Svømmeklub tager ansvar for borgeres sundhed

Af: Helle Tolstoj Balvits, kommunikationsmedarbejder, DGI Midt- og Vestsjælland

Greve Svømmeklub har i samarbejde med Greve Kommune tilbudt svømning én gang om ugen til kvinder med anden etnisk baggrund end dansk.

Mange etniske minoritetskvinder er isolerede og går heller ikke i svømmehallen I de almindelige åbningstider, ifølge Kira Gilling Hansen, som arbejder i Greve Kommune.

dgi
Derfor kontaktede Greve Kommune for tre år siden Greve Svømmeklub for et samarbejde om at udbyde et svømmehold.

Ikke kigge

Greve Svømmeklubs administrative leder Kristina Klausen var straks med på idéen:

"Dét at gøre en forskel er én af Greve Svømmeklubs værdier, og hvis vi kan bidrage til en bedre integration ved at stille instruktører og "vandtider" til rådighed, gør vi det hjertens gerne".

Kristina Klausen fortæller, at det ikke var helt problemfrit at få kvinderne til at tilmelde sig til svømning:" Der må ikke være mænd tilstede, og vinduer mv., skal være tildækkede, så man ikke kan kigge ind. Løsningen blev en nærliggende skole, der har et forholdsvis lille svømmebassin og er uden ruder, man kan kigge igennem – en skole som i forvejen bruges af Greve Svømmeklub m.fl.

Mange af kvinderne taler ikke dansk, men det er, ifølge Kristina Klausen, ikke noget problem, fordi svømmeinstruktøren ikke behøver fortælle, hvad man skal, men kan vise det oppe på bassinkanten. Opstår der en sprogforvikling hjælper kvinder hinanden. Derudover har Greve Kommune ofte haft sundhedsformidlere med på holdet, som taler mange forskellige sprog.

I begyndelsen var tilbuddet for alle kvinder med anden etnisk baggrund end
dansk, men det gik hurtigt op for svømmeklubben, at man med fordel kunne aldersdiffrensiere. Derfor oprettede man endnu et svømmehold for yngre kvinder.

Mønstereksempel

Greve Svømmeklub tager et stort socialt ansvar i Greve Kommune. Det har været svært at skaffe midler til svømmeholdet. Men Greve Svømmeklub har tilbudt at overtage det økonomiske ansvar og fortsætter derfor med at tilbyde en ugentlig svømmetid til denne målgruppe.

Kira Gilling Hansen, Greve Kommune har stadig et tæt samarbejde med Greve Svømmeklub, og hun roser klubben for at tage et socialt ansvar:

"Vi er super taknemmelige for at Greve Svømmeklub har tilbudt at overtage det økonomiske ansvar for, at de her kvinder får mulighed for at gå til svømning. Det viser, at klubben tager et stort socialt ansvar".

Kristina Klausen fortæller, at klubben gør det både ud fra et samfundsmæssigt og sundhedsmæssigt perspektiv:

"Vi vil gerne være med til, at kvinderne kommer ud og møder andre ligesindede kvinder og andre kulturer. Ved at kunne tilbyde den ene svømmetime om ugen, er vi med til at styrke deres selvværd og ikke mindst sundhed".

"Det er ikke problemfrit at arbejde med andre kulturer, men det er utroligt spændende og lærerigt", slutter Kristina Klausen.

 

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere