Spændende Diabetescafé i klub 49


Af: Anni Rigdahl, Gersagerparken

Tirsdag eftermiddag den 19. februar var der inviteret til Diabetescafé i Klub 49 i Gersagerparken, hvor formanden for Diabetesforeningen i Greve Kurt Rasmussen og bestyrelsesmedlem Vivi-Ann kom og fortalte om at have Diabetes. Caféen var arrangeret af Kira Gilling Hansen og Greve Nord Projektet.

foto 2

Lær at leve med diabetes

Diabetes er en meget udbredt sygdom. I dag har omkring 290.000 danskere fået konstateret diabetes, og 249.000 danskere ved endnu ikke, at de har type 2 diabetes. Derudover skønnes det, at 750.000 danskere har et forstadie til diabetes. I gennemsnit dør 12 danskere hver dag af diabetes, og i gennemsnit får 76 danskere hver dag konstateret diabetes. Det er altså en alvorlig sygdom.

Ser man nærmere på sygdommen, så har ca. 80 pct. af alle diabetes-patienter type 2- diabetes og 10 pct. type 1-diabetes og 10 pct. har 1 ½ type. Desværre er antallet stigende. Årsagen til stigningen for type 1 er stadig et mysterium, mens type 2 diabetes er arveligt, men den udløses ofte af en usund livsstil så som fysisk inaktivitet og usunde madvaner.

Hvordan viser det sig, at man har diabetes?

Symptomerne på, at man er ved at udvikle diabetes er typisk, at man får for højt blodtryk og/eller kolesteroltal. Man oplever hyppig tørst, svigen ved vandladning og kløe. Ofte kommer man hurtigere i risikozonen, hvis man er overvægtig, spiser usundt og dyrker for lidt motion.

foto 1

Når man har sukkersyge (diabetes), er det vigtigt, at man spiser 3 store hovedmåltider og 3 små mellemmåltider, og den mad man bør spise, kan man få oplyst hos en diætist.

Hvis man er til søde sager, kan det oplyses, at man højst få 50 gram sukker pr. dag – og når man får målt sit blodsukker, skal man værende fastende. Normalen er mellem 4 – 6, hvis det ligger derover skal man være opmærksom på, hvad man putter i munden. Sukkersyge har mange følgesygdomme.

Mange som kommer på insulin benytter en insulinpen, som kan stilles på det antal insulinpunkter, som de skal have, og som ofte tages tre gange daglig.

Caroline fortalte om sit liv med sukkersyge

Caroline fylder snart 58 år og har haft sukkersyge i 28 år. Hun er gift med en landmand, som driver et mindre landsted. Caroline mistede sin far for ca. 29 år siden, og desværre er sukkersyge en sygdom, der kommer snigende. Det menes, at tabet af hendes far udløste hendes sukkersyge. Hun fik ondt i den ene fod, som gjorde det svært at gå, og hun kunne ikke længere hjælpe sin mand.

Caroline blev indlagt, hvor lægerne først fjernede den ene tå, men snart havde lægerne fjernet alle tæerne på foden, men smerterne blev ved. Så det blev besluttet at fjerne benet under knæet, og Caroline fik en protese og blev udskrevet. Så håbede hun og manden, at hun var færdig med det, men desværre snød sygdommen dem, og det andet ben måtte også fjernes.

foto 3

Men Caroline har bestemt ikke tabt livsmodet pga. af det. Hun fik problemer med det ene øje, og måtte gå med smerter i 8 dage, inden hun blev behandlet og har i dag nedsat syn. Hun laver stadig mad, men kan ikke mere gøre rent, selvom hun har modtaget en del hjælpemidler. Men hjælp til rengøring bevilges ikke, fordi der er en voksen mand i huset.

Vi var en del, som gav udtryk for at det ikke kunne være rimeligt. Caroline svarede, at hende og manden synes, at det var vigtigere at de havde hinanden. Jo, vi har mødt en kvinde med et fantastisk mod på livet, og som har lært at leve med sin sukkersyge.

Det var 12 deltagere, hvoraf de fleste fik målt deres blodsukker med et lille prik i fingeren.

Stor tak til Diabetesforeningen for deres foredrag, vi var mange der blev klogere på sygdommen Diabetes.

 

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere