Hevas køkken


Heva er i lommepengejob i Børnehuset Syd, og det er en rigtig win win situation. I børnehuset er de meget glade for hendes hjælp, og hun er glad for at tjene sine egne penge og øve sproget

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Heva har fuldkommen styr på, hvor tingene skal stå i køkkenet i Børnehuset Syd i Gersagerparken. Hjemmevant tager hun tingene ud af opvaskemaskinen og sætter dem på plads i skabe og skuffer.

Da maskinen er tømt, sætter hun næste omgang runde over, og imens går hun i gang med at tørre vognene af for brødkrummer og æblestykker.
Heva2Hevas rigtige navn er Haifa Manla Eli, men hun foretrækker at blive kaldt Heva. Og det er da også det, hun bliver kaldt, når hun er på arbejde i Børnehuset Syd. Her arbejder hun tre eftermiddage om ugen som lommepenge-jobber, et arbejde som hun er rigtig glad for.
”Jeg kan godt lide at komme her og rydde op og gøre rent. De er rigtig søde, og det er en god måde at bruge noget af min fritid på. Og så er det spændende, at jeg tjener mine egne penge, som jeg selv kan bruge, når jeg fx skal hygge mig med veninderne eller købe nye ting og tøj,” smiler hun.

En kæmpe hjælp
15-årige Heva har arbejdet i Børnehuset i seks måneder nu, og på den tid har hun nået at gøre sig ret uundværlig. Hevas arbejde består i at rydde op i køkkenet og gøre det klar til næste dag. Hun rydder også op i garderoben og sørger for, at både køkken og garderobe ser ordentligt ud, inden hun går hjem.

”Hun gør et fantastisk stykke arbejde, og det er en kæmpe hjælp for os, at hun er her. Så ved vi bare, at der er styr på det. Vi er meget glade for Heva, både hendes arbejde, men også hende som person. Hun er så sød og pligtopfyldende, og hun er bare trådt lige ind i huset. Det gør helt bestemt en stor forskel i hverdagen, at vi ved, at hun kommer på arbejde. Nu kan vi slet ikke undvære hende,” fortæller Tine Engelbrekt Nielsen, der er leder i Børnehuset Syd i.
Heva1Hevas arbejde i køkkenet og med kosten betyder nemlig, at Børnehusets pædagogiske personale har mere tid til børnene, når de ikke også skal ordne alt det praktiske i køkkenet.

”Det giver os mere tid til at være sammen med børnene og lave de pædagogiske opgaver, fordi man ikke skal gå fra til også at ordne køkkenet. Det betyder, at vi nu kan koncentrere os om hyggelige og gode eftermiddage med børnene, fordi vi ikke skal fare frem og tilbage og hele tiden tænke på, at ”Åh nej, vi skal også lige huske at ordne opvasken”. Det behøver vi ikke, når Heva er her. Der ved vi bare, at det står snorlige i køkkenet,” forklarer Tine Engelbrekt Nielsen.

Øver sit dansk
Heva kom til Danmark med sin familie for tre år siden, hvor de flyttede fra Syrien. I dag bor hun sammen med sin mor, far og tre brødre i Valhals Kvarter, og hun går i 9. klasse på Hedelyskolen.

Selvom Heva taler rigtig godt dansk, er hun stadig lidt usikker på det.
”Derfor er det rigtig godt, at jeg kan komme her og blive bedre til at tale dansk. Jeg møder mange nye mennesker, så jeg øver mig hver dag i dansk. Det er en god måde for mig at lære det på,” siger hun.
De første måneder havde Heva kun to timer om ugen i Børnehuset Syd, men hun ville gerne have en time mere. Så nu har hun tre timer fordelt over tre eftermiddage, og det passer hende rigtig godt.

”Jeg vil gerne arbejde, men jeg skal også have tid til at lave mine lektier, og være sammen med mine venner og gå til fitness,” siger Heva, mens hun stabler de rene kopper fra opvaskemaskinen i skabet ved siden af.
Heva3”Det er en dejlig følelse, når jeg er færdig, og det hele ser godt ud. Så kigger jeg rundt i køkkenet, og tænker: Jeg har gjort et godt stykke arbejde, og så bliver jeg glad,” smiler hun.

Tine Engelbrekst Nielsen fortæller, at det er helt tydeligt, at Heva har fået ejerskab over køkkenet.
”Der er ingen tvivl om, at det er hendes køkken, når hun er på arbejde. Det er så dejligt at opleve! Hvis jeg fx kommer ud og skal forberede mad til p-mødet, mens du er i gang med at gøre rent, så er det helt klart mig, der kommer ind på dit område. Så går jeg nærmest i vejen. Det er virkelig fedt at se, hvor meget ejerskab og stolthed du har i dit arbejde,” smiler hun til Heva.

Lærer spillereglerne
Hevas lommepenge-job i Børnehuset Syd er kommet i stand gennem den lommepenge- og fritidsjobindsats, som Greve Nord Projektet har for at hjælpe områdets unge i gang med et fritidsjob.
Det var Hevas mor, der havde hørt om indsatsen, så hun og Heva kontaktede Lone Holm Clausen fra Greve Nord Projektet. Sammen fandt de ud af, at jobbet i Børnehuset Syd ville være en god idé og efter et besøg og en samtale med Tine Engelbrekt Nielsen, kunne Heva starte på sit første arbejde.

Selvom det nok er lønnen, der er en af de vigtigste motivationsfaktorer for de unge, når de begynder at arbejde, har fritids- og lommepengejobs også rigtig mange andre positive effekter på sigt.
”Der er rigtig mange fordele for unge ved at få et fritids- eller lommepengejob. De unge lærer at tjene deres egne penge og den frihed og stolthed, det giver, at de selv har tjent dem. De lærer, hvordan man er nødt til at arbejde og yde, hvis der er noget, man gerne vil købe, og det er med til at modne dem i deres vej til at blive voksne,” fortæller Lone Holm Clausen, der er fritids- og lommepengevejleder i Greve Nord Projektet.

”De lærer også at blive en del af en arbejdsplads og de spilleregler, normer og forventninger, der er. De får ansvar og en række opgaver, som det forventes, at de lever op til, og det er en rigtig vigtig proces for alle børn og unge at skulle lære. For med ansvar følger også stolthed og øget selvværd, når man gør det godt og man udretter noget. Samtidig er det god erfaring ift. at lære at disponere sin tid, når man både skal have tid til skoler og lektier, arbejde og et socialt liv med vennerne og sport,” fortsætter hun.
Heva4

De unge vil gerne arbejde
Greve Nord Projektet har også hjulpet andre unge fra området i gang med lommepengejob på flere andre arbejdspladser i området. I alt har indsatsen indtil videre hjulpet ca. 30 unge med at finde lommepengejob som fx med rengøring hos foreninger i området, hos andre daginstitutioner, på biblioteket og i Hundige Boldklub.
Lommepengejobbene er kortere forløb for de 13-15-årige og er med til at forberede dem på, hvordan man varetager et fritidsjob. Derfor arbejder hun på at skabe flere samarbejder med virksomheder, kommunale institutioner, boligselskaberne og andre, der gerne vil have unge ansat i fritidsjob. Der er lige nu mange unge som har gennemført et lommepengejob-forløb og som er klar til at have et rigtigt fritidsjob,
”Vi oplever, at der faktisk er rigtig mange unge, der gerne vil have et arbejde, og det er jo rigtig positivt. Men desværre er det ikke lige let at finde fritidsjob, hvor det passer med tidspunkter, arbejdsopgaver m.m. som de unge kan have,” forklarer Lone Holm Clausen.

Også til gavn for virksomhederne
Det er ikke udelukkende de unge, der får gavn af at komme ud og arbejde, der er også mange fordele for arbejdsgiverne. De unge kan med fordel varetage mange forskellige praktiske opgaver, som det ellers er svært for en virksomhed at finde tid til. Det vil betyde, at medarbejderne kan bruge deres tid på deres faglige kerneområder i stedet.

”Ved at ansætte en ung i fritidsjob, er man også med til at forme fremtidens arbejdskraft og kan være med til at inspirere de unge i forhold til deres valg af uddannelse, og hvad de ønsker at dygtiggøre sig indenfor. Det kan være en fordel for de erhvervsgrupper, som kommer til at mangle arbejdskraft i fremtiden, eller de erhverv som kan drage fordel af en mere blandet medarbejdergruppe. Der findes talrige eksempler på, at et fritidsjob kan være den afgørende motiverende faktor for, at en ung vælger en bestemt uddannelsesretning. Ligesom vi ser rigtig mange eksempler på, at virksomheder ved at ansætte unge i fritidsjob kan se de unge an, lærer dem op og få nogle dygtige kandidater til deres elevpladser. Så det er win win for begge parter, understreger Lone Holm Clausen. bornehusetsyd

Lederen af Børnehuset Syd er ikke i tvivl om, at Hevas arbejde er en stor fordel for dem, og hun anbefaler derfor gerne andre arbejdspladser til også at have en ung i fritids- eller lommepengejob.

”Vi glæder os over det hver gang, Heva kommer. Samtidig vil vi gerne være med til at støtte op om den social opgave, det er, at hjælpe de unge ind på arbejdsmarkedet, hvilket jo godt kan være en udfordring, særligt når man kommer hertil som flygtning,” forklarer hun.


Overvejer I, at få en ung i fritidsjob? Så kontakt Lone

lone job


 

Nyhedsbrevet
Klik her for at tilmelde dig!
Please wait

Aktiviteter i Greve Nord
thors collage

Her kan du se alle de mange aktiviteter og tilbud, som vi har i Greve Nord.
Læs mere