Sidste frist for gratis HPV-vaccination er 1. juli


Af: Greve Kommune

Skynd dig! HPV-vaccinen er stadig gratis, og sidste frist for første stik er 1. juli. Det er budskabet i den landsdækkende kampagne, som Kræftens Bekæmpelse netop nu har i gang for at få piger i årgang 1985-92 til at lade sig vaccinere og dermed beskytte sig mod livmoderhalskræft.

"I Greve Kommune har omkring 70 procent af de unge piger mellem 20 og 27 år valgt at lade sig vaccinere, men vi vil så gerne have de sidste 30 procent med", siger projektleder Kira Gilling Hansen fra Greve Kommune.

alaa

"Vi skulle meget gerne have endnu flere med i programmet inden fristen udløber den 1. juli, men vi har mødt nogle fordomme og myter, som er svære at komme til livs. Dette kan særligt være hos unge kvinder med anden etnisk baggrund end dansk. Nogle er bange for, at man kan dø af vaccinationen - eller blive smittet med virus. Andre mener ikke, at det er nødvendigt at blive vaccineret, når man ikke er gift og derfor ikke er seksuelt aktiv".

En af de unge, som allerede har fået det første stik, er den 21-årige studerende Alaa Al-assadi. Hun er blandt andet også underviser på Ungdomsskolen og frivillig i pigeklubber og som lektiehjælper.

"Jeg har valgt at lade mig vaccinere, fordi jeg synes det er vigtigt, at jeg er beskyttet mod HPV og dermed livmoderhalskræft", siger Alaa Al-assadi. "Det er en beslutning, som jeg har truffet sammen med min mor, og den var slet ikke så svær at træffe. Jeg synes helt klart, at man skal lade sig vaccinere, før man bliver gift. Så er man beskyttet, når det bliver nødvendigt. Det har jeg og et par af mine kusiner valgt at gøre, og vores familier har støttet os deri".

Heller ikke mange unge pigers frygt for bivirkninger har afskrækket Alaa Al-assadi: "Jeg har selv læst meget om vaccinationen og dens bivirkninger, og det er jo videnskabeligt testet. Jeg har ikke selv haft bivirkninger, men blev kun lidt rød og øm, der hvor jeg blev stukket. Så man skal ikke tro på alt, hvad man hører. Jeg vil helt klart anbefale andre unge piger på min alder at tage imod det gratis tilbud nu om at blive vaccineret mod HPV".

Kira Gilling Hansen bakker Alaa Al-assadi op: "Det er vigtigt at alle unge kvinder i denne aldersgruppe, tager denne risiko alvorligt og tager imod tilbuddet om vaccination. Uanset etnisk baggrund og uanset om de er i et fast forhold eller ej".

Vaccination mod HPV foregår over tre omgange over et halvt år. Hvis man begynder vaccinationen inden 1. juli, kan man nå at få alle tre vaccinationer gratis. Efter 31. december koster det 3.500 kr. Vaccinationer mod HPV foretages hos din praktiserende læge.

Læs mere om HPV-vaccinatinen her eller på www.vidunderlivet.dk

Fakta

  • I januar 2009 indførtes vaccination mod HPV (humant papillomavirus) i det danske børnevacci-nationsprogram for piger i 12 års alderen.

  • Tal fra 31. marts 2013 (KB) viser, at ca. 63,5 procent piger fra fødselsårgangene 1985-1992 år er blevet vaccineret mod HPV. Hvis man begynder et vaccinationsforløb inden 1. juli 2013 er det gratis for disse årgange. En fuld vaccination koster ca. 3.500 kr., medmindre man er omfattet af børnevaccinationsprogrammet.

  • Det tager et halvt år at blive vaccineret, da vaccinationen består af tre doser, der skal gives med 2 og 4 måneders mellemrum.

  • Vaccinationer mod HPV foretages hos egen læge eller på en af landets vaccinationsklinikker.

  • Greve Kommunes sundhedsformidlere har anden etnisk baggrund end dansk - og er uddannet til at gå i dialog om diverse sundhedsemner med borgere, der har anden etnisk baggrund end dansk.


     

9598 kb vid banner fallback b 300x250

Få sms om aktiviteter
SMS EVENT

Tilmeld dig vores sms service og få invitationer til events og aktiviteter på sms
Læs mere

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere