Tryghedscirklen hjælper forældre med at forstå deres børn


Sundhedsplejen og Greve Nord Projektet tilbyder forældre et gratis kursus i Tryghedscirklen, der skal styrke tilknytningen mellem børn og forældre

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Som forælder ønsker man altid det bedste for sit barn. Men i alle familier opstår der situationer, hvor det som forælder kan være svært at agere til både barnets og sit eget bedste, uanset hvor gerne man vil.

”Vi kender det alle. I en travl hverdag kan det nogle gange være svært at finde tid til at være den overskudsagtige og imødekommende forælder, man gerne vil være. Her i Tryghedscirklen lærer vi en række metoder til, hvordan vi kan få en mere glad og nærværende relation til vores børn. Forældrene får en slags ”vejkort” til at forstå deres børns behov og signaler samt metoder til, hvordan man som forælder kan blive bedre til at imødekomme behovene. Vi taler om, hvordan vores egen adfærd påvirker barnet, og hvordan vi gennem tydeligt kropssprog og tillidsskabende handlemønstre kan få mere glæde sammen med børnene,” siger Dorthe Korshøj fra Greve Nord Projektet, der er underviser på kurset.
gruppeEn forskel for min familie
I løbet af foråret har 7 mødre fra Greve Nord, deltaget i Tryghedscirklen, som afholdes af Greve Nord Projektet i samarbejde med Sundhedsplejen fra Greve Kommune.
Gennem kurset har mødrene fået en række redskaber til bedre at forstå og imødekomme deres børns behov, at skabe en mere tryg og glædesfyldt relation og en indsigt i, hvordan deres egen adfærd smitter af på barnet.
Gennem otte kursusgange har de fået ny viden og konkrete redskaber, der giver dem mere overskud i hverdagen og et bedre samspil med deres børn.

”Jeg kan mærke, at det har gjort en forskel for os i min familie. Vi har færre konflikter, og jeg er blevet bedre til at håndterer dem, når de kommer. Fx ved at italesætte og vise forståelse for børnenes reaktion, men stadig være klar i mine signaler og beslutninger som forælder,” fortæller en af deltagerne, Sarah, der har fem børn i alderen 4-28 år.
cirklen 2”Jeg har været virkelig glad for kurset og alt det, som vi har talt om. En del af tingene gør jeg jo i forvejen, men det har været rigtig godt at få opfrisket og blive bekræftet i, at det er rigtigt. Fx at tage sig tiden til at italesætte problemet og vise barnet, at man godt forstår det, selvom man er tidspresset eller har 100 andre ting om ørene. Nogle gange går det bare hurtigt i en travl hverdag, og så er det godt at blive mindet om, hvor lidt der egentlig skal til, før man undgår konflikterne,” fortsætter hun.

Fra konflikt til hyggelig morgen
Sarah fortæller, at hun for nyligt stod i en situation hjemme i entreen, hvor hun havde stor gavn af de gode råd fra Tryghedscirklen. Det var regnvejr, men hendes søn ville ikke have sin gummistøvler på, for han ville have sine nye sandaler på.

”I stedet for bare at sige: ”Det bestemmer jeg, du skal have gummistøvler på”, satte jeg ord på, at jeg godt forstod, at han gerne ville have sine nye sandaler på og spurgte ind til, hvorfor det var vigtigt for ham. Det viste sig, at det var fordi, han var meget stolt af de, og gerne ville vise dem til en kammerat. Så fik vi en snak om, at han var nødt til at vente til en dag, hvor det ikke regner, og det kunne han jo så egentlig godt se,” fortæller hun og fortsætter:
”Så i stedet for at have en dum morgen med skænderi, så fik vi en god morgen, hvor vi kunne gå og sludre om de flotte nye sandaler hele vejen ned til børnehaven. Det var en rigtig god oplevelse og dejligt at se, at der faktisk ikke skulle mere til.”
sarah billedeMødrene bruger hinanden
Sammen med de andre mødre har hun mødtes hver uge og set en række lærerige videoklip, hørt oplæg og indbyrdes debatteret oplevelser og erfaringer om de mange situationer og relationer, der hver dag udspiller sig mellem forældre og børn.
Det er første gang, Tryghedscirklen afholdes, og både hos Sundhedsplejen og i Greve Nord Projektet er man glade for at se, hvordan mødrene har taget imod de nye redskaber og brugt hjemme i familierne.

”Vi kan høre, at mødrene virkelig tager metoderne til sig. De fortæller med store smil og stolthed, hvordan det har givet en mere glad hverdag og færre konflikter. En vigtig del af kurset er, at mødrene bruger deres egne oplevelser og erfaringer, så det bliver en helt naturlig del af den måde, vi er sammen med vores børn” forklarer Dorthe Korshøj.

Vigtigt samarbejde
Dorthe Korshøj arbejder til dagligt med koordinering af Greve Nord Projektets indsatser for børn og familier, som foregår i tæt samarbejde med kommunens indsatser heriblandt Sundhedsplejen, der også deltager også i kurset.
”Det er et rigtig godt kursus, og vi kan se, at mødrene glæder sig over at være med. De er meget engagerede og reflekterende, når vi taler om, hvordan de bruger værktøjerne derhjemme og er rigtig gode til at støtte hinanden og bruge hinandens erfaringer,” fortæller sundhedsplejerske Marianne Guldahl, der sammen med sine kollegaer har været med til at finde deltagerne til kurset.

babyfødderBåde Dorthe Korshøj og Marianne Guldahl glæder sig over samarbejdet både ved Tryghedscirklen og generelt.
”Sundhedsplejen har jo en helt anden kontakt til borgerne, end vi har. Vi er meget afhængige af deres viden og kontakt. Og på den anden side kommer der borgere til os, som vi kan hjælpe videre ud i de kommunale tilbud. Samarbejdet er derfor meget vigtigt for, at vi kan hjælpe og styrke forældrene bedst muligt,” understreger Dorthe Korshøj.

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere