Børnene er mini-kokke med speciale i sund mad


Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Sund mad er vigtig for alle, og særligt når man er i voksealderen. Derfor er 12 børn fra Greve Nord med i et nyt projekt, hvor de undervises i at lave sund mad – endda af årets Masterchef vinder

Sund mad behøver ikke være kedelige udkogte grøntsager og tørre kerner, tværtimod. Der er masser af sunde og lækre madretter, som børn selv kan lære at lave.
12 børn i alderen 11-14 år fra Greve Nord har taget udfordringen op og har kastet sig over kødgryderne.
11-årige Marcus Dupont fra Gersagerparken er en af deltagerne, og han synes, at det rigtig sjovt.
”Jeg har lært, hvordan man kan lave mad på en sjov måde, og at man ikke skal være bange for at prøve nye ting og opskrifter. Vi har lært mange nye retter, som jeg vil lave sammen med min mor derhjemme, for jeg tror, at resten af familien også godt vil kunne lide dem,” siger han.

smallchefs2Marcus fortæller også, at han faktisk rigtig godt kan lide frugt og grøntsager, og at han på kurset har lært nogle helt nye grøntsager at kende.
SmallChef forløbet spænder over fire eftermiddage i april, hvor børnene skal lærer om vigtigheden ved sund mad og ikke mindst, hvordan man tilbereder den ordentligt.
Og det går ikke stille for sig, når der både skal skæres gulerødder, svitses kød og ikke mindst holdes styr på køkkenhygiejnen samtidig. Selvom børnene skal lytte godt efter, når læreren fortæller, er der nemlig også plads til leg og hygge, mens suppen koger og brødet bages.

Undervises af TV-masterchef

Børnene har meldt sig til forløbet SmallChefs, som afholdes af Greve Nord Projektet i samarbejde med Dansk Folkehjælp og SmallChefs. Det er ikke hvem som helst, der underviser børnene i køkkenet i Aktivitetshuset i Askerød. Det er nemlig Karoline Trier, der netop har vundet madprogrammet Masterchef 2016 på TV3. Karoline Trier kan udover titlen som vinder af Masterchef 2016 fremvise en flot grunduddannelse som kok fra Hotel og Restaurantskolen samt flere andre uddannelser indenfor ernæring og sundhed. Når hun ikke har haft travlt med at lave mad i Masterchef køkkenet på tv, har Karoline Trier sin egen madskole, SmallChefs, hvor hun tager ud og underviser børn og unge i at lave sund og nærende mad, lærer dem om køkkenteknikker, råvarerne, smagsindtryk m.m.

smallchefs5At ”deres” kok pt kan ses i tv er noget, der i høj grad imponerer de unge køkken-talenter. Flere af dem fik bl.a. taget billeder med hende den første dag og har pralet i skolen med, at de har mødt den kendte Masterchef deltager.
Børnene er ikke helt alene i køkkenet sammen med Karoline Trier. Med sig har de også en håndfuld frivillige voksne fra området, som hjælper med at holde styr på de varme kogeplader og skarpe knive. Efter hver gang spiser børnene og de frivillige den sunde mad sammen, mens de hygger sig.
”Projektet her handler ikke kun om, at børnene skal lære at lave mad. Det handler også om at skabe netværk og venskaber mellem børnene, så de kan få nye legekammerater i området,” forklarer Suzanne Magelund, der er aktivitetskoordinator i Greve Nord Projektet.smallchefs6

Mødes om maden

Et af Karoline Triers formål med SmallChefs er at give børnene en interesse for at lave mad, så de kan lave det sammen med forældrene derhjemme. Hun mener nemlig, at madlavning er et godt samlingspunkt.
”Det er en oplagt situation at få snakket og hygget sig, når man står og arbejder sammen. Samtidig bidrager det i høj grad til barnets lyst til at spise og smage nye ting, når de selv har været med fra starten,” forklarer hun og fortsætter:
”Og så skal de jo også selv lave mad uden mor og far en dag, så det er en god måde at lære det på, hvis man gør det en hyggelig stund.”
Marcus Dupont hjælper også engang imellem sine forældre hjemme i køkkenet. Særligt kan han godt lide at bage brød.
”Jeg har lært meget mere nu, så jeg tror, at jeg vil være meget mere med fremover derhjemme. Det er rigtig sjovt, når man kan præsentere det, man har lavet,” siger han.
smallchefs1Tommy Christiansen er en af de frivillige voksne, der hjælper de små kokke i køkkenet, og han påpeger, at forløbet har lært ham, hvor let det kan være at have børnene med i madlavningen.
”Vi hjælpes ad nogen gange, men det er noget, vi skal blive bedre til. Jeg er uddannet kok, så for mig handler det om, at jeg skal blive mere tålmodrig og ikke bare gøre det selv,” fortæller lidt han forlegent.

Velkommen til vores restaurant

Forløbet afsluttes med, at børnene inviterer deres familier indenfor på deres helt egen restaurant. Her får de mulighed for at introducere familierne for alle de lækre, sunde retter, som de har lært at lave.
Børnenes restaurant holder åbent d. 4. maj, og de regner med, at der bliver fuldt hus. Men det skræmmer dem ikke.
”Det skal vi nok klare. Vi står jo sammen om det, og det er mad, der smager godt. Så jeg tror, at de bliver glade,” siger Marcus Dupont.

Karolines fem råd

smallchefs4Karoline Trier har samlet sine fem bedste tricks til, hvordan man kan gøre det mere interessant for børn at lave mad:

1. Giv dem plads og ansvar, så de føler, at det også er deres projekt

2.
Lad dem få en opgave, som er deres, og som de kan bestemme, hvordan skal udføres

3.
Pres dem aldrig til at smage eller spise noget, de ikke har lyst til

4.
Inviter gæster. Det er altid et hit at skulle lave og servere mad for andre

5.
Involver dem i hele processen både indkøb, planlægning, borddækning osv.

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere