Meditation og sunde vaner i børneinstitutionen Toftegården

Af: Marie Skjelbo Justesen, Greve Nord Projektet

De gode vaner starter tidligt i børneinstitutionen Toftegården i Greve Nord, hvor både vuggestue- og børnehavebørn har gennemført to intensive uger med fokus på sund mad, velvære og motion.

Projektet har fået støtte fra Greve Kommunes pulje til kvalificering og udvikling af arbejdet med idræt og sundhed. Da institutionen i forvejen har fokus på sundhed, har det blandt andet været meditation, afspænding og kostvejledning, der har været afprøvet under forløbet og med virkelig gode resultater. Derfor bliver der også fortsat plads til både yoga og meditation i børnenes dagligdag.

foto 1

"Vi lever i en virkelig travl hverdag, og selv om vi altid forsøger at skabe ro om alle børnene her i Toftegården, så går det nogle gange alt for stærkt. Med det her projekt ville vi gerne afprøve effekten af, at vi finder tid til at skabe ro i løbet af dagen, hvor vi kan give både pædagoger og børn nogle gode værktøjer til afspænding og til at mærke sig selv. Det er så blevet koblet sammen med sund mad og sjove aktiviteter, der kan få pulsen op og skabe overskud. Og resultaterne har været helt fantastiske", siger pædagogisk leder Susanne Røgilds.

I ugerne 40 og 41 var de faste aktiviteter sat på standby, mens alle børn og pædagoger legede og lærte sig til en ny forståelse af velvære i dagligdagen. Udover daglige meditationsøvelser for mindre grupper af børn opdelt efter alder, var der også fokus på sund mad.

Børnehavebørnene var "Madmodige", hvor der blandt andet blev smagt på nye, spændende grøntsager, tilberedt fisk over bål og talt om, hvilke madvarer der er gode, så kroppen kan få masser af brændstof.

foto 2

Zumba og sund mad

"Det har simpelthen været sådan en positiv oplevelse at høre og mærke børnene udvikle sig. Alle har været rigtig interesserede, og fordi den sunde mad og motionen har været spundet ind i lege og sjov, hvor vi har eksperimenteret en masse, så har børnene været enormt modige og villige til at opleve maden og aktiviteterne på en ny måde", forklarer Daniella Thulin, der er pædagog i Toftegården, og fortsætter:

"Vi har fået så meget positiv feedback fra forældrene, der nu oplever, at deres børn er opmærksomme på nogle nye ting og taler anderledes om bevægelse og mad. Vi oplever også en stor motivation fra børnenes side til at fortsætte, så nu bliver der blandt andet fælles morgengymnastik hver torsdag, ligesom vi kommer til at fortsætte med meditationen og afspændingen".

Forældrene er også blevet inddraget aktivt i forløbet, hvor der har været inspiration til bedre tandhygiejne og sunde madpakker, og en kostvejleder fortæller på et kommende forældremøde yderligere om sunde madpakker.

Mange af de nye aktiviteter bliver nu tænkt ind i hverdagen, og især de fysiske aktiviteter kommer fortsat til at fylde meget. Svømning og zumba blev testet på udvalgte grupper under forløbet med stor succes, og i løbet af efteråret kommer der et yoga-forløb, der skal supplere meditationen og legene i institutionens sanserum.

 

Få sms om aktiviteter
SMS EVENT

Tilmeld dig vores sms service og få invitationer til events og aktiviteter på sms
Læs mere

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere