Syng af hjertens lyst!


I hele uge 44 er det ”Spil Dansk Uge”. Rundt omkring i Danmark vil der være ekstra meget dansk sang og musik i både radio, TV, skoler og på koncertsteder

Af Greve Museum

På Greve Museum vil der også være fokus på den danske musik, når museet inviterer til fællessang i museets café søndag d. 6. november kl. 14. Denne efter middag kan du sammen med museumsinspektør Kamilla Hjortkjær, tage stemmebåndet i brug og synge med på både nye og gamle sange, når der er fællessang i museets café. Udover, at du kan få motioneret stemmebåndet denne dag, vil gæsterne også få lidt mere baggrundsviden om sangene og historien bag dem.
De fleste har oplevet, hvor opløftende og samlende sang kan være. At fremføre en sang ved fælles indsats er altid en fornøjelse, hvad enten man sidder derhjemme i gode venners lag eller i en sal sammen med 200 andre fællessangere. Sangen kan stimulere humøret og kan sætte både krop og sind i bevægelse. Men hvis man ikke er en trænet sanger og måske er en smule genert over ikke at have en stemme, som kan hjælpe med til at vinde den kommende sæson af X-factor, så er det her, at fællessangen kan komme én til undsætning. Her gør det ikke så meget, at man ikke besidder en trænet stemme, at man ikke rammer tonen hver gang, eller at man måske er lidt genert. Fællessangen kan rumme os alle, da deltagerne sammen bringer en ”fælles tone” frem. SPIL DANSK logo 4 sort

Fællessang i forsamlingshuset og på højskolerne

Flere Greveborgere vil kunne huske, hvordan de var med til at synge fællessang i forsamlingshusene før i tiden, eller om hvordan et højskoleophold – for eksempel på Tune Landboskole – var ensbetydende med daglig morgen- og aftensang, som en del af det faste program. Denne tradition vil dagens arrangement bygge videre på, når Kamilla Hjortkjær, som er Cand. mag. i musikvidenskab, vil fortælle om den danske tradition for fællessang, og om hvordan bl.a. højskolerne har haft en betydelig indflydelse på sangtraditionen i Danmark.

I 1800-tallet blev der i Danmark efterhånden udviklet en tradition for fællessang, når mennesker mødtes. I første omgang foregik fællessangen i de mere velstående kredse, og der var ofte tale om muntre viser, som blev skrevet af akademikere med mange lærde henvisninger til den europæiske kulturs udspring i Grækenland og Romerriget.

Da de første højskoler blev etableret i midten af 1800-tallet, kom der for alvor gang i fællessangen, som man stadig holder i hævd i mange kredse landet over. I slutningen af århundredet udgav tre højskoler et udvalg på omkring 700 sange, primært af Grundtvig, som fælles reference for denne fællessang, og fundamentet for den egentlige højskolesangbog var endelig skabt.

Praktiske oplysninger

Arrangementet finder sted på Greve Museum, Bækgårdsvej 9, 2670 Greve, søndag d. 6. november kl. 14. Museet har åbent søndag fra kl. 11-17 og tirsdag – fredag fra kl. 11-15. Pris for deltagelse i sangarrangementet: 30 kr.