Fokus på rygestop på den internationale KOL-dag


Af: Marie Skjelbo Justesen, Greve Nord Projektet

Greve Bibliotek summede af aktivitet, da Greve Kommunes Center for Sundhed & Pleje i samarbejde med Lungepatient.dk markerede den internationale KOL-dag den 21. november. KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, og sygdommen rammer rigtig mange danskere. Ca. 430.000 danskere lever med sygdommen, men kun halvdelen ved, at de har den.

Rigtig mange Greve-borgere kiggede forbi biblioteket for at få testet deres lunger for symptomer på KOL via en pusteprøve, da lungefunktionen er permanent nedsat, når man har KOL. En af de hyppigste årsager til KOL er rygning, og der var derfor også et bredt udvalg af stande med tilbud om rygestopkurser - blandt andet gennem Hundige Apotek.

"Hundige Apotek tilbyder mange forskellige rygestopkurser, men et af dem, som skiller sig lidt ud, er det tyrkiske rygestophold for kvinder, som jeg er tovholder og underviser på", siger Kalbiye Yüksel, der er farmakonom og tilknyttet Hundige Apotek.

En opstart

Holdet er det første, som Apoteket kører i samarbejde med Greve Kommune, og det trækker på de gode resultater og erfaringer fra blandt andet Ishøj Apotek, hvor der hat været afholdt lignende kurser. Rygestopkurset har været afholdt lidt i det skjulte, da der er mange forskellige facetter, der skal tages højde for ved et kursus som dette.

"Holdet har mødtes tre gange, og der er allerede sket store fremskridt. Men blandt de tyrkiske kvinder er der mange ting, som man skal tage i betragtning, når man tilrettelægger et rygestopkursus. Jeg underviser på tyrkisk, for at sikre mig, at der ikke er nogen sprogbarriere, men der er stadig langt flere dele, som jeg skal tage højde for. Der mangler blandt andet en helt basal viden om, hvor sundhedsskadeligt rygning er, og hvor meget det f.eks. påvirker børn med passiv rygning", forklarer Kalbiye Yüksel og fortsætter:

"Der er heller ikke noget udpræget kendskab til det at gå på et kursus, så jeg skal bruge mere tid på at ringe og minde dem om at komme, og det manglende kendskab gælder også formidlingen under kurset – den skal tilpasse lige netop den her målgruppe".

Gode resultater

Næsten alle deltagerne er enten nedtrappet deres rygning og enkelte er stoppet helt, og der er opstået en stolthed i forbindelse med deres rygestop.

"Da vi startede var der helst ingen, der måtte vide, at de gik på et rygestopkursus, men nu hvor de har fået mere viden, og er begyndt at se resultater, så vil de rigtig gerne fortælle andre om det. Vi er jo også interesseret i, at de fortæller det videre til deres familier og netværk, så vi kan få endnu flere til at kvitte rygningen", siger Kalbiye Yüksel.

Den brede kontaktflade som Kalbiye Yüksel og hendes kolleger har med kunderne på apoteket har været den bedste måde at få de tyrkiske kvinder tilknyttet rygestopholdet, og hvis de gode udvikling fortsætter, regner de med at oprette et hold for tyrkiske mænd også.


Fakta om KOL

  • KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom – og kronisk betyder, at man skal leve med sygdommen resten af livet. Man kan bremse udviklingen i sygdommen, men den forsvinder aldrig helt. Obstruktiv betyder, at luftvejene er obstruerede, dvs. forsnævrede, så lufttransporten kræver et større arbejde end normalt.

 

  • De fleste er 50-60 år, når diagnosen bliver stillet. Sygdommen er imidlertid snigende, og man kan have været syg i mange år, inden diagnosen KOL bliver stillet. Det typiske tegn på KOL er åndenød ved anstrengelse. Åndenøden skyldes, at lungefunktionen er permanent nedsat. KOL udvikler sig gradvist, men lungefunktionen er altid nedsat ved KOL.

 

  • KOL-diagnosen stilles ved at foretage en lungefunktionsmåling. Lungefunktionsmåling kaldes også for en pusteprøve, en lungefunktionstest, en lungefunktionsundersøgelse eller en spirometri. Det foregår ved, at du puster af al kraft ind i et rør, som er tilsluttet en maskine, der kan måle luftrumfang og hastigheden af luftstrømmen.
Kilder: Lungepatient.dk & lunge.dk

 

 

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere