Ferhad og Christian er en mentor-succes


Når Ferhad har opgaver, han ikke kan løse, eller hvis han står overfor andre udfordringer, ringer han til Christian

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Der kan være mange årsager til, at 16-årige Ferhad Mohammad skriver en sms til Christian Lysel og spørger, om han har tid til at mødes. Det kan fx være fordi, Ferhad har fået en stor skoleopgave for, fordi han har nogle forståelsesudfordringer, som han har behov for Christians hjælp til, eller fordi han gerne vil mødes og spille skak og bare sludre.

”Så finder vi en tid, hvor det passer. For mig handler det ikke om et timeregnskab, jeg hygger mig også med det. Jeg vil gerne se Ferhad og hjælpe ham, så vi mødes løbende, som det nu passer ind i begge vores skemaer,” fortæller Christian.
Christian er nemlig Ferhads mentor, og de har det rigtig godt sammen de to.
Ferhad 4”Jeg kan rigtig godt lide Christian, han er god at være sammen med. Han hjælper mig, når der er ting, jeg ikke forstår, eller noget jeg ikke kan finde ud af med skolen eller arbejdet. Så skriver jeg til Christian, for ham stoler jeg på,” fortæller Ferhad.
Normalt hjælper de frivillige mentorer ikke nødvendigvis med lektiehjælp, men taler mere overordnet om skolelivet med de unge og støtter dem i spørgsmål, der kan handle om valg og oplevelser herfra. Ferhad er dog heldig, da Christian også ved en del om de fag, som kan drille indimellem, så de har både fokus på de faglige, sociale, personlige emner, men også skoleopgaverne indimellem.

Bliver en del af familien
Ferhad og Christian har været et mentorpar siden november sidste år, og i den tid er de kommet godt ind på livet af hinanden. De blev matchet gennem Greve Kommunes frivillige mentorordning, og de første par gange mødtes de på neutral grund på biblioteket, men nu mødes de i stedet hjemme hos hinanden.

”Jeg kan godt lide at komme hjem til Christian og hans kone. De er søde, og de har en dejlig familie, hvor jeg føler mig velkommen,” siger Ferhad og smiler hen over bordet til Christian.
”Du ved, at du altid er velkommen. Vi synes begge to, at det er hyggeligt, når du er der. Man bliver jo en del af hinandens hverdag og familier, når man mødes på den måde,” smiler Christian igen.
For nyligt har Christian været hjemme og spise middag hos Ferhad og hans familie i Valhals Kvarter, og Ferhad og hans familie har været til middag hos Christian og hans kone. ”Det er måske ikke alle mentorpar, der får opbygget den relation, som vi har fået. Det er jo meget op til de enkelte. Men jeg synes, at det er vigtigt, at vi har fået en god, tillidsfuld relation, så Ferhad føler sig tryg ved mig og den hjælp, jeg kan give ham,” forklarer Christian, der bruger sin fritid på at være frivillig mentor for Ferhad.

Ferhad 2

Christian hjælper med skolen
Ferhad går i 9. klasse på Hedelyskolen, og han har, som han selv forklarer det, nogle problemer med at klare skolearbejdet og lektierne. Særligt dansk og matematik har han ret svært ved, men han vil meget gerne blive bedre og knokler på at lære de ting, som han skal kunne i afgangsklassen.
”Jeg skal snart gå ud af skolen, og jeg vil gerne gøre det godt. Derfor er det rigtig godt for mig, at jeg har fået Christian som mentor, for han er god til at hjælpe mig. Han kan forklare mig ting, så jeg forstår det. Og så kan han hjælpe med at forklare andre, hvad jeg mener, hvis jeg ikke selv kan finde ordene eller stammer for meget, fordi jeg bliver nervøs,” forklarer Ferhad.

Det er ikke kun skolearbejdet, som Christian hjælper Ferhad med. Han har også hjulpet ham i forbindelse med nogle udfordringer på Ferhads fritidsarbejde. Herefter havde de to gutter nogle gode snakke om, hvad der forventes af en arbejdsgiver, og hvorfor det er vigtigt, at man som medarbejder lever op til de forventninger.

Da Ferhad fik en praktikplads på et autoværksted i Greve, var Christian også med ude og møde værkstedsejeren og tale om, de forventninger og muligheder, som de kunne tilbyde Ferhad og omvendt. Christian har flere gange været forbi værkstedet for at følge med i, hvordan det går, og både værkstedet og Ferhad er meget glade for samarbejdet.
”Han vil virkelig gerne lære, og han er dygtig. Man skal bare sætte ham i gang, så kører det,” fortæller værkstedets ejer, Lasse.

Mekaniker-planer
Ferhad og Christian skal også sammen til åbent hus på mekanikeruddannelsen. Ferhad vil nemlig gerne være mekaniker.
”Jeg kan godt lide at arbejde med biler og deres motor og al elektronikken, der er I en bil. Det er spændende, og jeg kan godt lide at bruge mine hænder,” fortæller Ferhad.
Derfor skal de to til åbent hus, så de sammen kan lægge en plan for, hvordan Ferhad skal blive uddannet mekanikker.

De skal også snart ud og se på en knallert, som Ferhad gerne vil købe. Ferhad vil gerne have Christian med, fordi han både kan hjælpe ham med at tale med sælger og få styr på detaljerne, men også fordi Christian selv ved en del om motorer. De har allerede aftalt, at Ferhad kan komme forbi Christians værksted i hans garage og arbejde på småprojekter sammen.Ferhad 1

Et godt match
Det er koordinatoren for den frivillige mentor ordning i Greve Kommune, der har matchet Christian og Ferhad som mentorpar. Sammensætningen af den frivillige mentor og den unge, der gerne vil have en mentor er baseret på, hvad den unge gerne vil have hjælp og støtte til, om der er fælles interesser og fagområder, hvor mentoren kan bruge sin egen viden og netværk til at hjælpe den unge videre.
I Christian og Ferhads tilfælde er det et rigtig godt match, som de begge får meget ud af.

”At Ferhad og jeg er blevet sat sammen giver rigtig god mening på mange punkter. Dels har vi det rigtig godt sammen og nyder begge, når vi har vores aftaler. Jeg er uddannet datalog, og Ferhad har udfordringer med matematik, så der kan jeg hjælpe også,” siger Christian og fortsætter:
”Samtidig er der nogle mere personlige ting, som gør os et godt match. Ferhad familie er fra Syrien, og min familie kom hertil fra Tyrkiet, så jeg kender til en del af de udfordringer, man har, når man kommer til landet. En anden ting er, at Ferhad har problemer med, at han stammer nogle gange, og det havde jeg faktisk også som barn. Så jeg ved også, hvordan man kan tackle det, og hvad man kan gøre for at komme over det.”

Vil gerne hjælpe Ferhad på vej
Det er ganske frivilligt, at Christian er mentor for Ferhad. Christian havde i et stykke tid været på udkig efter en måde, hvorpå han kunne hjælpe andre, så da han blev bekendt med mentorordningen tænkte han: Det lyder da som en rigtig god ide.
”For mig er det meget naturligt at hjælpe andre med de ting, som jeg kan. Det vil jeg gerne bruge noget af min fritid på. Med Ferhad føler jeg virkelig, at jeg gør en forskel, og det er en fornøjelse at være med til at hjælpe et ungt menneske på vej,” forklarer han.

De fleste mentorpar mødes 1-2 gange om måneden. Det er dog op til det enkelte par, hvor meget de mødes og hvad de laver, for det skal være med udgangspunkt i den enkelte unges behov.
Hjælpen kan være mange ting og behøver ikke være skolerelateret. Det kan også være at tage del i de glæder, sociale eller personlige udfordringer, som den unge har og bakke op om den unges fritidsinteresser. For Christian falder det derfor naturligt, at han og Ferhad også godt kan mødes i weekenden. Ferhad 3
”Måske vi kan mødes på søndag? Jeg skal spille kamp. Måske du kan komme?” spørger Ferhad, og skynder sig at fortsætte:
”Altså kun hvis du har tid, og I ikke skal noget andet.”
Straks finder Christian sin kalender frem på mobilen.
”Næ, det skal vi ikke. Jeg kan godt på søndag,” siger han til Ferhad, der smiler stolt tilbage.

Stor udvikling
Nu har de to været mentorpar i snart tre måneder, og Christian fortæller, at han kan se og mærke en tydelig forskel på Ferhad.
”Han er meget mere åben nu. Han taler mere frit, også selvom det er svært for ham nogle gange at forklare, hvad han mener. Når vi sidder med skoleopgaverne, kan jeg også mærke, at han er blevet bedre til både at læse og til matematik. Også her på værkstedet. Han har fået meget mere selvtillid og fortæller meget om, hvad de har lavet. Der er virkelig sket noget. Jeg er stolt af dig,” siger Christian til Ferhad.
”Mange tak. Jeg prøver at gøre mit bedste,” svarer han og smiler stolt, men også forlegent.
Ferhad fortæller, at han også er glad for, at han har fået Christian som mentor.
”Han hjælper mig med så mange ting. Og han er god at snakke med,” forklarer han.

Et typisk mentorforløb strækker sig over 1 år, men både Ferhad og Christian har planer om, at de skal blive ved med at holde kontakten derefter.
”Det skal vi da helt sikkert. Vi har det jo sjovt, når vi er sammen, og det giver os begge to glæde i hverdagen. Så vi fortsætter da bare ikke Ferhad?” spørger Christian.
”Jo, det vil jeg gerne,” svarer Ferhad.

Vil du også være/ have en mentor?
Greve Kommunes Frivillige mentorkorps er altid på udkig efter flere voksne, der har lyst til at gøre en forskel for en ung.
Du kan læse mere om mentorordningen her
Vil du gerne have en mentor?
Er du mellem 15-29 år er du velkommen til uforpligtende at skrive eller ringe til mentorkoordinator Mia Rosenørn (24 84 39 17, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.) og høre om muligheden for at møde lige netop den mentorprofil, som du ønsker dig.