Vejledning satte en stopper for hashmisbrug


Af: Marie Skjelbo Justesen, Greve Nord Projektet

Erkendelsen af at man har et misbrug, er det første svære skridt, der skal tages, før man kan blive stof- eller alkoholfri. Når dette skridt er taget, står Gitte Henningsen, der er misbrugskonsulent i Greve Kommune, klar til at hjælpe med vejledning og støtte til at komme helt ud af misbruget.

Dette tilbud tog 22-årige Martin imod. Han var hashmisbruger og røg joints hver dag, men gennem et forløb med fokus på samtaler, en forståelse af hvorfor, at hash fyldte så meget i hans liv og nogle konkrete redskaber til at komme trangen i forkøbet, er han nu kommet misbruget til livs. Martin røg sin sidste joint for over seks måneder siden, og nu er han færdig med hash.

misbrug - web

"Det allersværeste var faktisk at få det sagt til min mor. Jeg vidste godt, at jeg havde et problem, og jeg ville gerne have hjælp til at stoppe med at ryge hash. Jeg havde prøvet at stoppe selv før, men det var rigtig svært at lade være. Jeg røg hver dag, når jeg kom hjem fra arbejde, så det var blevet en fast del af min hverdag. Da jeg endelig fik sagt det til min mor, så hjalp hun mig med at få kontakt til Gitte, og så begyndte der at ske noget", forklarer Martin og fortsætter:

"Gitte er rigtig sød, og det hele foregik stille og roligt. Det handler rigtig meget om at ville det og kæmpe for det, og det har jeg også gjort. Jeg stoppede helt med at ryge hash efter cirka fire måneders rådgivning med Gitte, så det er ret hurtigt. Vi startede med at mødes en gang om ugen, og så trappede vi langsomt ned. Jeg er faldet i omkring fire gange, og hver gang har hun været klar til at hjælpe mig op igen".

Et misbrug kan være mange ting

Egentlig så Martin ikke sig selv som misbruger, for det lyder så voldsomt og alvorligt, og hans liv var ikke kørt ud på et sidespor. Han har gennemført uddannelser ind for tre forskellige fag og kunne sagtens stå op om morgenen og tage på arbejde. Det var først, når han kom hjem, at trangen til at ryge hash meldte sig.

Hans forældre blev skilt, da han var 12 år gammel, og i årene efter begyndte han at ryge cigaretter og drikke alkohol. Det var dog først, da han flyttede hjemmefra som 18-årig, at hash for alvor blev en del af hans hverdag.

"Jeg er et meget rastløst menneske, og jeg skal helst lave noget hele tiden. Det er også noget af det, som jeg er blevet bevidst om igennem mine samtaler med Gitte. Jeg var meget alene på mit arbejde, og når jeg så kom hjem, så var jeg også alene og havde svært ved at slappe af. Så hjalp det altid lige at ryge en joint", siger Martin.

At få sat ord på hvorfor han havde trang til at ryge hash hver dag, er noget af det, som Martin fremhæver som særligt godt ved vejledningsforløbet med Gitte Henningsen. Hun var rigtig god til at lytte og svare på hans spørgsmål. Sammen fandt de ud af, at det er rastløsheden, kedsomheden og tiden alene, der er nogle af de udløsende faktorer, og at han skal finde på noget at lave, når disse melder sig. Han er blevet meget bevidst om, at han selv styrer, om han vil ryge eller ej. Hashen blev brugt til at skabe distance til tankerne og problemerne.

Nu er det slut

Det kræver en stærk vilje at komme et misbrug til livs så hurtigt, som Martin har gjort det, og han kan med rette være stolt af sig selv. Men han skal stadig være opmærksom og arbejde med sig selv.

"Gitte forklarede og tegnede, at jeg skal forestille mig, at jeg kører med et tog, og at jeg skal nå endestationen. De gange, hvor jeg er faldet af toget og har røget hash, skal jeg bare sørge for at komme tilbage på stationen og med toget igen. Det har jeg med i baghovedet hele tiden", fortæller Martin.

"Jeg har ikke lyst til at ryge længere. Jeg kan også godt sidde i et rum sammen med andre, der ryger, uden at jeg får trang til at ryge selv. Faktisk tænker jeg, at de andre er for dumme, og at de burde stoppe med at ryge. Jeg har måttet vælge nogle venner fra, for det eneste jeg gjorde sammen med dem var at ryge hash. Jeg er stadig rastløs, og jeg har stadig svært ved at være alene. Men nu ved jeg, at jeg skal rejse mig op og gå ud, køre en tur eller besøge nogle venner, når jeg mærker, at jeg bliver rastløs i stedet for at sætte mig med en joint for at slappe af", afslutter han.

Trangen er væk, og Martin skal nok sørge for, at det fortsætter med at være sådan. Det eneste, han kan være nervøs for, er, om der på et tidspunkt sker noget i hans liv, der gør ham rigtig ked af det, for så kan det blive svært igen. Men han har heldigvis mange redskaber med sig, og han ved, at han altid kan ringe til Gitte Henningsen igen.


Gitte Henningsen er uddannet pædagog og misbrugsbehandler efterfulgt af en ledelsesuddannelse. Hun har tidligere været ansat ved Nyborg Statsfængsel som behandlingsleder. Hun har også erfaring med arbejde inden for familiebehandling.
Som misbrugskonsulent i Greve Kommune arbejder hun tæt sammen med Greve Nord projektet og fungerer primært som opsøgende medarbejder – ofte via hjemmebesøg, hvor hun både fungerer som vejleder og som brobygger til de etablerede misbrugstilbud i kommunen.
Borgere kan henvende sig anonymt til Gitte Henningsen, både hvis man selv har et misbrug, eller hvis der er et familiemedlem, der har et misbrug. Der kan være tale om både stof-, alkohol- eller medicinmisbrug.
Gitte Henningsen kan kontaktes på tlf. 21 48 19 60.

Martin er et opdigtet navn. Hans rigtige navn er Greve Nord Projektet bekendt.

 

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere