Portræt: Gadeplansarbejde funderet på tryghed og plads


Af: Marie Skjelbo Justesen, Greve Nord Projektet

Tryghed, tillid og tid er nogle af nøgleordene i arbejdet som gademedarbejder i Greve Kommunes Gadeteam, men for Ann Odder handler det også om at kende sig selv og at have et solidt personligt fundament.

Hun er altid klar på at tage en udfordring og lever efter devisen; intet er umuligt – det umulige tager bare lidt længere tid! Et fordomsfrit og åbent sind har sørget for, at hun indtil nu blandt andet har været Sveriges yngste restaurantchef, at hun har arbejdet i Washington DC, USA, og at hun fulgte sit hjerte og uddannede sig til pædagog for at kunne arbejde med unge.

ann gadeteam

"Jeg har altid haft stor interesse for det sociale arbejde, og alt hvad jeg har arbejdet med har handlet om mennesker. Jeg ser mig selv som en god menneskekender, og jeg er rigtig glad for at arbejde som gademedarbejder. Der er stor alsidighed i arbejdet, og det er rigtig dejligt at være med til at rykke unge mennesker og se dem komme videre", siger Ann Odder, der har været en del af Gadeteamet siden september 2010.

Gadeteam er et udgående og opsøgende team på seks personer. Ved at være til stede der, hvor de unge er – hvad enten det er på skolen, på gaden, i butikscentre eller i ungdomsklubber – kan de nå ind til de unge på en anderledes og mere ufarlig måde, hvis de unge har behov for en voksen at tale med. Arbejdet handler meget om at imødekomme de unge, der har brug for rådgivning eller støtte, og på en måde der passer til hver enkelt ung.

Masser af blandet erfaring

"Jeg kommer fra en meget socialt og politisk bevidst familie, så jeg har altid lært at sige min mening og at argumentere for det, som jeg tror på. Det er vigtigt, at man har en holdning til det samfund, som man er en del af, og at man tager ansvar og er med til at gøre en forskel, der hvor man kan", siger Ann Odder.

Hun er født og opvokset i Stockholm, Sverige, og hun er egentlig uddannet kok. Den kreative del af kokkefaget tiltrak hende meget, og hun havde flair for det. Denne flair sørgede for, at hun blev den yngste restaurantchef i landet som kun 21-årig.

Herefter arbejdede hun på den svenske ambassade i Washington DC, hvor hun var koordinator for afvikling af forskelige større repræsentantskabsarrangementer og middage. Efter en periode i hotelbranchen – og efter hun havde giftet sig med en dansk mand og var flyttet til Danmark i 1986– tog hun springet og uddannede sig til pædagog, hvor hun var færdig i 2003.

"Sideløbende med mine forskellige job i Stockholm har jeg arbejdet som tilsynsværge ved kriminalforsorgen, og mens jeg har boet i Danmark har min mand og jeg altid været plejeforældre og aflastningsfamilie. Det sociale og pædagogiske arbejde er utroligt spændende, og jeg kan godt lide de mange forskellige dele af arbejdet med børn og unge", forklarer Ann Odder og fortsætter:

"I mit arbejde tager jeg altid udgangspunkt i den person, som jeg står over for. Jeg møder ham eller hende i øjenhøje, og da det ofte tager tid at skabe tillid og en relation, bruger jeg meget tid på at tune mig ind på personen og få et indtryk af, hvem det er. For mig er det vigtigt, at jeg står ved, hvem jeg er, for det kan i høj grad medvirke til, at jeg fremstår som en tryg person. Jeg spiller aldrig en rolle for at nå ind til den unge, men jeg tænker meget over, hvordan jeg kan skabe et godt udgangspunkt, så jeg kan hjælpe bedst muligt".

Hver dag er forskellig

Som person er Ann Odder en omsorgsfuld og opmærksom person, og der er ingen tvivl om, at mange unge finder en ro og en tryghed i hendes selskab. Hun er selv meget bevidst om, at især kemi spiller en vigtig rolle, når hun skal nå ind til en ung. Gademedarbejderne er opdelt efter distrikter, men det er vigtigt, at de kender alle områderne i Greve Kommune, og at de er kendte ansigter i områderne.

"Vi arbejder jo alle steder, og det er ikke til at sige, om det lige er mig, der vil være bedst til at hjælpe lige præcis den person, som jeg møder. Men min erfaring siger mig, at det mest handler om at tage udgangspunkt i hver enkelt situation og pejle sig frem derefter. Tid er essentielt i vores arbejde, og vi må ikke være anmassede. Alting skal ske på de unges præmisser. Vi bruger hinanden meget i teamet og rigtig meget vores netværk og samarbejdspartnere i hele kommunen. Vores vigtigste funktion er jo at finde ind til kernen af problemerne og derefter rådgive og vejlede den unge, så der kommer den bedste løsning ud af det", siger Ann Odder.

Ann Odder har distrikt i Tune og Karlslunde, men har også unge i Greve Nord. Hvis du gerne vil have fat i Gadeteam kan du altid ringe på tlf.: 51 52 11 12.


Om Ann:

• Ann er gift og har tre børn på 22, 20 og 17 år. Hun er politisk aktiv og stiller op til kommunalvalget.

• Før hun blev uddannet kok var hun startet på en uddannelse inden for økonomi. Hendes far var nemlig selvstændig med en økonomivirksomhed, og det var meningen, at både Ann og hendes søster skulle overtage virksomheden. Dog har hendes indsigt i økonomi hjulpet hende i flere af hendes job.

• Et af Anns første job i Danmark var som oversætter i Fætter BR, da virksomheden gerne ville ind på det svenske marked.

• Selv om hun er kok, så har Ann ikke den store interesse i at lave mad længere. Det er blevet kedeligt. Til gengæld elsker hun at tage ud at spise sammen med sin familie og prøver gerne nyt og spændende mad.