Diabetes Madskole giver nye indspark til sundere madvaner


diabtes madskoleAf: Marie Skjelbo Justesen, Greve Nord Projektet

Der har igennem det sidste år været et særligt fokus på diabetes og hjertekarsygdomme i Sundhedsbutikken i Greve Nord, og tilslutningen til Diabetes- og Hjertecaféerne viser, at mange beboere har en livsstilssygdom.

Selv om mange ved, at de har diabetes eller er i risikogruppen for at udvikle det, har de ofte svært ved at ændre de gamle vaner og opretholde en sund livsstil.

Det skal en ny Diabetes Madskole nu rette op på, så livretterne kan blive sunde og diabetesrigtige.

"Diabetes Madskolen er et samarbejde mellem Greve Kommunes sundhedsformidlere, Greve Nord Projektet og Café Ask. Flere statistikker viser, at nogle etniske grupper har langt større risiko for at udvikle type 2 diabetes end etniske danskere. Vi har derfor startet projektet op med udgangspunkt i forskellige etniske kvindegrupper, og de første hold blev hurtigt fyldt op af kvinder fra vores arabisktalende kvindegruppe", siger Khadija Al Mohammadi, der er underviser på Diabetes Madskolen.

Formålet med Madskolen er at give deltagerne en masse ny viden og input med udgangspunkt i det velkendte. Mange af kvinderne har et sundt basiskøkken derhjemme, men der er en stor uvidenhed om blandt andet ernæring og madkultur, og mange bruger f.eks. for meget olie og sukker. Det gør, at maden bliver usund og uhensigtsmæssig, når man er diabetiker. Det skal madskolen gerne ændre på.

"Greve Kommunes sundhedsformidlere har en meget afgørende rolle i forhold til den nye madskole, da de ikke bare er med til at oversætte opskrifter, men i høj grad er aktive medspillere og med til at sikre motivation og fastholdelse af de sunde vaner. Sundhedsformidlerne hjælper også med at spotte borgere, som vi ikke selv har kontakt til", fortæller Kira Gilling Hansen, der er projektleder i Greve Kommune.

Gang i gryder og pander

Det første hold startede op den 25. maj, og undervisningen kører nu fast hver anden onsdag fra kl. 14.00 – 16.30 frem til slutningen af november 2012 med stor støtte fra Café Ask og caféleder Inge Nielsen.

Kvinderne mødes ca. ti personer per gang i køkkenet i Café Ask, hvor Khadija Al Mohammadi sammen med cafémedarbejder Diana Pedersen og sundhedsformidlerne underviser.

Diana Pedersen er uddannet ernæringsassistent og har stor indsigt i sund kost for diabetikere.

"Alle kvinderne har været meget nysgerrige og engagerede, og fordi vi i undervisningen lægger stor vægt på medbestemmelse, har de alle sammen masser af gode idéer. Vi opfordrer dem til at tage deres egne opskrifter med, så al den mad vi laver bliver baseret på noget, de selv godt kan lide. Vi har blandt andet lavet forskellige variationer af salater, da det var noget, alle gerne ville blive bedre til at lave", siger Diana Pedersen.

Udover at gå i dybden med og forklare det ernæringsmæssige indhold i maden, bliver det også tilpasset anbefalingerne fra både Diabetesforeningen og Hjerteforeningen.

Der er også fokus på madkultur, hvor dårlige vaner, som at spise foran tv'et, alt for store portioner og for få måltider i løbet af en dag, bliver diskuteret på holdene.

Det bedste afsæt er viden

"Kvindernes grundkogekunst skal ikke lave deres om – tvært imod. Vi vil gerne give dem et solidt afsæt af viden, så de kan gå hjem i deres egne køkkener og lave sund og ernæringsrigtig mad med udgangspunkt i denne viden og den mad, de godt kan lide. Vi vil gerne øge deres bevidsthed om sunde madvaner og forhåbentlig skabe nogle ringe i vandet, hvor sundere mad fører til mere overskud, som igen fører til mere motion. Det hele hænger sammen, og de dårlige vaner smitter af på hele familien, og det skal kvinderne gerne opleve og forstå selv", forklarer Khadija Al Mohammadi.

Målet med skolen er at forebygge livsstilssygdomme, da sunde madvaner kan skubbe behovet for medicin i baggrunden og forhindre en forværring af diabetes eller hjertekarsygdomme.

"Vi har fundet ud af, at det passer rigtig godt med ti kvinder per gang, både fordi det giver mulighed for, at alle kan være med, men også fordi det skaber en god tryghed. Der bliver et socialt fællesskab på holdet, fordi alle kan være med i diskussionerne og bidrage med deres egne observationer og idéer. Det skal være nærværende og let tilgængeligt for kvinderne, for så er sandsynligheden for, at de tager deres nye viden med sig, langt højere", siger Diana Pedersen.


Fakta:

• Der har været overvældende stor interesse for at være med på Diabetes Madskolen. Da der i nogle sammenhænge er behov for oversættelse, er holdene opdelt efter sprog. Hvert hold deltager i min. fem undervisningsgange, og efter sommerferien sikrer vi at alle sproggrupper får tilbuddet, men det er primært diabetikere, som får tilbuddet om at deltage i madskolen.

• Diabetes Madskolen kunne ikke fungere uden den store støtte fra Café Ask, der stiller caféens køkken til rådighed. Derudover har cafémedarbejder Diana Pedersen været med til at planlægge forløbet, ligesom hun underviser på holdene hver gang

• For flere informationer om Diabetes Madskolen kan projektleder Kira Gilling Hansen kontaktes på mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf.: 60 35 46 62


 

 

Få sms om aktiviteter
SMS EVENT

Tilmeld dig vores sms service og få invitationer til events og aktiviteter på sms
Læs mere

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere