hjernen, og næsten 2.000 tilfælde kan forhindres ved at sætte forbruget af salt ned med 3 gr. om dagen.

• Der er 9.000 nye tilfælde af blodprop i hjertet årligt og 7000 tilfælde af hjertesvigt.

• Åreforsnævring er den væsentligste årsag til, at man får et slagtilfælde som følge af en blodprop. Når blodårerne bliver forkalkede, kan der dannes blodpropper i de blodårer, der forsyner hjernen med blod. Desuden kan forkalkede blodårer lettere revne og give anledning til hjerneblødninger.

• Har en af dine forældre forhøjet blodtryk, har du en betydelig risiko for også at få det. Har begge dine forældre det, er risikoen endnu større.

Risikoen for forhøjet blodtryk kan altså være arvelig, men er i høj grad også livsstilsbetinget.

• Læs mere om blodtryk og forebyggelse af blodpropper på www.hjernesagen.dk og www.hjerteforeningen.dk


 

 

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere